חילוקי דעות בבנקים למשכנתאות: צעד אמיתי או צעד פסיכולוגי

בכיר באחד הבנקים צופה שהתוכנית תבוצע במשך יותר מארבעה חודשים

"התוכנית עשויה לעורר את שוק הנדל"ן ועימו את שוק הבנקים למשכנתאות וליצור עליית מדרגה במכירת דירות. הגבלת התוכנית לארבעה חודשים תגרום לזוגות צעירים רבים למהר ולממש את ההטבות הגלומות בה, ולכן הגבלה זו היא צעד חיובי". כך אמר היום מנכ"ל בנק לאומי למשכנתאות, ראובן צבאג.

צבאג הוסיף, כי התוכנית עשויה להציל את שנת 2001 הן לקבלנים והן לבנקים למשכנתאות, ואילולא אישורה - הפעילות בבנקים למשכנתאות תהיה קטנה עוד יותר מזו של שנת 2000, בה כבר החלה ההאטה החזקה בשוק. בתשובה לשאלת "גלובס" אמר צבאג, כי להערכתו לא תביא התוכנית לעליית מחירים, מאחר שהקבלנים מעוניינים להיפטר מהיצע הדירות הקיים בשוק.

צבאג קרא למשרד השיכון שלא להגביל את גודל הדירות שעם רכישתן יינתנו ההטבות, בדומה להגבלות שהוטלו בתוכניות אחרות, אלא לתת לזכאים ולשוק לנוע בחופשיות.

מנכ"ל בנק טפחות, חיים פרייליכמן, מתלהב פחות מתוכנית שרנסקי. "התוכנית היא טובה כצעד פסיכולגי, וזאת משום שעצם ביצועה מהווה איתות לאוכלוסיה שהממשלה מכירה בכך שיש בעיה והיא תומכת ועוזרת.

"אך אני לא בטוח שהיא מספקת כדי להוציא את הענף מהמשבר וההאטה החריפה בהם הוא נתון. יש צורך בעוד צעדים לטווח ארוך שיטפלו בהיבטי מיסוי, הקלה באישורי בנייה ותכנון, טיפול בבעיית כוח האדם, יצירת מקורות ארוכי טווח לבנקים למשכנתאות ועוד".

גורם בכיר במערכת הבנקאית אמר היום, כי הארעיות של התוכנית והגבלתה לארבעה חודשים, היא חיובית ולא תביא לשפל עמוק יותר עם סיומה כפי שחושבים אחרים. "סביר להניח שלאחר סיום ארבעת החודשים של התוכנית, היא תוארך. מטרת משרד השיכון בהגבלתו את התוכנית היא ליצור היענות גדולה של הציבור".

גורם בכיר אחר בבנקים למשכנאות אמר, כי שוק הנדל"ן ועימו הבנקים למשכנתאות זקוקים ליציבות, ולכן לתוכניות לטווח ארוך, ולא למבצעים ארעיים שתרומתם מוטלת בספק.