סנט פטרסבורג: עיר עם מורשת מימי המאה ה-18, עם מעט חוקים ותקנות

הקשיים הבירוקרטיים של הרשויות המקומיות, מעכבות את העיר השנייה בגדולה ברוסיה מלפרוץ קדימה לעומת הפריחה המחודשת של מוסקבה

שוק המשרדים בבירה הרוסית מגלה סימני התאוששות מפתיעים, במקרים מסוימים המחירים מקבלים ממדים פרופורציונליים ושיעור הנכסים הפנויים בעיר מגלה סימני צמיחה לרמות נמוכות מאוד. מסתבר שזו אינה נחלתה של מוסקבה בלבד, העיר השנייה ברוסיה, סנט פטרסבורג (לנינגרד לשעבר), "נהנית" מהתופעה גם כן.

במהלך שנת 2000, עלתה הדרישה למשרדים על ידי חברות פרטיות מקומיות ובינלאומיות בכ-30%, בעיר עם 4.5 מיליון תושבים בצפון מערב המדינה. "חברות גרמניות וסקנדינביות רבות חוצות את הגבול ומחליטות להשתקע בעיר, בנוסף אליהן חברות רבות מהבירה פותחות סניפים בעיר זו גם כן", טוען בוריס מושנסקי, בעליה של אחת מחברות הנדל"ן הפזורות ברחבי העיר.

למרות המגמה החיובית, סנט פטרסבורג עדיין מפגרת מאחורי מוסקבה במושגים של התפתחות שוק המשרדים. אנליסטים גורסים, כי אחת הסיבות לתופעה זו היא מיעוט מרכזי העסקים בעיר.

כמעט כל שוק המשרדים להשכרה בעיר, כולל בניינים משופצים. זו אחת הסיבות מדוע המשרדים זוכים לדירוג בינוני ( B ו- C ).

בעיר רק שלושה מרכזי עסקים המדורגים ברמת A, הפרושים על שטח כולל של 25 אלף מ"ר בלבד. במוסקבה, מאידך, ישנם כמה מאות אלפי מ"ר של שטחי משרדים ברמה A .

אחת הסיבות לתופעה זו היא, שמוסקבה אחרי הכל, הינה הבירה של אחת המדינות הגדולות בעולם, וחברות בינ"ל רבות בוחרות למקם בה את מרכז עיסוקיהם. דוגמה טובה לכך היא חברת מייקרוסופט ששכרה במרכז מוסקבה מספר משרדים, לעומת משרד בגודל 20 מ"ר ששכרה החברה בסנט פטרסבורג.

בעיה נוספת שיכולה אולי להסביר את התופעה, היא הקשיחות של הרשויות המקומיות בכל הקשור לחוקי תכנון ובנייה בעיר, הנוגעים לבנייני משרדים במרכז העיר.

"באיזור לב העיר, כמעט כל המבנים הם אתרים היסטוריים ומיועדים לשימור", טוען וולדיסלאב מיאגקוב, סוכן נדל"ן מקומי. החקיקה הקשוחה מבריחה יזמים מקומיים וזרים, הנדרשים להשקיע מעל ומעבר בשיפוץ ושימור המבנים. עמידה בכל הדרישות של הרשויות המקומיות מעלה את העלויות בכל פרויקט, ובכך נתח הרווחים של היזם קטן בצורה משמעותית, לעומת מוסקבה וערים אחרות במערב אירופה.

החוקים הללו, הביאו לכך שיזמים שעסקו בפיתוח "מרכז הלילות הלבנים", המוגדר כאחד משלושת מרכזי המשרדים ברמה A , לשמר חלק גדול מהמבנה ולחדש חלק קטן ממנו בלבד.

עם זאת, למרות תמימות הדעים של רוב המומחים, כי הכללים הנוקשים מעכבים את התפתחות העיר, חלקם מאמינים כי הכללים הללו משמרים את המורשת ארוכת השנים של העיר עוד מהמאה ה-18.

פתרון סביר נמצא בסופו של דבר. כיום, רוב מרכזי העסקים בעיר ממוקמים במבנים שנבנו לפני כמה עשורים, ולא חלים עליהם חוקי השימור הנוקשים, כך שניתן לשפצם או לבנות חדשים במקומם ביתר קלות.

רוב המשרדים הללו, שייכים לקטגוריית C ועקב כך, שכר הדירה בהם נמוך יחסית למרכזים אחרים.

אחד הפרויקטים הללו הוא מרכז אקווטוריה, המתפרש על פני 15 אלף מ"ר הממוקם בתוך מכון מחקר במרכז העיר.

לפני מספר שנים, הוחל בשיפוץ המרכז על ידי מכירת חלקים ממנו. במהלך השנים "שוחררו 12 אלף מ"ר לדיירים פוטנציאלים, וכיום מתבצעות בדיקות כדאיות לגבי שיפוץ או הקמה מחדש של בניין באיזור.