הרוב יישארו בשטחים שיסופחו

בשני צידי הקשת הפוליטית מאמינים שאם יהיה פינוי של מתנחלים, הם לא יחזרו מערבית לקו הירוק, ומדובר בצורך לבנות לפחות 10 אלפים יח"ד חדשות

במשרד הבינוי והשיכון אין לפי שעה שום תוכנית מגירה שתישלף ברגע בו תכריז הממשלה על פינוי התנחלויות. במשרד השיכון אומרים, שהנחת העבודה היא, שתושבי ההתנחלויות שיפונו יעדיפו לעבור לאריאל, מעלה אדומים, אלפי מנשה ועוד. שר הבינוי והשיכון, בנימין בן אליעזר אומר: "האנשים ימשיכו להתגורר על האדמות שיסופחו למדינת ישראל. כשדובר על פינוי רמת הגולן סוכם שהמפונים יעברו לגליל, מאחר והכוונה הייתה לפנות את רוב השטח. ביהודה ושומרון יש אלטרנטיבות, ולכן הצפי הוא שגושי ההתיישבות שיפונו יעברו לישובים אחרים בתחום יהודה ושומרון. אנחנו מאמינים שאם אכן יהיה מעבר, הוא יהיה של ישובים ולא של תושבים בלבד".

במשרד ראש הממשלה, אהוד ברק, מביעים זהירות גדולה אפילו יותר. מלשכת ברק נמסר: "ישראל בוחנת את רעיונות הנשיא קלינטון במגמה לברר האם ניתן להתקדם לעבר הסכם קבע. לשכת ראש הממשלה אינה מוסרת מטעמים ברורים של טובת המדינה כל פרט בדבר תוכניות או מרכיביהן, וכל פרסום אחר הוא ספקולציה המתפרסמת על אחריות הכותב".

ח"כ משה (מוסי) רז ממר"צ, לשעבר מזכ"ל שלום עכשיו, מוכן להיות מעשי הרבה יותר. לדעתו, תמיד ניתן יהיה לשלוף את חוק מפוני סיני, אלא שהפעם, להערכתו, החוק יהיה נדיב הרבה פחות. "צריך למצוא מנגנון שכל תושב יקבל את ערך הבית ששילם בעבורו, בצמוד למדד מחירי הדיור", אומר רז. "להערכתי, אם מדובר ב-10,000 משפחות, שכל אחת תקבל 200 אלף דולר, הגענו לסכום של 2 מיליארד דולר. אין ספק שנוכל לעמוד בכך".

רז מעריך, שרוב המתיישבים, האידיאולוגיים יותר וגם האידיאולוגים פחות, ירצו להישאר ביהודה ושומרון, בעיקר בישובים הגדולים שיסופחו למדינת ישראל. "אם יפנו את פסגות, אפשר יהיה להציע לאנשים לעבור לכפר עציון", מציע רז. לדעתו, לא צפויות בעיות מיוחדות גם מצד תושבי הבקעה, ברובם אנשי מפלגת העבודה, שיוכלו לעבור לערבה. אפילו מצד מתיישבי חברון הוא מצפה לשיתוף פעולה.

רז: "יש בקריית ארבע קבוצה של כ-40% מהתושבים שאינם אידיאולוגים אלא משפרי דיור, בחלקם עולים חדשים. אני מאמין שהם יעדיפו להתגורר במעלה אדומים, בתחום הקו הירוק ולא בלב אוכלוסייה ערבית".

פנחס ולרשטיין, ראש מועצה אזורית מטה בנימין: "אנחנו לא מתכוננים לפנות שום ישוב, גם על חשבון איומים במלחמות עם עיראק. אם אהוד ברק חושב שהתושבים יהיו מוכנים לעזוב בתמורה לפיצויים, יש לי חדשות בשבילו. מתחילת המאורעות האחרונים נהרגו 39 איש, מתוכם 19 מתיישבים, וראה איזה פלא - אף אחד לא מבקש לעזוב. מבחינתי מדובר ברעיונות תיאורטיים בלבד, שאין להם שום אחיזה במציאות".

ראש מועצת אריאל, רון נחמן, שהישוב שלו עתיד רק להרוויח תוספת אוכלוסייה במקרה של פינוי התנחלויות, מציע להמתין ולראות את התוצאות האמיתיות. לדעתו מדובר לפי שעה בספקולציות בלבד שאי אפשר להתייחס אליהן באופן רציני. "הסיטואציה איננה ברורה לחלוטין", אומר נחמן, "אי אפשר לדעת כמה אנשים ירצו לעזוב, מתי ובאילו תנאים. אני מציע להמתין לתוצאות משאל העם. לדעתי, אי אפשר לוותר על שום דבר ללא החלטת ממשלה ולכך כדאי לחכות". נחמן אינו מסוגל אפילו לדמיין ממשלה שתהיה מסוגלת לעקור את מתיישבי חברון ואת המתיישבים האידיאולוגיים. לדעתו, תמימות היא להאמין שהדבר אפשרי.