אפילו לואי ה-16 לא היה יכול להרשות לעצמו

מה כבר יכול להיות רע להתעורר כל בוקר על גדות הסיין, כשמבעד לחלון נשקף לו מגדל אייפל, ואחר כך לצעוד לעבר המשרד הממוקם בשדרות האליזה. בעיקרון כלום, פרט אולי לעובדה קטנה, המחיר.

שוק הדירות בפריס עבר תהפוכות רבות במהלך שנות ה-90, במקביל לתנודות בכלכלה הצרפתית. בשנים האחרונות, מגמות חיוביות במשק האיצו את הפעילות בשוק הנדל"ן בכלל ובשוק הדירות בפרט.

המחירים בפרברי הבירה הצרפתית יכולים להגיע ל-2,500 דולר למ"ר. אם נצא מעט מחוץ לעיר, המחירים "צונחים" ל-800 עד 1,000 דולר למ"ר. אם תתפשרו על האיזור בו תרצו לגור בעיר האורות, תיאלצו להיפרד מכ-3,500 דולר עבור כל מ"ר, אך אם חפצה נפשכם באיזורי היוקרה, המחיר יכול לנוע בין 6,000 ל-10,000 דולר למ"ר.

מחירה של דירת שני חדרים בפרברי העיר ינוע סביב 150 אלף דולר, בתוככי העיר המחירים ינסקו לטווח המיליון דולר. פריס תפסה את המקום הרביעי בעולם, בשנת 1999, ברשימת הערים היקרות בעולם. מיד אחרי טוקיו, הונג-קונג ולונדון. בצרפת עצמה, ממוקמת העיר עם מיליוני תושבים, במקום השני מבחינת מחירי נדל"ן הדירות, מיד אחרי קאן, הקטנה ממנה עשרות מונים.

מחירי השכירות בפריס גם כן אינם מהזולים בעולם. דירת שני חדרים, בגודל ממוצע של 85 מ"ר שמחירה בסביבות 100 אלף דולר, תושכר בכ-400 דולר לחודש. דירה זהה, באיזורים שאינם יוקרתיים, שכר הדירה יכול להגיע לכ-1,500 דולר. באיזורי היוקרה המחיר ינוע סביב 4,000 דולר לחודש. פריס היא אולי אחת הערים הגדולות היקרות בעולם, אך בהתחשב בהכנסה הממוצעת לנפש, היא הופכת לאחת הערים הכדאיות במערב אירופה.

במדריד, למשל, מחירי הנדל"ן גבוהים פי שלושה.

השיפורים הכמותיים והאיכותיים בתנאי המגורים, עומדים לנגד עיניהם של בכירי כל ממשל הנכנס בשערי ארמון האליזה. המהלכים שמוביל הממשל הצרפתי, דרך המערכת הבנקאית, כמו סיוע במשכנתאות לרכישת דירות והפחתה בתשלומי מסים באותם שנים בהם מוחזרות המשכנתאות.

בצרפת בכלל ובפריס בפרט, קיים מערך גיבוי למשכירי הדירות מטעם הממשל הצרפתי. שוכרים מקבלים סיוע ממשלתי או עירוני. בנדל"ן, סיוע שכזה אינו רק לשוכר, אלה בעיקר למשכיר. שכן, אם דייר לא יכול לממן את שכר דירתו, הוא מגובה על ידי המדינה, בתנאים מסויימים כמובן.

מצב שכזה יוצר רשת ביטחון למשכירים, היודעים כי הנכס שלהם יושכר וכי יקבלו את התמורה בכל מקרה. ברור לכל כי מהלך שכזה מקדם את הענף, אך עלותו למשלם המסים הצרפתי הוא כ-500 מיליון דולר בשנה.

זירת העסקים בבירה הצרפתית תופסת תאוצה בשנים האחרונות גם כן. בין השנים 1985 ל-1994, נשלט השוק רובו ככולו בידי חברות מקומיות. משנת 1995 חל שינוי במגמה זו וכיום השליטה בידי החברות הזרות.

רוב המשקיעים הזרים בשוק הנדל"ן המסחרי בצרפת באים מארה"ב וקנדה, אחריהם גרמניה ובריטניה.

בשנת 1999, 86% מכלל העסקאות המסחריות בפריס היו קשורות לשטחי משרדים. מחירי שטח משרדי ומסחרי בפריס נמצאים במגמת עלייה משנת 1997. תלוי במיקום העסק, המחיר לשכירות יכול לנוע בין 1,000 ל-1,500 דולר למ"ר בפרברי העיר ול-10,000 דולר למ"ר במרכז העיר.

מומחי נדל"ן באירופה גורסים כי הרמה הנוכחית היא שיא של המחירים וכי כעת צפויה האטה ואף ירידה קלה במחירי השכירות של שטחי המשרדים והמסחר.