עורכי דין למען הציבור

לשכת עורכי הדין של ישראל מצטרפת ללשכות אחרות בעולם, ופותחת מערך ארצי של סיוע לנזקקים בהתנדבות

עורכי הדין בישראל יסייעו למעוטי אמצעים באמצעות מערך "פרו בונו" ארצי, שינוהל באופן מקצועי. כך החליט הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין בישראל, בהחלטה שבה נאמר, כי הוועד רואה חשיבות חברתית עצומה בכך שציבור עורכי הדין יעניק סיוע משפטי "פרו בונו" למעוטי אמצעים. בכך מצטרפת לשכת עורכי הדין בישראל אל לשכות עורכי דין אחרות בעולם המערבי, המפעילות פרוייקטים של התנדבות עורכי דין למען הקהילה.

הלשכה החליטה בעבר לקרוא לכל עורך דין להעניק 50 שעות עבודה בשנה בהתנדבות. עתה החליטה הלשכה על בניית מערך, שינהל את מאגר השעות ויתאים אותו לציבור הזקוק לשירותי עורכי הדין, ובראשם מעוטי היכולת. הפרוייקט כולו יפעל במתכונת ניסיונית ובמסגרתו יוקמו מרכזי סיוע במחוזות השונים, תוך שימת דגש על איזורים, שבהם המצב הסוציו-אקונומי קשה במיוחד. בנוסף, ממליצה לשכת עורכי הדין לנציב שירות המדינה, להתיר פעילות בהתנדבות של עורכי דין עובדי מדינה במסגרת הפרוייקט.

ד"ר שלמה כהן, ראש לשכת עורכי הדין ומיוזמי הפרוייקט, אומר כי "בהחלטה זו מממשת לשכת עורכי הדין את החובה הקיבוצית של עורכי הדין לתרום מיכולתם המקצועית לטובת הקהילה. עורכי דין רבים תורמים מזמנם וממרצם לצרכי הקהילה, אך היום מניפה הלשכה את הדגל ומספקת את הכלים, שיאפשרו לעורכי הדין הרוצים לתרום להתחבר עם אלה הזקוקים לתרומתם".

עורך דין שחר ולנר, יו"ר הוועדה לסיוע משפטי בלשכה, אמר כי החלטת הוועד המרכזי מהווה צעד בעל חשיבות עליונה מבחינת אחריותה של לשכת עורכי הדין כלפי החברה בישראל. היא מהווה נדבך נוסף בשינוי תפיסת הלשכה כגוף שיש לו מחוייבות לקהילה, שאותה הוא משרת במיוחד בכל הקשור לנגישות הציבור למערכת המשפט.

עו"ד כהן מבהיר, כי קיימת פעילות התנדבותית על בסיס אינדיבידואלי של עורכי דין רבים, אבל העניין לא היה ממוסד ומאורגן כפי שקורה בעולם. "עורכי הדין, כציבור שיש לו בעיית תדמית מסויימת, אינו מקבל את ההכרה וההוקרה הציבורית המתאימות על הפעילות ההתנדבותית הרבה שהוא עושה", אומר כהן.

לדברי כהן, מעוטי יכולת, המקבלים סיוע משפטי מוגבל מאד מהמדינה, זקוקים לעזרה משפטית ולהשלמות מאסיביות. "אנחנו דורשים מהמדינה להשלים מחוייבותה אליהם כחלק ממדיניות רווחה כללית", אומר כהן, המוסיף כי היום, בתקופת המיתון, קיימת בעיה קשה מאד בקרב המעמד הבינוני-נמוך, הנמצא מעל סף העוני, ואינו מסוגל לעמוד בהוצאות משפטיות. ציבור זה זקוק מאד לסיוע משפטי, כי הוא מוצא עצמו בחובות מול שלטונות מס ובנקים למשכנתאות ונשחק. בקטגוריה השלישית של הזקוקים לעזרה משפטית מצויים ארגונים ציבוריים חשובים, המתקשים להתמודד עם המצב, ובמיוחד מדובר בארגונים סקטוריאליים, העוסקים בנושאי נשים, אתיופים, בדואים וכו'.

כהן בטוח, שחברי הלשכה, שעדיין לא מתנדבים - יעשו זאת, ואחרים יצטרפו לפרוייקט. לדבריו, עד כה התעכבה תחילתו של הפרוייקט "מסיבות פוליטיות בלשכה", אבל בשבוע שעבר התקבלה ההחלטה, ולקראת סוף השנה יחלו בהפעלתו. "אנחנו מתכוונים להתרכז במעוטי היכולת, אבל נתקדם לקטגוריות האחרות", אומר כהן. "אין לנו סמכות לחייב את החברים בלשכה, אבל נעודד אותם ע"י הוקרה, חלוקת אותות הערכה ופרסום פעלם. המנגנון שיסדנו ימסד ויפעיל את המערך, וישדך בין המתנדבים והצרכנים. לצורך כך החלטנו לשכור רכז במשרה מלאה, ובשלב השני - להפעיל רכזים בכל מחוזות הלשכה ולפתוח תחנות במשרדי הלשכה ובמתנ"סים".

כהן אופטימי. לדבריו הוא כבר קיבל תגובות ממשרדים שהסכימו להצטרף. "יש לנו החלטה אידיאולוגית, כי אנחנו מאמינים, שלמקצוע שלנו יש שליחות חברתית", הוא מסביר. "השליחות היא בהתיצבות להגנה על שלטון החוק, תמיכה במערכת בתי המשפט ובקרה וגם סיוע משפטי". כהן מדגיש, כי לפעילות ההתנדבותית אין תכלית עסקית, "אבל ברור, שכאשר עושים משהו כזה, מקבלים עליו קרדיט ציבורי - וזה חשוב".

לשכת עורכי הדין תשקיע השנה בפרוייקט כ-400 אלף שקל ובשנה הבאה מקווה כהן להכפיל את התקציב.