ראש צוות תוכנית "ישראל 2020": ישראל מפגרת אחרי אירופה ב-20 שנה

התוכנית מציגה פתרונות תכנוניים לגידול באוכלוסיה והמחסור בקרקע בשנות האלפיים

"מבחינה תכנונית אירופה מקדימה אותנו ב-20 שנה". כך אמר היום (ד') פרופ' אדם מזור, ראש צוות התכנון של תוכנית האב "ישראל 2020". מזור אמר את הדברים ביום עיון בו הוצגה לראשונה התוכנית במלואה.

התוכנית מציגה פתרונות לשלוש הבעיות העיקריות של ישראל לקראת שנות האלפיים: גידול אוכלוסיה מואץ, מחסור בקרקע וסגירת הפער הכלכלי בין ישראל למדינות המפותחות.

יש לציין כי תוכנית 2020 איננה תוכנית מוסדית. היא הוכנה על ידי אנשי תכנון פרטיים, בתמיכה כספית של משרדי הממשלה, אולם היא איננה צפויה להגיע לאישור עבחקיקה או בהחלטת ממשלה, כמקובל בתוכניות מיתאר מוסדיות. יחד עם זאת הדגיש מזור, כי יש להעניק לתוכנית גושפנקא חוקית, באמצעות אישור של מוסדות החקיקה.

מזור סקר ביום העיון את חלופות התכנון העיקריות בתוכנית. ביניהן בנייה במתכונת המקובלת כיום והחלופה העוסקת בהגברת המאמץ לתכנון שטחי תעשייה והייטק. לדבריו, התוכנית אמורה להיות תקפה כ-25 שנה והיא הוכנה תוך נסיון להשיג הסכמה לאומית.

מזור הדגיש את בעיית הצפיפות במדינה. הוא ציין כי ישראל היא המדינה היחידה בין 26 המדינות המתפתחות, בה שיעור גידול האוכלוסיה גבוה בהרבה מהממוצע.

התוכנית מחלקת את הארץ לשלושה אזורי תכנון מרכזיים. ליבת המרכז; איזור חיפה ואיזור באר שבע. אזורים אלה מתפרסים על פני %20 משטח המדינה בלבד, אולם %80 מתושבי המדינה מתגוררים בהם.

ביום העיון נמתחה ביקורת חריפה על מדיניות השטחים הפתוחים בתוכנית. "צוות דשא" (דמותה של ארץ), צוות וולונטרי המורכב מאנשי תכנון מובילים, אמר כי יש בתוכנית סתירות.

איש האקדמיה פרופ' עמירם גונן אמר, כי מי שקובע הם מתכנני המדיניות. לדבריו, צריך לקבוע כללים, כמו הגדלת משכנתא לרוכשי דירות בבניינים גבוהים, והפחתת המשכנתא בבנייה נמוכה.

ראש עיריית אשדוד, צבי צילקר אמר כי התוכנית קשה ליישום כיוון שאיננה מתייחסת למבנה הרשויות המקומיות. «מאת נעה ווסרמן «ראש צוות תוכנית "ישראל 2020": ישראל מפגרת אחרי אירופה ב-20 שנה «התוכנית מציגה פתרונות תכנוניים לגידול באוכלוסיה והמחסור בקרקע בשנות האלפיים