תאילנד: עדיין תקועים עם משרדים

שלוש שנים לאחר שהמשבר הכלכלי בתאילנד פוצץ את הבועה הספקולטיבית בשוק הנדל"ן, דומה שחלה התאוששות מתונה בשוק הדירות למגורים שם. שוק המשרדים, שנבנו בעודף עצום לפני פרוץ המשבר, עדיין מדשדש, ללא סימני התאוששות משמעותיים.

"הציפייה למכירות בהיקפי שיא בענף הנדל"ן עדיין לא התגשמו, למרות היצע של דירות, משרדים ושטחים מסחריים מהגבוהים בעולם", כך אמר ג'ימס פיטצ'ון, מנכ"ל חברת נדל"ן בבנגקוק. הסיבה היא, לדבריו, כי יזמים מעדיפים להימנע ממכירת נכסים במחירי הפסד או בהרבה מתחת לשווי השוק קודם למשבר במזרח אסיה.

שער החליפין לפני המשבר נע בסביבות 25 באט תאילנדי לדולר ובעיצומו של המשבר פוחת המטבע המקומי במחצית - ל-50 באט לדולר, אך כעת התייצב השער והבאט התאילנדי נסחר סביב 40 באט לדולר. ירידת כוח הקנייה של הבאט מנעה ממקומיים רבים לממש תוכניות נדל"ן שונות, נוכח העלייה במחירי היבוא.

פיטצ'נן מציין, כי חוסר יכולתם של הבנקים לממש שעבודים של לווים רעים מונע את הזרמתם לשוק של נכסים מוזלים מיד שנייה. גם חוק השעבודים שחוקק הפרלמנט התאילנדי איננו מאיץ מימוש נכסים אלה: החוק מאפשר למכור נכסים משועבדים בכפייה באמצעות בית המשפט, אך הבנקים עדיין אינם יכולים לתפוס נכסים ולמכרם כנהוג בישראל בחוק ההוצאה לפועל.

לדברי פיטצ'ון, היקף המכירות באחרונה מצביע, כי שוק המגורים יוביל את ההתאוששות. כבר כעת ניכרת התאוששות בשוק הדירות מיד שנייה, אך הקונים הם בעיקר זוגות צעירים ומשפרי דיור, הרוכשים דירות לצורך מגוריהם, ומעטות המכירות לצרכי השקעה. אשתקד נמנו 350 אלף דירות חדשות ריקות, אך מלאי זה הולך ומצטמצם.

פיטצ'ון מוסיף: "תאילנדים אינם אוהבים לרכוש בתים מיד שנייה. בעוד שבמדינות אחרות מחפשים התושבים דירות ישנות, בתאילנד אין משיכה למלאי הקיים, ועיקר המכירות הם של בתים חדשים. בנוסף, שיטת המיסוי משתקת מתווכי נדל"ן, משום שהיא מבוססת על הכנסות ולא על רווחי הון. ניתן להגדיל את הביקוש גם ע"י הורדת שיעורי הריבית: הבנקים אמנם תחת לחץ ממשלתי להלוות, אך יש רק מגזרים מעטים המסוגלים לעמוד בתנאי ההלוואות. הפחתה בריבית אפשרית, משום שהלוואות לרכישת דירות הן, בדרך כלל, בעלות סיכון נמוך".

הממשלה צפויה גם לקבוע שיעור ריבית קבועה על הלוואות לדיור לתקופה של עד עשר שנים, לעומת התקופה בת השנתיים שהייתה נהוגה בעבר, וזאת במסגרת רפורמות במס המיושמות לשם עידוד הכלכלה.