צניחת מחירים ליד מרכז הסחר העולמי

מכירות של דירות קונדומיניון בדאון טאון מנהטן כמעט ונעצרו בשבועות האחרונים, מאז פיגועי הטרור בניו יורק וושינגטון.

עם זאת, צניחות מחירים של למעלה מ-10% הביאו מתווכי נדל"ן רבים לחיפוש אחר מציאות.

בעוד שהמיתון בכלכלה האמריקנית ביסס את מיקומו תקופה ארוכה, והביא לתחילת המגמה בשוק הנדל"ן בתפוח הגדול, האסון הטרגי רק העצים את התופעה. השאלה הנשאלת היא, לא האם ירדו המחירים, אלה עד לאיזו רמה יגיעו.

לדעתו של מייקל שיל, ראש המרכז לנדל"ן ומדיניות אורבנית בפקולטה למשפטים באוניברסיטת ניו יורק, לא צפויה נפילה חופשית של מחירי הדירות, אלא המגמה שהתחילה לפני הפיגועים תימשך מבלי לתפוס תאוצה מיוחדת.

בחודשים האחרונים, מחירי הדירות למגורים בדאון טאון מנהטן ירדו בשיעורים הנעים בין 5% ל-10%. רוב הנכסים למגורים במנהטן הם דירות במבנים רבי קומות, אי לכך, הם נמכרים בצורת קונדומיניונים או בתים משותפים. מחיר השכירות יורדים גם הם, כשבדירות היוקרה באיזור טרייבקה, למשל, מחירי השכירות צנחו בעשרות אחוזים.

האוויר בקרבת "גראונד זירו" עדיין אביך, והדירות הצופות לעבר ההריסות הן בגדר בלתי ניתנות למכירה או השכרה בשלב זה. מעבר לכך, בניינים רבים עדיין מחוץ לתחום עבור תושבי העיר, פרט לעובדי הפינוי, כוחות ההצלה והביטחון.

למרות זאת, במרחק מה ממרכז ההרס, נמכרו השבוע מספר דירות, כך, למשל, נמכרה דירות שלושה חדרים במחיר של 1.1 מיליון דולר, לעומת המחיר הריאלי שלה שעומד על 1.25 מיליון דולר.

במקביל נודע, כי בשבוע שעבר נערכו מספר פגישות בין היזם לארי סילברסטיין שזכה לפני מספר חודשים בחוזה החכירה למגדלי התאומים, לבין יו"ר חברת הנדל"ן הקנדית Brookfield, ג'ון זוקוטי. לפי הפרסומים, השניים שכרו את שירותיהם של מספר מתכננים וארכיטקטים, על מנת שיגבשו רעיון תכנוני חדש.

סילברסטיין חתם על חוזה החכירה ל-99 שנה מול רשות הנמלים של ניו יורק וניו ג'רסי תמורת 3.2 מיליארד דולר, שהקרקע באיזור היא בבעלותה. לפי הדיווחים, רשות הנמלים מקווה לקבל החלטות ראשוניות בנוגע לעתיד הקרקע, לפני חג ההודיה החל בסוף חודש נובמבר.