יזמים הפועלים בהפשרות תוקפים את ההמלצות: "לא יהיו עיסקאות"

דלק נדל"ן מעריכה: קלושים הסיכויים ליישום הדו"ח * ברנוביץ: ההמלצות מטופשות - לא יהיה כדאי לטרוח

דלק נדל"ן תיאלץ לשנות את התנאים שהיא מציעה כיום לעשרות מושבים וקיבוצים, בעיסקאות קרקע, אם הממשלה תאשר את המלצות ועדת מילגרום בנושא זה. מקורות מקורבים לחברה אמרו היום (ב'): "משמעות ההמלצות היא שהמושבים והקיבוצים יציעו לנו חלקות קטנות בהרבה ממה שהציעו עד עתה, וברור שבעד מגרש קטן נשלם פחות מאשר בעד מגרש גדול".

מקורות בחברה גילו, כי היא הספיקה לקבל באחרונה אישורים מהמינהל לכל העיסקאות הגדולות שחתמה עד היום, חוץ מעיסקת בן- עמי, ולכן לא יפגעו ההמלצות בעיסקאות אלו. הנהלת החברה מעריכה, שקלושים סיכויי ההמלצות להתקבל בממשלה.

דלק נדל"ן, בשליטת קבוצת תשובה, היא כיום הגורם המוביל בעיסקאות לפי החלטות 717 ו-727 עם ההתיישבות החקלאית. החברה והיישובים השונים פעלו באחרונה במהירות, מתוך ידיעה שוועדת מילגרום עשויה לשנות את המצב הקיים, ודאגו לקבל את אישורי המינהל והתב"ע בכל העיסקאות. בחלק מהמקומות כבר החלה הבנייה.

העיסקה הגדולה היחידה שעדיין לא אושרה על ידי המינהל היא בבן-עמי, ליד נהריה, שבו ייבנו 600 קוטג'ים ופאואר סנטר בן 8,000 מ"ר. המושב חתם על חוזה עם קבוצה המורכבת מדלק נדל"ן (50%), רובננקו (25%) וגנדן (25%), לפיו ימכור לה את זכויותיו בקרקע לפי 17.5% לחלק המגורים ו-25% לחלק הפאואר סנטר. החוזה מותנה בכך, שהמינהל יאשר לבן-עמי זכויות ל-60% מרזרבות הקרקע שברשותו, במקום 27% כמקובל, שכן המקום הוכרז כאיזור עימות.

סמנכ"ל דלק נדל"ן, הלל רוז'נסקי, אמר היום: "ככל הידוע לי, לא מתייחסת ועדת מילגרום לתנאי העיסקאות באיזורי עימות. אני מאמין שהמדיניות בענין זה לא תשתנה. אנחנו ממשיכים בהכנות להשגת האישורים ולתחילת הבנייה".

רוז'נסקי הוסיף: "המלצות ועדת מילגרום אינן מקובלות על ארגוני ההתיישבות. אין לנו ספק, שהמלצות אלו פוגעות בהתיישבות, היושבת על קרקעות אלו שנים רבות בשליחות לאומית. אנו מעריכים, שבמצב הפוליטי הנוכחי קלושים סיכויי ההמלצות להתקבל".

אריה ברנוביץ, מנכ"ל חברת א.צ ברנוביץ ומבעליה, אמר: "באחרונה סיכמנו עקרונית עיסקה, שלפיה נקנה ממושב מצליח שליד רמלה מיתחם לבניית 625 יחידות דיור - 339 קוטג'ים ו-266 דירות. חברי המושב יקבלו 25% מתמורת המכירה של היחידות.

"העיסקה מבוססת על ההנחה, שהמושב יקבל ממינהל מקרקעי ישראל זכויות על 27% מהקרקע. הופתעתי לקרוא, שוועדת מילגרום ממליצה להקטין את הזכויות ל-10%. עלינו לברר עם המושב מה תגובתו על החלטה זו. בעוד יום-יומיים נהיה יותר חכמים. "לעומת זאת, הספקנו בעבר לקנות ממשקיעים מדרום אמריקה קרקע במזרח נתניה לבניית 550 דירות, לפי החלטה 727. המשקיעים קיבלו את הכסף ואנחנו כבר בונים במקום".

על הדו"ח לכשעצמו, אמר ברנוביץ: "ההמלצה מטופשת. אם היא תהפוך להחלטה אופרטיבית, לא יהיה שום חקלאי מוכן לשחרר קרקע לבנייה למגורים. מדוע שיוותר על הקרקע החקלאית, שעליה עבד כל חייו, כדי לקבל 10% משוויה? חקלאי שיש לו 50 דונם, יישאר לאחר שינוי היעוד עם 5 דונם. זה כסף קטן, לא כדאי לטרוח ולשנות יעוד בשבילו".

שרון תוסיה-כהן, מנכ"ל קבוצת אלפו ומבעליה, אמר: "סיכמנו באחרונה עיסקה, לפי החלטה 737 של מועצת המינהל, שלפיה נבנה 115 קוטג'ים על קרקעות שדה יואב, במסגרת הרחבות הקיבוצים. החוזה עדיין לא נחתם.

"הקיבוץ היה אמור לשלם למינהל 66% משווי הקרקע לפי טבלה, ועוד היטל השבחה, דבר שמשאיר לו רווח מסוים. אם יתקבלו המלצות ועדת מילגרום, יהיה על הקיבוץ לשלם למינהל 91% משווי הקרקע, ללא היטל השבחה.

"פירוש הדבר הוא שכנראה לא תהיה עיסקה: לשם מה לקיבוץ לטרוח ולהוציא כספים על תב"ע, עורכי דין וכן הלאה, אם בסוף הדרך הוא חייב לשלם למינהל כמעט את כל שוויה הריאלי של הקרקע? אני מעריך, שקבלת המלצות ועדת מילגרום תגרום לביטול עיסקאות רבות, גם לפי החלטה 737 וגם לפי החלטה 727".

ההמלצות עלולות לבטל את עיסקת הענק, שבה עמדו אפריקה-ישראל, רובננקו וגנדן לקנות מהקיבוצים עין המפרץ ושומרה קרקע לבניית 1,300 דירות - מסרו היום מקורות בחברות.

שלוש החברות סיכמו לפני כשלושה חודשים את העיסקה, במסגרתה הן אמורות לשלם לשני הקיבוצים 25% מתמורת המכירה של הדירות. העיסקה מבוססת על כך שהקיבוצים יקבלו מהמינהל זכויות ב-27% מהקרקע שבבעלותם. מקורות בחברות היזמיות אמרו, כי אם הקיבוצים יקבלו רק 10%, יקטן היקף הפרוייקט בהרבה, וספק אם הוא יהיה כדאי.