מטרופולין מחפש מודלים

כיום, פועל במתחם הבימה חניון בן 260 מקומות חניה בלבד. הפרוייקט המתוכנן יכלול חניון תת קרקעי בן 5 קומות, בשטח של כ-145 אלף מ"ר, אשר יכיל 1,500 מקומות חניה

עיריית תל אביב מחפשת באחרונה אחר מודלים חדשניים לצורך מימון פרוייקטי פיתוח ותשתית חדשים, על מנת להפחית את התלות במימון הבנקים. במסגרת זו, נערך באחרונה יום עיון על ידי העירייה וגורמים נוספים, במסגרתו הוצג מודל ראשון מסוגו בארץ למימון פרוייקט הקמת חניון תת-קרקעי בכיכר הבימה, וזאת באמצעות הנפקת אג"ח מוניציפליות. יום העיון נערך במשותף עם שותפות לוס-אנג'לס-ת"א, אוניברסיטת ת"א, מכון מילכן, המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה וכן חברת מעלות לדירוג ני"ע.

כיום, פועל במתחם הבימה חניון בן 260 מקומות חניה בלבד. הפרוייקט המתוכנן יכלול חניון תת קרקעי בן 5 קומות, בשטח של כ-145 אלף מ"ר, אשר יכיל 1,500 מקומות חניה. בימים אלה מתבצע חקר ישימות לפרוייקט על ידי חברה זרה, והוא בוחן את הביקוש לפרוייקט וכן יציע את המבנה האופטימלי שלו.

הכנס נערך לאור תנופת הפיתוח הנרחבת בת"א-יפו, המהווה את אחד מהקווים המנחים במדיניות ראש העירייה, רון חולדאי. במסגרת מדיניות זו, יושקעו בשנה הקרובה כ-750 מיליון שקל בפיתוח העיר. במהלך הכנס נמסר ע"י גיזברית העירייה, ענת קינן, כי העירייה הגיעה, לראשונה מזה עשרות שנים, לאיזון תקציבי. בכנס סקר מנכ"ל העירייה, אריאל קפון, עשרות פרוייקטים שקודמו על ידי העירייה בחודשים האחרונים, כגון: דרום הקריה, השוק הסיטונאי ופיתוח יפו.

לדברי קינן, עיריית ת"א נזקקת להיקף אשראי ארוך טווח של למעלה מ-100 מיליון שקל. היקף זה מהווה יחס נמוך של אשראי כנגד הכנסות עצמיות לעומת המקובל בשוק העיסקי ואף המוניציפלי. הדרך היחידה הפתוחה כיום בפני רשות מקומית בארץ, הינה הלוואות בנקאיות רגילות.

לעיריית ת"א, כמו לעיריות מבוססות אחרות בארץ, אין קושי בגיוס ההלוואות הבנקאיות הרגליות הנדרשות, אולם גיוס זה מעלה שתי בעיות עיקריות, לדברי קינן: הריבית הנדרשת על ידי הבנקים נקבעת על פי הסיכון הטמון בכל סקטור הרשויות המקומיות בארץ.

למרות שעיריות מבוססות זוכות לריבית הטובה ביותר בסקטור הרשויות המקומיות, הרי שהבנקים, הכפופים להנחיות בנק ישראל, אינם יכולים לקבוע שיעור ריבית מתחת למינימום בסקטור זה, וזאת למרות שהם מודים בכך, שישנן רשויות מקומיות הזכאיות לריבית נמוכה בהרבה.

כמו כן, עיריית ת"א, המצויה בהיקף אובליגו ארוך טווח של 1.7 מיליארד שקל, מצויה כיום במגבלת לווה בודד בכל הבנקים, ולכן נדרשת העירייה מידי שנה למקסימום האשראי שמתירים לה הבנקים. לדברי קינן, מודעות הבנקים לצורך זה מונעת מהם את הצורך בהורדת הריבית לעירייה, ריבית שהיתה יורדת מיידית אם לעירייה היו מקורות אשראי זמינים חלופיים.

עירייה איננה תאגיד בעל הון מניות, ומשום כך אינה יכולה להנפיק מניות לציבור, אולם דרך האג"ח פתוחה בפניה. הבדיקה הראשונית נעשתה עם הרשות לניירות ערך, שפסלה על הסף את היכולת להנפקת אג"ח על ידי הרשות המקומית עצמה. סיבת הפסילה הינה מבנה הדו"חות הכספיים של רשויות מקומיות בישראל. הרשויות מגישות דו"חות כספיים בהתאם להוראות החוק, כאשר במקום דו"ח רווח והפסד עורכת הרשות דו"ח הכנסות ושימושים.

קינן אומרת, כי ברור שבארץ ניתן יהיה להנפיק אג"ח מוניציפליים רק על ידי תאגיד עירוני ולא על ידי העירייה עצמה. מגבלה זו אינה קיימת במדינות אחרות, ומשמעותה היא, שכל עוד קיימת המגבלה, אין העירייה יכולה לגייס אשראי בדרך זו למגוון צרכיה אלא רק לנושאים הנמצאים בתחום טיפול בתאגיד מסוים.

ביום העיון שנערך, הוצג כאמור הפרוייקט הראשון שעיריית תל אביב מייעדת להנפקת אג"ח מוניציפליים - חניון תת-קרקעי בכיכר הבימה בתל אביב. מהצגת מנכ"ל חברת מעלות, דורית סלינגר, עולה, כי הפרוייקט אטרקטיבי, וכי יכולת הנפקתו בהצלחה גבוהה ביותר.

יש לציין, כי נציגי שני הבנקים הגדולים שנכחו במפגש, הציעו מיידית לממנו בשיטת ה-B.O.T. עמדת העירייה היא, כי אם לגבי כל פרוייקט אטרקטיבי, תבחר העירייה בדרך הקלה של הצמדות לכלים קיימים, הרי לעולם לא תושג פריצת הדרך. לכן, אומרת קינן, תמשיך העירייה בצעדים לקראת הנפקת האג"ח המוניציפליים הראשונים בארץ.

חברת הדירוג מעלות, שהכינה את המודל למימון הפרוייקט באמצעות הנפקת אג"ח מוניציפאליות, אומרת, כי מדובר בהליך מהיר יחסית, משום שאין צורך לבצע דירוג של הרשות המקומית כולה. לדברי מנכ"ל מעלות, דורית סלינגר, הגדלת זמינות המקורות הכספיים לטווח הארוך תהווה מנוף לכניסה לפרוייקטים אחרים או לפיתוח ושיפור שירותים קיימים. במעלות אומרים, כי היתרון של גיוס כספים בדרך זו טמון בעובדה שמדובר בגיוס לתקופות ארוכות, בהתאם לתזרים המזומנים של הפרוייקט ולא לפי זמינות ההלוואות הבנקאיות.

סלינגר אומרת, כי יש להפריד את הפרוייקט מהעירייה ולקבוע תעריפים באופן שונה מהנהוג בדרך כלל בחניוני העירייה. כמו כן, יש להפעיל את הפרוייקט באמצעות זכיין. מעלות גם ממליצה על מדיניות תעריפים שונה בחניון, אשר תאפשר גמישות של העירייה בהעלאת תעריפי החניה, שנמוכים יחסית בחניוניה.

מעלות ממליצה לממן שירותי תשתית נוספים באמצעות אג"ח ייעודיות. המדובר, בין היתר, בייצור ובהפצת חשמל, בהפקת ובהובלת מים, באיסוף ובטיפול במי שפכים, באיסוף ובמיחזור פסולת מוצקה, בייצור ובהפצת גז וטלפוניה.