שר התמ"ס הפלשתיני, בעקבות הפסקת האש אנו מעוניינים לשקם את היחסים הכלכליים עם ישראל

ד"ר סעדי אל-קרנז "ניתן לחדש הקמת אזה"ת המשותפים" * "הנזק לכלכלה הפלשתינית השנה: 6.5 מיליארד דולר - השיקום יארך 4 שנים"; קרא להסיר את הכתר מהערים, להוריד את המחסומים, לאפשר תנועה חופשית במעברי הגבול הבינלאומיים, ולהעביר לידי הרשות הפלשתינית את הכספים שהיא חייבת

"היחסים הכלכליים בין העם הפלשתיני לישראלי הם הגשר לשלום. אנו מעוניינים לשקם את הגשרים שנהרסו".

כך אמר שר התעשייה והמסחר הפלשתיני, ד"ר סעדי אל-קרנז, בעקבות הכרזת הפסקת האש בין ישראל לפלשתינים.

אל-קרנז: "אנו מוכנים לחדש את הקשרים, אולם צעדי הצד הישראלי הם שמכשילים את הפעילות הכלכלית. כדי להשיב את קשרי המסחר למצב שבו היו לפני תחילת האירועים, על ישראל להסיר את הכתר מהערים, להוריד את המחסומים, לאפשר תנועה חופשית במעברי הגבול הבינלאומיים, ולהעביר לידי הרשות הפלשתינית את הכספים שהיא חייבת".

הוא הוסיף: "היחסים הכלכליים צריכים להיות מבוססים על כבוד הדדי, ולא על צעדים ישראליים חד-צדדיים, הפוגעים בכל מגזרי הכלכלה הפלשתינית". להערכת אל-קרנז, יידרשו 4 שנים לשיקום הכלכלה הפלשתינית. "אנו מעוניינים ליצור כלכלה על בסיס שוק חופשי, מוטת ייצוא, ולפתח שווקים חדשים למוצרינו. לכן אנו שומרים גם על קשרים בארה"ב, באירופה ובמדינות ערב. ישראל היא השכן הקרוב, והיחסים הכלכליים איתה הם גשר לשלום, אולם נדרשת גם הסכמה ורצון מהצד השני לבניית הגשר. לפני פרוץ האירועים עבדנו על הקמת יוזמות משותפות, כמו איזורי תעשייה וחברות בבעלות משותפת - וניתן להמשיך בכך", אמר אל-קרנז.

מגזר התעשייה הפלשתיני העסיק לפני האירועים 82 אלף פועלים, וייצר 19% מהתמ"ג הפלשתיני. לדברי אל-קרנז, המגזר ספג נזקים, ישירים ועקיפים, של 1.2 מיליארד דולר. 73 מפעלים נפגעו, רובם בעזה, והשאר בג'נין, בבית-לחם ובחברון. במיוחד נפגע ענף ייצור האבן והשיש, המתרכז בערים בית-לחם וחברון. וזאת, בשל קשיי תחבורה ושיווק תוצרת. להערכתו, היקף הנזקים, הישירים והעקיפים, שנגרמו לכלכלה הפלשתינית בשנה האחרונה: 6.5 מיליארד דולר.

יצוין, כי גורמים בינלאומיים מעריכים, כי הנזקים לפלשתינים נמוכים יותר, ומגיעים ל-3.5-2.5 מיליארד דולר.

המגזר הפרטי הפלשתיני מאופק וספקן יותר באשר להפסקת האש. "מדובר בצעד חיובי, במידה וייושם בפועל. אולם, עד עתה הדרכים עדיין סגורות, והכתר נמשך. ההצהרות בטלוויזיה אינן מעניינות אותנו, אלא המצב בשטח", אמר תעשיין משכם.

לדעתו, במידה שאכן תיושם הפסקת האש, יחל תהליך הדרגתי לבנייה מחדש של האמון בין המגזר הפרטי הפלשתיני לישראלי.

"30 שנות יחסי אמון בין הישראלים לפלשתינים נהרסו בשנה אחת של מהומות. שום סוחר ישראלי לא יקבל עתה מפלשתיני צ'ק. נצטרך לבנות מחדש את האמון, שכן איננו יכולים להסתדר בלי הכלכלה הישראלית, וגם ישראל לא יכולה להסתדר בלעדינו", אמר התעשיין הפלשתיני.

יצוין, כי היקף החובות של הפלשתינים לגורמים עיסקיים בישראל מגיע ליותר מ-100 מיליון שקל.