הם יהרסו מסעדות בריביירה

הבעיות של בנייה בלתי חוקית, כשלים בבנייה וניצול מעוות של מכסות מים של חקלאים, אינן ייחודיות לישראל. זה קורה גם בארה"ב, בצרפת ובאיטליה

מכסות מים ישראל-אמריקה: מכסות מים מוזלות לחקלאים אינן המצאה ישראלית. גם איום הקטנת המכסות או ביטולן כליל, בעקבות תקופה מוגדרת בה אינן מנוצלות, לא מקורי. אפילו על הרעיון לאפשר לחקלאים למכור ברווח את המכסות המוזלות שהם מקבלים מהמדינה אין לישראל בלעדיות. מנקודת הראות הכלכלית הטהורה, מקום בו המחיר המוזל של המים משמש תמריץ לניצול בלתי יעיל, יש לשחרר את החסמים ולאפשר ניצול יעיל של המים.

בגיליון של השבועון אקונומיסט, שהתפרסם באמצע חודש יולי, מתואר המתח שנוצר בין שימוש בזבזני במים לטובת גידולים של תפוחי האדמה באיידהו, לבין האופציה הממשית לניצול יעיל של המים לטובת תעשיית החשמל ההידרואלקטרית. האדמות החקלאיות באיידהו מניבות כיום 30% מתוצרת תפוחי האדמה האמריקנים.

הבעייה היחידה היא, שאין ביקוש לכל כך הרבה תפוחי אדמה, והתוצאה היא, שהתוצרת מחכה במחסנים ומחכה לגאולה שתגיע בדמותם של שני דולרים לשק של 50 קילו. עלות הייצור והאחסנה כפולה מהתמורה, והפסדים כבדים.

תעשיית ההידרואלקטרוניקה משוועת לתוספת מים. מקום שבו תעשיית החשמל המקומית כבר ידעה קריסות, הפתרון היעיל ביותר הוא העברה של המים מתפוחי האדמה לחשמל. החוק, לעומת זאת, קובע, שחקלאי אשר לא ינצל את מכסת המים שלו לחקלאות במשך תקופה של חמש שנים, יאבד את המכסה המוזלת. לחץ שמפעיל הלובי החקלאי מוריד מהפרק כל רעיון לבטל את המכסות. בדינמיקה שנוצרה, החקלאים מנווטים את כלכלתם כך, שאחרי כמה שנים של הפסדים הם מכסים את הבור התקציבי הפרטי בשנה אחת, במהלכה הם מוכרים לתעשיית החשמל ברווח את המים המוזלים שהם מקבלים מהמדינה.

בנייה לא חוקית צרפת-ישראל: כמה פעמים שמעתם שרשויות החוק הישראליות הרסו מבנה שנבנה באופן לא חוקי? מעט. אפילו המקצוענים בענף הנדל"ן מתקשים לספור את המקרים שבהם מבנה בלתי חוקי נהרס על ידי הרשויות. כדאי לדייק ולהזכיר, שיש כמובן חברות בנייה, שהתנדבו להרוס חלקים במבנים אחרי שבית המשפט קבע שהם לא חוקיים, אבל אפילו מוסיפים לחשבון את המקרים האלה, התוצאה איננה משמעותית.

בצרפת המצב איננו שונה בהרבה. ההבדל היחיד הוא, שהמשרד לאיכות הסביבה הכריז מלחמה על הבנייה הלא חוקית של מסעדות בחופים. אם בקיץ הזה יעד הטיול שלכם הוא הריביירה, יכול להיות שתתקלו באחד המבצעים המתוקשרים של ההריסה.

בנייה רשלנית איטליה-ישראל: זו תהיה טעות לקבוע, שכל בנייה לא חוקית היא בנייה רשלנית, אבל בישראל שאחרי אסון ורסאי לא צריך להסביר את הקשר שבין שתי התופעות, ומה יכולות להיות התוצאות של בנייה רשלנית.

כדאי לדעת שגם התופעה הזו איננה המצאה ישראלית. זמן קצר אחרי אסון ורסאי התמוטט בנפולי שבאיטליה מבנה מגורים (כתוצאה מכשלים בבנייה) ורק בנס לא נרשמו נפגעים.