הנשיא ביל קלינטון הודיע אתמול (ב'), כי בכוונתו להאריך את מעמד הסחר המיוחד של סין בשנה, ללא תנאים. לדבריו, המהלך הוא "הדרך הטובה ביותר להמשך שילובה של סין במשפחת העמים".
מעמד הסחר המועדף מאפשר למדינות לייצא מוצרים לארה"ב במסגרת חוקי המכס הרגילים, ולמעשה כל שותפות הסחר של ארה"ב, למעט 6 מדינות, נהנות ממנו. הנשיא חייב להעביר את הבקשה לאישור הקונגרס עד ה-3 ביוני, וללא התנגדות בבית הנבחרים היא תאושר תוך 60 יום.
החלטתו של קלינטון כבר גרמה לוויכוחים ערים בגבעת הקפיטול, והיא נתקלה בחזית התנגדות רחבה המורכבת משמרנים, המתנגדים לחוקי ההפלות הנהוגים בסין, ומליברלים המודאגים מהפרת זכויות האדם במדינה. הסנטור הרפובליקני ג'רי סולומון כבר הזדרז להודיע, כי בכוונתו להגיש הצעת חוק לשלילת מעמד הסחר של סין.
סולומון ציין בדבריו את העובדה, שאנשי עסקים סינים חשודים במתן תרומות בלתי חוקיות למתמודדים במסע הבחירות לנשיאות. בנוסף הדגיש הסנטור את הדיווחים על פגיעות בחופש הביטוי בהונג קונג, המושבה הבריטית, שתעבור בקרוב לידי סין, ואת החשש מפני המשך הגידול בגירעון הסחר עם סין.
קלינטון הזדרז להשיב למתנגדיו באומרו, כי הפקעת מעמד הסחר תביא דווקא לירידת יכולת ההשפעה של המימשל על שלטונות בייג'ינג. מתנגדי החוק חייבים להשיג רוב של שני שלישים לפחות, כדי לבטל את זכות הווטו שיש לנשיא להתנגד להצעה לביטול מעמדה של סין.
בהצעת הנשיא תומכת שורה ארוכה של חברות אמריקניות, שבראשה יצרנית המטוסים הגדולה בעולם, בואינג. החברות טוענות, כי פגיעה במעמד הסחר של סין תוביל להעדפת חברות שאינן אמריקניות על פניהן בסין. חברות אלו מייצאות מוצרים ושירותים בשווי של יותר מ-14 מיליארד דולר בשנה לסין.
הדיכוי האכזרי של המהומות בכיכר טייננמאן ב-89' גרר אחריו ויכוח ציבורי בארה"ב על חידוש הסכמי הסחר. מאז כישלונו של הנשיא קלינטון לכרוך בין נושא זכויות האדם ליחסי הסחר ב-94', הוחלט במימשל להפריד בין הנושאים. «בלומברג, וושינגטון «קלינטון יאריך את מעמד הסחר המועדף של סין בשנה ללא תנאי «קואליציה של שמרנים וליברלים בקונגרס מודאגת מהנעשה בסין, החל בהפלות וכלה בזכויות האדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.