3 מיליון מכתבים אדומים לבעלי דירות באנגליה

המשכנתא הבריטית הפופולרית של תחילת שנות ה-90, ששולבה עם פוליסת ביטוח חיים, נפגעה קשות בגלל הירידה בריבית, ו-10 מיליון בעלי בתים צריכים להיות מודאגים

על פניו, בעלי הבתים בבריטניה אינם משלמים את מחיר ההאטה - כך על פי הסקירה הכלכלית שפירסמה לפני ימים אחדים The nationwide building society (המלווה הרביעית בגודלה בבריטניה). מחירי הנכסים הנדל"ניים למגורים באנגליה ממשיכים לעלות בקצב גבוה, ובחודש יוני אפילו הגיעו לכדי רמה שנתית של 9.3%. אלא שבעוד החשש מירידה בערך הנדל"ן למגורים (הנכסים העיקריים שבידי הציבור) איננו מתממש, לפתחם של מיליוני בעלי משכנתא בבריטניה אורב כעת אויב ה-endowment.

הכוונה לסוג מיוחד של משכנתא, שהיה פופולרי מאוד בשנות השמונים ובתחילת שנות התשעים. הנגזרת הפיננסית האמורה מורכבת משני חלקים: משכנתא ופוליסת ביטוח חיים, הכוללת מרכיב גדול של חיסכון. בשיטה הזו נטלו רוכשי הבתים משכנתא ל-10 עד 25 שנים, במהלכן התחייבו לשלם את הריבית בלבד. בתמורה הם מפקידים תשלומים חודשיים לפוליסה המקבילה, שאמורה לפרוע את הקרן במועד שנקבע מראש, ונהנים מיתרונות מיסוי.

הירידה בריבית באנגליה ותהפוכות שוקי המניות פגעו בתשואות של פוליסות הביטוח והחיסכון באופן קשה. בעלי בתים שציפו לבונוס במועד הפרעון (כלומר ליתרה חיובית שתיוותר בחשבון החיסכון אחרי פירעון הקרן של המשכנתא), מוצאים כעת מכתבים אדומים בתיבות הדואר שלהם, המזהירים אותם מפני מאזן שלילי.

בבריטניה למעלה מ-10 מיליון בעלי בתים המחזיקים במשכנתא מהסוג הזה. במהלך חודש יוני נשלחו לכולם הודעות, שנועדו להבהיר מה מצבה של תוכנית החיסכון בה השקיעו ביחס למשכנתא שנטלו. המכתבים (שנשלחו בעקבות צו מיוחד שהוציאה הרשות לפיקוח על הפיננסים בבריטניה) נחלקים לשלושה סוגים: אדומים, שמזהירים כאמור מפני גירעון ודאי; צהובים, שמעידים על ספק ביחס לאיזון שבין המשכנתא ובין תוכנית החיסכון; וירוקים, שרק הם משחררים (לפי שעה) את נוטלי המשכנתאות מכל דאגה, ובתנאי שהתשואות הממוצעות של שוק המניות יגיעו לכדי 6%.

על פי סקר שנערך באמצע חודש יוני על ידי מגזין פיננסי ביחד עם פירמת רואי החשבון kpmg, מצבם של נוטלי המשכנתאות מהסוג הזה מדאיג מאוד. עם זאת ההבדלים בין התשואות שהשיגו הקרנות הטובות ובין התשואות שהשיגו הקרנות הגרועות מגיעים כדי 66%. הבריטים, על פי סקר שערכה הרשות לפיקוח פיננסי, אדישים לאזהרות. רק כמחצית מנוטלי המשכנתאות קיבלו מכתבים ירוקים. חלק גדול מנמעני המכתבים האדומים (למעלה מ-3 מיליון בעלי בתים) והצהובים לא נקטו בינתיים כל פעולה. למעטים מהם חסכונות שיכולים לכסות את הפער.

חוקי המשחק בבריטניה מאפשרים לנוטלי המשכנתאות להחליף את המשכנתא בכל עת בה יבחרו. בעלי משכנתאות שסבורים כי רומו (כלומר, לא קיבלו הסברים נאותים אודות הסיכונים שכרוכים בשימוש בנגזרת מסוג זה), יכולים להתלונן בפני הרשות לפיקוח על הפיננסים, ובאופן תיאורטי גם בפני המלווים.

אפשר שהבריטים מאמינים בשוקי המניות, אפשר שהם אינם מאמינים בצעדים נחפזים. כנראה שהם גם לא ממש מאמינים ב'שיניים החדות' של הרשות לפיקוח פיננסי. זה למעלה משנה שהרשות לפיקוח פיננסי קוראת בפומבי לנוטלי משכנתאות שחשים כי רומו, להתלונן. זאת, בעקבות חקירה רשמית שפתחה אשתקד במטרה לבחון, האם נכונות הטענות לפיהן המלווים עודדו את הרוכשים להתחייב למשכנתא מהסוג הזה באגרסיביות, שהגיעה כדי טיוח ספקות של לקוחות, שאינם מתמצאים בשווקים הפיננסיים.

עדשת המצלמה של פנורמה (תוכנית התחקירים של הבי.בי.סי, שהתפרסמה לאחרונה בארץ בעקבות התחקיר ששידרה על סברה ושתילה), קלטה מקרים אחדים מהסוג הזה. התחושה בשווקים הפיננסיים היא, שלא מדובר במקריות. בשנים האחרונות הוגשו בבריטניה כ-11 אלף תלונות שנוגעות לדרך השיווק של ה-endowment. היקף הפיצויים ששילמו המלווים מסתכם כעת בכ-35 מיליון לירות שטרלינג.