מנכ"ל המינהל: להסדיר את מדיניות הקרקע החקלאית בחקיקה ולא בוועדות

מירון חומש הוא חבר ועדת מילגרום, האמורה להגיש השבוע את מסקנותיה; עמדתו זהה לזו של החקלאים

במכתב יוצא דופן בסגנונו, בעיתויו ובתוכנו לראש הממשלה ולשר האוצר והתשתיות, יצא היום (א') מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל, מירון חומש, בהתקפה נגד "שיטת הוועדות" בעיצוב המדיניות הקרקעית, ובקריאה להליכי חקיקה כאמצעי להסדרת המדיניות הקרקעית.

חומש הוא חבר ועדת מילגרום לעניין הפשרת קרקע חקלאית, האמורה למסור את המלצותיה כנראה עוד השבוע. גורם במשרד האוצר הביע פליאה על העברת מכתב כזה עוד לפני מסירת מסקנות ועדת מילגרום, משום שהטיעון המרכזי בדברי חומש דומה לטענות החקלאים נגד הוועדה.

החקלאים, בעיקר באמצעות עו"ד שרגא בירן, הגבירו בשבועות האחרונים את המתקפה נגד ועדת מילגרום, וזאת אחרי שנודע כי היא עומדת להקטין במידה ניכרת את הפיצוי לחקלאים בגין שינוי ייעוד קרקע חקלאית. החקלאים מריצים בכנסת את "החוק לעיגון זכויות החקלאים", שאם יתקבל, יעביר לידיהם כ-3 מיליון דונם המסורים כיום בחוזי חכירה זמניים. להלן מכתבו של חומש, שהופנה גם לשרי השיכון, הפנים, המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה:

"מדינת ישראל זקוקה היום, יותר אולי מתמיד, ליציבות במדיניות הקרקעית של המדינה. היציבות דרושה למדינת ישראל, למינהל, למשרד השיכון ולמערכת התיכנון, כדי לעצב מדיניות ארוכת טווח לביצוע כל אחת מהמשימות:

1. אספקת הדיור לתושבי המדינה במכסה הדרושה;

2. אספקת איזורי תעסוקה במינון ובמחירים סבירים;

3. קידום מערכת ההתחדשות העירונית;

4. פתרון בעיית החכירות החקלאיות;

5. הגדלת האיכלוס של הדרום, הנגב והפריפריה;

6. פתרון בעיות המיעוטים והבדואים.

כמי שעוסק בנושא שנים רבות, נוכחתי לדעת כי "שיטת הוועדות" (ההדגשה במקור - מ.ל) המציעה שינויים חדשות לבקרים שלא מתממשים, גורמת לכך כי המינהל עוסק, ללא הרף, בחיפוש ההוראות החלות. הדבר נוגע לאנדרלמוסיה, לאי ודאות, לעיסוק שאין לו קץ בדיונים משפטיים.

על סמך הניסיון רב השנים, המטרות של המינהל והתמונה האמורה, הגעתי למסקנה, כי רק חקיקה של הכנסת עשויה לייצב את המדיניות הקרקעית ואת הפעילות של מינהל מקרקעי ישראל.

אני מאמין, כי ניתן להגיע להסכמה לאומית רחבה לגבי חקיקה כזו מאחר וכולם הבינו, כי שיטת הוועדות, ההחלטות וההוראות הבאות והולכות, יצרו מצב בלתי נסבל. לכן עתה גוברת ההסכמה, כי רק בהליך של חקיקה ניתן לפתור הבעיות.

מספר החלטות המועצה מגיע, עוד מעט, ל-1,000. אין ספור הוראות כלליות ופנימיות, סותרות זו את זו, כולן באות להסדיר במיגזר העירוני והכפרי את הזכויות והחובות של החוכרים מהמינהל.

החוק החדש של הכסת אמור להסדיר נושא החכירות במדינת ישראל, במיגזר הכפרי והעירוני.

אדוני השר, עם היד על הלב, הגענו כולנו למסקנה זו. יש לשים קץ למערכת הסבוכה הממאיסה את המינהל על הציבור, המשתקת את פעילותו התקינה וגורמת לנזק לכלכלה.

זהו אני המאמין שלי".