המזרח הרחוק הרוסי יחובר לציביליזציה

מצבה הרעוע של הרכבת הטראנס-סיבירית, שנחנכה ב-1984, חייב תוכנית פיתוח בהשקעה של 1.42 מיליארד דולר * מתוכננות גם מסילות ברזל ליפאן (דרך סחלין) ולסין, שיתרמו לתנופת הפיתוח של האיזור

שיטחה העצום של רוסיה, 17 מיליון קמ"ר (כמעט כמו קנדה וארה"ב יחדיו), והתפרשותה מקוריאה ועד נורבגיה, יוצר בעיות תחבורה לא פשוטות. כבר מסוף המאה ה-19, הרכבת שימשה בתפקיד מרכזי בחיי התושבים ברוסיה האסיאתית ובכלכלת האיזור. הניתוק הכמעט מוחלט בין המזרח הרחוק הרוסי לבין רוסיה האירופאית הטריד כבר אז את הצאר אלכסנדר השלישי, אשר תכנן את הכשרת הדרך הארוכה מהמזרח אל מוסקבה.

פריצת הדרך התחבורתית החשובה ביותר בעשורים האחרונים היתה ב-1984, עת הושלמה מסילת באיקל אמור (BAM). המסילה קיצרה את זמן הנסיעה מחוף האוקיאנוס השקט ושיפרה את פוטנציאל הפיתוח של המזרח הרחוק הרוסי, העשיר במחצבים טבעיים. המסילה הטראנס-סיבירית עברה ממערב סיביר עד ולדיבוסטוק, סמוך לגבול קוריאה. הנחת המסילה היתה רצופה בקשיים בשל מזג האוויר הקשה וציוד פרימיטיבי.

כיום, רשת הרכבות של המזרח הרחוק הרוסי במצב לא טוב, ומשוועת לשידרוג ופיתוח. שר הרכבות הרוסי הצהיר על כוונת הממשלה ליישם תוכנית להאצת הכלכלה במזרח, שתכלול הכנסת רכבת חשמלית לקו הטראנס-סיבירי ושימוש גובר במינהרות.

התוכנית מתוקצבת בסכום עתק במונחים רוסיים - 1.42 מיליארד דולר, ותושלם עד שנת 2005. עלות זו תמומן מרווחי הרכבת ומהטבות מס שונות, כך שלמעשה לא יועברו כספים לפרויקט ישירות מקופתה המדולדלת של מוסקבה.

"הסיבה לבנייה מחדש של המסילות היא שכ-58% מכלל הציוד על המסילות כבר התבלה ולמעשה אינו שמיש. בשנה האחרונה חל גידול חד בהובלת מטענים, ועלינו להגדיל את יכולת השינוע במקביל", אומר דובר רכבת המזרח הרחוק, גנאדי ודרניקוב. "מטרתו העיקרית של פרויקט הפיתוח היא לעשות שיפוץ כללי ביסודות הטכניים של המסילה ולהפחית את עלות הובלת המטענים. הקו דורש מודרניזציה", הוסיף ודרניקוב.

המזרח הרחוק הרוסי משתרע מהאוקיאנוס הארקטי ועד ים יפאן והאוקיאנוס השקט, ושיטחו כשני שלישים משיטחה של קנדה, המדינה השנייה בגודלה בעולם. בשטח זה נמתחות מסילות ברזל באורך 6,000 ק"מ. רוב השטח בלתי מיושב, ו-70% מהאוכלוסייה, המונה 8 מיליון נפש - מתגוררת בערים.

העיר המרכזית במזרח הרוסי היא ולדיבוסטוק, אשר הוקמה ב-1860 כדי לשמש עיר נמל לסחורות מהמזרח והפסיפיק. בזמן השלטון הסובייטי, עלתה חשיבות העיר בשל הקמת בסיס צבאי גדול, והיא נסגרה לזרים עד 1992. כיום העיר מתאוששת כעיר נמל מסחרית, ומשחקת תפקיד מפתח בקשר של רוסיה עם מדינות מזרח אסיה, ובראשן יפאן וקוריאה. העיר נשענת, שלא לאמר תלויה, על רשת מסילות הברזל.

איזור קברובסק משתמש כמעט בלעדית ברכבות מסע לשינוע מערבה של חומרי הלם המופקים באיזור - נפט, מתכות ועץ. כל פיתוח במסילת הברזל הוא בשורה טובה לתעשייה המקומית: כ-70% מכל המטענים אל ומהאיזור מובלים על גבי רכבות.

ראש רשות הרכבות במזרח, אלכסנדר סטרלניק, תיאר את התוכנית כ"יצירת בסיס להחייאת הכלכלה באיזור, אשר תגרום גם לשיפור ניכר ברמה החברתית-סוציאלית".

גורמים רשמיים אומרים, כי גם מספר הנוסעים, כמו גם נפח המטען, הולכים וגדלים באיזור. תיירים זרים רבים משתמשים בקו לא רק כדי להגיע למזרח הרחוק הרוסי, לסין ולמונגוליה, אלא גם כחוויה תיירותית בפני עצמה.

היסטורית, קווי רכבת מילאו תפקיד חשוב יותר ברוסיה מאשר ברוב המדינות. איזורים מרוחקים שבעבר היו מנותקים לחלוטין (מסיבה זו נשלחו אליהם מתנגדי המשטר, למחנות עבודה) חוברו ללב המדינה באמצעות רכבת. עם זאת, עדיין נמצאים שטחים נרחבים מחוץ לרשת התחבורה הארצית.

פרויקטים מסילתיים אחרים שנמצאים בדיונים הם הנחת קו מסילת ברזל חדש מוולדיבוסטוק לסין, וכריית מינהרה באורך 12 ק"מ מהחוף הרוסי לאי הגדול סחלין שממזרח. לטווח ארוך יותר מתוכנן גם גשר לרכבת שיחבר את סחלין דרומה עם האי היפאני הצפוני הוקאידו (האי השני בגודלו ביפאן). בכך תחובר יפאן לראשונה בהיסטוריה אל יבשת אסיה.