שוק הדיור בהונג קונג - במשבר

מחירי הנדל"ן בהונג קונג, ענף עיקרי בכלכלה המקומית, ירדו ביוני בכ-50%, ועקב כך יצאו בשבוע שעבר תושבי העיר להפגנות סוערות נגד הממשלה.

מה שמספק עדות נוספת לכך שההתאוששות הכלכלית של העיר מהמיתון החמור זה דור אינה אחידה.

מנהל הטאבו בהונג קונג דיווח ש-4,873 יחידות דיור - בעיקר דירות - החליפו ידיים בחודש שעבר, קומץ לשנה זו וחמישית פחות מאשר במאי.

שווי המכירות ירד ב-54% והסתכם ב-11.7 מיליארד דולר הונג קונג (1.5 מיליארד דולר ארה"ב).

מחירי הנדל"ן במושבה הבריטית לשעבר לא השתנו כמעט מאז אוקטובר 1998, כאשר בא הקץ ל-12 חודשים של ירידת מחירים מצטברת של 55%.

העלאת שערי הריבית והיצע גדול של בתים חדשים הביאו לירידה של 5% במחירי הדיור השנה, ואנליסטים צופים שהמחירים עלולים להוסיף לרדת עוד בשיעור של 10%.

ואם לא די בכך, מדיניות הדיור של הממשלה נקלעה למשבר עמוק. ראש הממשלה של המושבה, טונג צ'י-וואה, הודיע בשבוע שעבר שממשלתו, שהיא למעשה בעלת הקרקע בהונג קונג, נטשה "כבר מזמן" את היעד הקודם שהציבה לעצמה - בניית 85,000 יחידות דיור חדשות בשנה - אך לא פירט מה הוא היעד החדש של הממשלה.

"החוקים הקיימים מבלבלים", אומר פיטר צ'רצ'האוז, אנליסט במורגן סטנלי דין וויטר אנד קו.

בתנאי שפרסום נתוני העסקאות האחרונים בענף מתעכב, ואין לוקחים בחשבון תגובה טובה מהצפוי למכירות הקרקע שבוצעו בחודש שעבר על ידי הממשלה, "יולי יהיה חודש טוב יותר מבחינת הנתונים", אומר רוברט פונג, אנליסט בסלומון סמית בארני.

אלא שלמרות זאת, שערי מניות חברות הנדל"ן והבנייה במושבה עודן בכיוון של נפילה חופשית. מאז ינואר, המדד המתחקה אחר ביצועי 11 חברות הנדל"ן המובילות בהונג קונג, ירד ב-21%. מדד האנג סאנג הכללי בבורסה של הונג קונג עלה במהלך אותה תקופה ב-2.2%.

כ-224,000 מתושבי הונג קונג מחזיקים כעת בתים או דירות בבעלותם, ששוויים נמוך כדי מחצית מהמחיר שיכלו לקבל לפני המשבר בשוק הנדל"ן.

מתוך נתון זה, רבע מבעלי הדירות והבתים הפסידו מחצית משווי הנכס.

העלאת הריבית המוניטרית בארה"ב, שש פעמים ברציפות מאז יוני 1999, היא אחד הגורמים העיקריים למשבר בהונג קונג. הסיבה - הדולר של הונג קונג מוצמד לדולר האמריקני. הבנקים בהונג קונג ייקרו ב-19 במאי את הריבית שלהן ללקוחות מועדפים ל-9.5% לעומת 9% לפני כן.