סכר ענק חדש בדרום מזרח תורכיה - ברכה או קללה?

תורכיה עומדת להתחיל בסוף השנה בבניית סכר ענק חדש להפקת חשמל בדרום מזרח המדינה בסיוע גורמים בינלאומיים. אלא שמחיר בניית הסכר גבוה ועלול אף להתפתח לבעיה בינלאומית.

הפרויקט, שממשלת בריטניה הסכימה לסייע במימונו, יביא להצפת האיזור מסביב, ואלפי אנשים, בעיקר כורדים, יאבדו את בתיהם.

מעורבותה של בריטניה בבניית הסכר החדש בתורכיה מעוררת מחלוקת ועולה שוב לסדר היום הציבורי בממלכה המאוחדת.

הטיעונים נגד בניית הסכר קשים והסוגיות מורכבות, אך במרכז עומדת שאלה פשוטה: האם על תורכיה לבנות את הסכר או לרדת כליל מהפרויקט?

הממשלה התורכית טוענת שתכניתה לבניית הסכר, הנושא את השם איליסו, בדרום מזרחה ההררי של המדינה, ישמש זרז חשוב בפיתוח האיזור המוזנח.

תאגיד בינלאומי גדול של חברות בתחום ההנדסי ממתין לאור ירוק לתחילת העבודות.

חברת הנדסה בריטית - Balfour Beatty - נמנית על שורה של חברות בינלאומיות, המעורבות בתכניות הבנייה של הסכר.

בלפור תשקיע בפרויקט 200 מיליון ליש"ט וכבר ביקשה ממשרד המסחר והתעשייה בלונדון לערוב לה, במסגרת המחלקה לביטוח סיכוני סחר חוץ.

הקבלנים והרשויות התורכים טוענים שהפרויקט ישמש מודל למודעות חברתית וסביבתית.

אלה מבטיחים שהסכר ייבנה לרוחב בקעת נהר טיגריס, מאגר עמוק ייבנה מאחוריו, וש-15,000 עד 20,000 תושבי האיזור שיאולצו להתפנות מבתיהם, ישוכנו במקום חילופי שייבחר בקפידה.

כמו כן הם יזכו לפיצויים הולמים. באשר לשרידים ההיסטוריים ולפרטים הארכיאולוגים שבאיזור, מבטיחה הממשלה שהם יתועדו ויינצלו מחרבן והרס.

באשר לחששות שהסכר יהפוך לסוגיית מחלוקת בינלאומית עם המדינות השכנות - סוריה ועיראק - מהסיבה הפשוטה שהשתיים יקבלו לאחר השלמת הפרויקט פחות מים, גורמים רשמיים באנקרה מבטיחים שהסכר ייבנה בצורה כזו שלא יהיה אפשר לחסום מעבר מים, ובכל מקרה, לתורכיה מעולם לא היתה כוונה כזו.

ועדה פרלמנטרית בריטית הפצירה בממשלה לעכב את מימון הפרויקט עד לבדיקה נוספת של סוגיות הקשורות בשמירת זכויות אדם ונושאים סביבתיים.

הוועדה הבריטית הבינ-מפלגתית גינתה את שר התמ"ס סטפן באיירס על הצעתו בפברואר לתמוך בפרויקט, עוד טרם קיבל ערבויות בנושא יישובם מחדש של מפוני איזור הסכר ואי פגיעה בסביבה.

"הסכר כבר בזמן תכנונו עמד בסתירה לכל סטנדרט בינלאומי, וגם עתה אין הוא עונה על הסטנדרטים המקובלים".

"מסיבה זו, אין שום הצדקה שמשרד התמ"ס בלונדון ייתן גיבוי לפרויקט זה ולמעורבים בו", טוענת הוועדה.

אלא שהממשלה באנקרה נחושה להמשיך במלוא המרץ בבניית הסכר - עם או בלי סיועה של לונדון, והיא טוענת שפרויקט זה ופרויקטים אחרים בתחום ההידרו-אלקטרי יעניקו לאיזור הנחשל תנופה כלכלית.

משרד החוץ בלונדון הבהיר שיעמוד בדרישתו מממשלת תורכיה לערבויות לעמידה בשתי הסוגיות של יישוב מחדש של תושבי האיזור ושמירה על הסביבה. העבודות על הפרויקט בדרום מזרח תורכיה צפויות להימשך שבע שנים, והן אמורות להתחיל בסוף השנה.