ארה"ב היתה עדה עד לאחרונה (טרם מתקפת הטרור לפני קצת למעלה מעשרה ימים) לגידול ריאלי חסר תקדים בערך בתים, ומחירם זינק ב-34.8% בממוצע בחמש השנים האחרונות שנסתיימו ב-30 ביוני. זאת לעומת עליית האינפלציה ב-13.6% בלבד באותה תקופה.
בסוף שנות השבעים התייקרו מחירי הבתים בקצב מהיר יותר, אולם האינפלציה מחקה חלק ניכר מעלייה זו.
גם ההיקף של עליית ערך הבתים מדהים בעוצמתו: רק מדינת הוואי, שבה התייקרו מחירי הבתים ב-1% בלבד, פיגרה אחר קצב עליית האינפלציה.
"בעבר, תמיד היו מספר מדינות גדולות, כגון טקסס או קליפורניה, או אזורים מסוימים, כגון ניו אינגלנד, בהם נרשמה ירידה בערכי הבתים, כאשר בשאר האזורים והמדינות נרשמו עליות", אומר רוברט ואן אורדן, כלכלן ראשי בחברה הממשלתית הגדולה למשכנתאות פרדי מאק.
הגידול הניכר בערכי הבתים איפשר לבעלי בתים רבים להגדיל את ההון העצמי שלהם, גם כאשר ערך השקעותיהם בניירות ערך ניזוק במידה רבה.
אולם בחודשים האחרונים, בעקבות עלייה באבטלה וגלישת המשק למיתון אפשרי, ניכרת האטה בשוק הבתים ברחבי ארה"ב.
גייל גודמן רכשה את ביתה בוויט פליינס, ניו יורק (כ-30 ק"מ צפונית לעיר ניו יורק), לפני חמש שנים ב-205,000 דולר. היא מעריכה את עליית ערך ביתה כיום ב-68%. גייל עדיין זוכרת בבירור כיצד נאלצה להמתין שלש שנים, החל מ-1989, עד שהצליחה למכור את ביתה הקודם בשוק הנדל"ן הרדום ששרר אז בניו יורק.
פרנק פוניס, המתגורר בשכונה עממית בסיאטל, מעריך שביתו, שנרכש לפני 12 שנים ב-60,000 דולר, שווה כיום לפחות 120,000 דולר. עליית ערך הבתים צפויה להסתכם השנה ב-6.9%, ירידה לעומת 9.5% אשתקד, מעריכים כלכלנים המסתמכים על מדד מחירי הבתים שפורסם לאחרונה על ידי ממשלת ארה"ב.
הממשלה מבצעת את חישוביה בהסתמך על מכירות חוזרות של 14 מיליון בתים חד משפחתיים בהן היתה מעורבת חברת משכנתאות ממשלתית, פרדי מאק או פאני מאיי.
בתי דירות אינם כלולים בחישובים אלו.
אנליסטים מהעיתון יו אס איי טודיי מציינים את המגמות הבאות שנרשמו בחמש השנים האחרונות בשוק הבתים הפרטיים:
מסצ'וסטס, בה עליית מחירי הבתים הסתכמה ב-59.3%, היא המדינה שרשמה את שיעור העלייה הגבוה ביותר בארה"ב.
בקליפורניה, ניו המפשיר וקולורדו, נרשמה גם כן עלייה של יותר מ-50% בממוצע בערכי הבתים.
רק עשר מדינות ומחוז קולומביה רשמו עלייה בערכי הבתים, גבוהה מהממוצע הארצי.
בשאר 40 המדינות בארה"ב הגידול במחירי הבתים לא היה מרשים במיוחד.
מייקל דריימן, כלכלן בחברת המשכנתאות פרדי מאק, מציין שבמדינות בהן ערכי הבתים עלו בשיעורים ניכרים, קיימות הגבלות חריפות על בנייה חדשה. עובדה זו מגדילה את הביקוש לבתים קיימים.
הגידול הממוצע במחירי בתים בפלורידה הסתכם בשנה שנסתיימה ב-30 ביוני ב-10.8%. זאת לעומת גידול ממוצע של 6% בחמש השנים האחרונות במדינה זו.
מיאמי ווסט פאלם ביץ', שמחירי בתים בהן אשתקד עמדו על ממוצע של 139,000 דולר, כמחיר החציוני הארצי, נמנות עתה עם 40 הערים בהן מחירי הבתים התייקרו בשיעור הגבוה ביותר השנה.
חמש שכונות בסן פרנסיסקו ובאזור המפרץ, בהן המחיר החציוני של בית עומד על 600,000 דולר, ניצבות בראש רשימת הערים בהן ערכי הבתים עלו במידה הרבה ביותר בחמש השנים האחרונות.
אולם לאחרונה, הן נושלו מראש הטבלה על ידי ערים פחות יקרות בקליפורניה. בשנה האחרונה שנסתיימה ב-30 ביוני, הערים סטוקטון ומודסטו שבקליפורניה ניצבו בראש הרשימה הארצית, כל אחת עם שיעור גידול של יותר מ-20% בערכי הבתים.
כלכלנים אינם נבהלים מהירידה במחירי הבתים לאחרונה. שלא כמניות חברות הטכנולוגיה בסוף שנות התשעים, בעלי בתים מבינים את שוק הדיור ואת ההטבות הגלומות בו לאורך שנים, טוענים הכלכלנים.
בנוסף לכך, שיעורי הריבית על משכנתאות נשארים נמוכים,
בסביבות ה-7%, והאבטלה עדיין מתחת ל-5%. "עם תנאים כאלו אי אפשר לצפות לשוק דיור
גרוע", הם אומרים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.