בקנבאור מול ועדות התכנון: מבקש תמיכה לאיצטדיון חדש במינכן

סמל הכדורגל הגרמני יוצא למסע שכנוע ברשויות התכנון כדי להתגבר על ההתנגדות למיקום איצטדיון חדש לקראת מונדיאל 2006

פרנץ בקנבאור הוא דמות ידועה לחובבי הכדורגל, כעת מכירות אותו היטב גם דמויות מפתח ברשויות התיכנון והבנייה של גרמניה.

ככדורגלן הוביל השחקן המפורסם את הנבחרת הלאומית של גרמניה לאליפות גביע העולם בכדורגל ב-1974. כמאמן ניצח את האליפות בשנת 1990. כעת הוא משמש נשיא קבוצת באיירן מינכן ונשיא הוועדה שהוקמה להתכונן לאירוח של משחקי גביע העולם, האמורים להיערך ב-2006.

משנבחרה גרמניה לארח את המשחקים, החל בקנבאור במסע על דעת קהל, כדי לקבל תמיכה בהצבת העיר מינכן כזירה המרכזית של האירוע. 13 ערים בגרמניה מתמודדות על התפקיד, אבל האופוזיציה לבקנבאור איננה מגיעה מרחוק, אלא מורכבת מתושבים מקומיים. לשיטתו של בקנבאור כדי שמינכן תארח משחקים, צריך לבנות איצטדיון חדש. התושבים לא בדיוק מתלהבים.

בעיר מינכן יש איצטדיון כדורגל שעבר לאחרונה שיפוצים רחבים, ונזכר כאופציה לאירוח המשחקים. התושבים מוכנים לתמוך באופציה הזו, אלא שבקנבאור פוסל את האפשרות: הוא רוצה להשיג גם אירוח של משחקים בינלאומיים וגם איצטדיון חדש לשתי הקבוצות שמשחקות במינכן.

הרשות העירונית התגייסה למטרה והציגה 28 מקומות שונים, בהם ניתן לבנות את האיצטדיון החדש. לאחרונה נבחר מתוכם אתר מועדף באזור FROTTAMING שבצפון העיר. גם חברת אדידס (הקשורה בבאיירן מינכן, תרמה את חלקה, כלומר בעיקר את המימון להכנת ההתמודדות.

אחת מנפלאות השיטה התכנונית בגרמניה היא, שכאשר מדובר בפרויקט חדש, שיש לו חשיבות והשלכות ציבוריות, ההחלטות אינן נחתכות במסדרונות רשויות התיכנון מבלי לשמוע את עמדת התושבים.

ב-21 באוקטובר נקבע לערוך במינכן מעין משאל עם שיבחן את עמדת אזרחי העיר בנוגע לתוכנית לבניית האיצטדיון החדש, ומיקומו, למרות שבמועצת העיר כבר הושגה התמיכה הנדרשת לבנייתו.

מצדדי הבנייה טוענים שמדובר בבחירה מצוינת, מאחר שהמרחק בין האתר המועדף ובין בתי המגורים הקרובים ביותר מגיע כדי 1.2 קילומטר.

לשיטתם של התומכים, המרחק הזה מספיק כדי למנוע חדירה של רעש ולכלוך לבתי המגורים הסמוכים. בנוסף הם מציינים את עליית המדרגה של התשתיות בסביבה כערך מוסף לתושבים.

הגישה של בקנבאור מחודדת יותר. בראיון שנתן ליומון הגרמני פרנקפורט אלגמיין זייטונג, אמר לפני שבועות אחדים, שבסופו של דבר, התושבים יודו לו על כך שהאיזור הפך ממכוער ושומם, לאיזור פורח.

כמו בכל אחד מהפרויקטים הגדולים האחרים בגרמניה, גם במקרה הזה התוכניות מבטיחות להקים פארקים ירוקים. המתכון הזה, של פרויקט גדול, יער ומדשאה גדולה, עובד לפעמים, אבל איצטדיון כדורגל מייצר כל כך הרבה רעש ולחצי תנועה בימים בהם נערכים המשחקים, שלא לגמרי בטוח שהאוכלוסייה המקומית תירתם לרעיון של תוספת איצטדיון.

מהבחינה המעשית והחוקית, גם אם תוצאות המשאל יפסלו את הקמת האיצטדיון החדש, הרי שהחלטת מועצת העיר, שהתקבלה בקיץ האחרון, לאשר את ההקמה, היא ההחלטה המחייבת.

אלא שאם תוצאות המשאל יהיו שליליות, יהיה זה סימן מובהק לכך שהתוכניות לא יוכלו להתאשר בקלות ובמהירות. כמו מערכת התיכנון הישראלית, גם מערכת התיכנון בגרמניה מאפשרת למתנגדי התוכנית לערור נגדה בשלבים שונים של הליכי התיכנון.

על פי הגישה של בקנבאור, הרע מכל יכול להיות עררים רבים שיעכבו את התיכנון והבנייה, כך שתיכנון האיצטדיון יתאשר, אבל לא במועד, ובנייתו תסתיים רק אחרי המשחקים של שנת 2006. "אם זה יקרה", אמר בקנבאור, "כל העולם יצחק עלינו, נהפוך ללוזרים".

התרחישים של המתנגדים לתוכנית קצת פחות אמוציונליים. מבחינתם, אפשר לערב גם את בית המשפט. אחרי הכל הערכאות בגרמניה כבר פסלו תוכנית מאושרת לבניית שדה תעופה.