כשכל חקלאי הוא מלך

הפריימריס, הבחירות ומרוץ הנדל"ן המתלהט

המירוץ החקלאי אחר הנדל"ן מגיע בימים אלה לרתיחה. לא רק בגלל הבחירות המתקרבות.

ועדת מילגרום

יו"ר הוועדה, דוד מילגרום, מסיים את ניסוח דו"ח הוועדה. בתחילת השבוע, אולי אפילו היום (א'), החומר יעבור בין החברים, לקבלת תגובות או הסתייגויות. ההמלצות, על פי פירסומים שכבר היו, מאיימות על האינטרסים של הלובי החקלאי, בעיקר בשל הקיצוץ הצפוי באחוזי הפיצוי בהפשרת קרקע חקלאית. אלא שפריצת הבחירות עלולה לשנות את דעתם של כמה מהחברים, כך שהמחלוקות, שכבר הסתיימו, עלולות לצוץ שוב.

אחר כך יעבור החומר לוועדת השרים: אברהם בייגה שוחט, אוצר ותשתיות, יוסי ביילין, משפטים. משם לממשלה.

ממשלת ברק

הפריימריס המתדפקים והבחירות שבדרך, יהיו בין הגורמים שיכריעו את החלטת הממשלה. השאלה המרכזית: האם השרים ייכנעו לדרישות חבריהם החקלאים וימחקו מההמלצות את הקטעים שהחברים לא אוהבים. או שיתקיים חשבון אלקטורלי, שבסיכומו תחליט הפוליטיקה לקבל החלטה שלא להרחיק מעצמה את תושבי עיירות הפיתוח, אנשי הדיור הציבורי ומזוהי הקשת המזרחית.

הלובי החקלאי חוצה מפלגות, וככזה, בזמן של פריימריס הצפויים בתוך המפלגות, כל חקלאי מלך. התארגנות עיירות הפיתוח, המחזיקים בעמדה כי הסדרי הקרקע הייחודיים למושבים ולקיבוצים באים על חשבונם ומפלים אותם לרעה, נכנסה לשלב מתקדם. חיים ברביבאי, ראש עיריית קרית שמונה, הודיע כי הוא מצטרף לעתירת הקשת המזרחית. כמוהו פעילים ראשי ערים ומועצות אחרים, בראשם יאיר חזן, ראש עיריית אופקים ויו"ר פורום ראשי עיירות הפיתוח.

אגב, ועדת הכספים, שהתכנסה השבוע בראשות ח"כ ויצמן שירי, לדיון בחוק לעיגון זכויות החקלאים, סירבה לאפשר לחזן לדבר.

לעו"ד שרגא בירן, מראשי הלובי האינטרסנטי, איפשרו נאום ארוך.

פרט קטן: שלושת הח"כים שהיו אנשי סוד של ברק בהודעת ההתפטרות, היו ויצמן דנן והחקלאים אלי גולדשמידט ושלום שמחון.

בג"ץ

הנשיא אהרון ברק קבע, כי עד 15.12 נדרשת הפרקליטות להגיש הודעה משלימה ובה התייחסות לדו"ח ועדת מילגרום, וכן לבקשת הקשת המזרחית למתן צו ביניים נגד החלטות המינהל 717, 727, 737.

המשך הדיון בעתירה ייקבע בין 15.1 ל-15.2.

זה יהיה כנראה ב-31.1.

זירת המסחר בכנסת

הלובי החקלאי, עד כמה שהיה לחוץ עד היום להעביר בכנסת את החוק לעיגון זכויות החקלאים בקרקע, נכנס עכשיו לתזזית של ממש. המטרה: להעביר את החוק בקריאה ראשונה, מתוך תקווה שוועדת הכספים הבאה, בכנסת ה-16, תבקש להחיל עליו את דין הרציפות.

ניסיון רע כבר היה. הצעת חוק דומה הוגשה לכנסת ה-13 על ידי אלי גולדשמידט וענת מאור, עברה אז ברוב גדול מאוד, הגיעה לוועדת הכספים ושם נשארה במשך כל כהונת הכנסת ה-14, כאשר היו"ר, אברהם רביץ, לא הזדרז לבקש את הרציפות. כך קרה שעם תחילת כהנותה של הכנסת הנוכחית, ה-15, התארגנו האינטרסנטים מכל צידי המפה הפוליטית והגישו הצעת חוק חדשה.

הזמן בוער. הכנסת צפויה לסיים עבודתה בסוף ינואר ועד אז יש הרבה מה לעשות. וקודם כל להעביר תקציב.

סביר להניח, שבמסגרת ההסכמות הפוליטיות של הצעת התקציב וחוק ההסדרים, יאיצו את העברת החוק לעיגון הזכויות בקריאה ראשונה, הצפוי לעבור ברוב גדול של בעלי עניין, אופוזיציה-קואליציה, חילונים-דתיים, אשכנזים-ספרדים. הכנסת הבאה: אלוהים גדול.