הונגריה: קל יותר לקנות דירה מלהכין גולש

שוק הנדל"ן בהונגריה בכלל ובבירה בפרט משתנה במגמתיות מאז 1989. מיד לאחר נפילת מסך הברזל, מחירי הדירות הקיימות עלו בעיקר הודות למחסור בהיצע בשוק, וכך גם שטחים למשרדים.

כמו במדינות קומוניסטיות לשעבר אחרות, אלפי חברות חדשות שכרו שטחים, משרדים ודירות מגורים באזורי הדאון טאון ועקב כך מחירי השכירות הרקיעו שחקים. באמצע שנות ה-90, משרדי יוקרה החלו להופיע, ובמקביל להיעלמותם של חברות קטנות, החלו מחירי הנדל"ן לצנוח בכ-50%.

המחירים לרכישת דירה בבודפשט נעים בין 500 ל-3,000 דולר למ"ר. יותר מ-1,500 דולר למ"ר משולמים על ידי חברות מקומיות המחפשות דירות או בתים שניתן להסב למשרדים, או על ידי מקומיים הקונים אדמות על מנת להשכירם למשקיעים זרים בעתיד.

בערים הגדולות מחירי הדירות נעים בין 200 ל-1,000 דולר למ"ר. בערים הקטנות המחירים יכולים לנוע סביב ה-200 דולר למ"ר.

מחירי השכירות בערי הונגריה נעים בין 3 ל-30 דולר למ"ר. משרדים ושטחים למסחר שהביקוש אליהם היה רב בראשית שנות ה-90 משכו את המחירים לאיזור ה-40 דולר למ"ר, כיום המחירים התמתנו והם נעים סביב 20, 30 דולר למ"ר.

הונגריה היא אחת המדינות המזרח אירופאיות בעלת מערכת חוקים הליברלית ביותר, בייחוד בחוקים הנוגעים לזכויות זרים ברכישה והשכרה של נדל"ן. הזכויות הללו מקנות למשקיעים זרים זכות לרכוש או לשכור כמעט כל סוג של נדל"ן פרט לשטחים מוגנים או מעובדים. חברות זרות יכולות להחזיק במבנים לצורך פעילויותיהן באמצעות חברות בת.

הונגריה, בניגוד לכל מדינות מזרח אירופה האחרות, החלה ברפורמות שוק עוד בשנות ה-70, זמן רב לפני שהעולם ידע מי זה מיכאיל גורבצ'וב. ההבדל בין הונגריה ובין שאר מדינות הגוש המזרחי היה כה בולט בשנות ה-80, שההנהגה הסובייטית הזהירה את תושביה מביקורים אצל בת בריתם המזרחית.

שלא כמו מדינות קומוניסטיות אחרות, הונגריה לא חוותה זעזועים בשווקיה לאחר נפילת הקומוניזם. בשנת 1989, חצי מהיצוא ההונגרי הגיע למערב אירופה ורק שליש ממנו היה קשור בצורה זו או אחרת, למדינות הסוציאליסטיות לשעבר.