במהלך ישיבת הממשלה שדנה אתמול (א') בדו"ח ועדת מילגרום, הציע ראש הממשלה, אריאל שרון, הצעה יצירתית. על-פי ההצעה, שר החקלאות, שלום שמחון, ושר המשפטים, מאיר שטרית, ייפגשו עוד השבוע בארבע עיניים, ויגבשו טיוטה לתשובת המדינה לבג"ץ הדן בעתירת הקשת המזרחית בנושא הקרקעות החקלאיות. טיוטה זו, כך הוחלט, תהפוך לבסיס לדיון בממשלה בסוגיית הקרקעות ההולכת ומתלהטת.
לדעת שרון, אם שני הקצוות לוויכוח - שטרית, המתנגד בכל תוקף לחוק העיגון הזכויות, ותומך במילגרום, ושמחון המתנגד למילגרום - יצליחו להגיע להבנה, ניתן יהיה להגיע לנוסחת פלאים.
אלא שהצעתו של שרון, שמאוד מעוניין להניח על שולחן בג"ץ את תשובת הממשלה לפני אמצע נובמבר, מועד הכניסה לתוקף של ההחלטה להקפיא את כל העסקאות בקרקע חקלאית, מעוררת מספר תמיהות.
בפני הממשלה מונח דו"ח ועדת מילגרום, שמונתה על-ידי ועדת שרים במטרה לנסח את עמדת הממשלה. הוועדה ישבה חודשים רבים, שמעה מגזרים שונים בציבור, וניסחה בסופו של דבר תשובה, שהיא פשרה בין אלה הטוענים שאת הקרקע יש להחזיר למדינה בעת שינוי הייעוד ולקבל תמורתה פיצוי חקלאי, לבין אלה שדרשו להגדיל את הפיצוי.
השאלה הנשאלת היא, מדוע אם כך זקוקה הממשלה לטיוטה חדשה, והאם העובדה שמסקנות הוועדה לא מצאו חן בעיני שרון ושמחון, היא סיבה מספיק טובה כדי לבטלן.
שאלה נוספת הנשאלת על-ידי רבים, היא כיצד ייתכן שדווקא שמחון, מי שהיה מזכ"ל תנועת המושבים עד שהתמנה לשר החקלאות, ומי שהיה ממגישי הצעת חוק עיגון זכויות חקלאים בקרקע, יהיה זה שגם ינסח את הטיוטה. שוב עולה השאלה, האם גם הפעם נותנים לחתול לשמור על השמנת, והאם שמחון הוא שר החקלאות, שצריך לשמור על האינטרסים של כלל תושבי המדינה, או שהוא בעצם שר החקלאים, כפי שמכנים אותו בכנסת.
אין זה סוד שהעיסוק של שמחון בעניין זכויות החקלאים הפך לצנינים בעיני רבים. במשרד המשפטים ובלשכת היועץ המשפטי לממשלה התקבלו מספר תלונות נגד שמחון בטענה לכאורה לניגוד עניינים. תלונות אלה לא נפסלו על הסף, והועברו למבקר המדינה, אליעזר גולדברג, שמטפל בשאלת ניגוד העניינים של שרים וסגני שרים.
בין המתלוננים גם ח"כ יוסף פריצקי, שביקש לדעת כיצד ייתכן ששמחון, שהוא חבר מושב, יתערב בעיני הקצאות המים לחקלאים ובעניין זכויות החקלאים בקרקע בעת שינוי הייעוד. לדברי פריצקי, "שמחון הוא לוביסט חקלאי ליד שולחן הממשלה. תפקידו הוא לשמור על מכסות המים ולתת את האדמה בחינם".
זו לא הפעם הראשונה שמוגשות תלונות נגד שרים בנוגע לניגוד עניינים. גולדברג אסר על שר האוצר, סילבן שלום, לעסוק בעייני תקשורת בשל היות רעייתו, ג'ודי ניר-מוזסשלום, בעלת מניות בידיעות אחרונות.
על השר לתיאום חברתי, שמואל אביטל, נאסר לעסוק בענייני ההסתדרות בשל עברו כגזבר ההסתדרות. בין היתר נקבע, כי אביטל לא ייטול חלק במשך שנה בהחלטות בנושאים בהם טיפל בתפקידו כגזבר ההסתדרות. במקרים בהם יתבקש לטפל בנושאי ההסתדרות, הוא יצטרך לקבל את חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה.
סעיף נוסף בהסדר קובע, שאביטל לא יטפל ולא ייטול חלק בהחלטות בנושאים בהם יש אינטרס כלכלי ישיר להסתדרות או לגופים אחרים שבהם כיהן, אלא לאחר שיקבל חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה.
שמחון דוחה מכל וכל את טענות פריצקי ואת טענות שאר המתלוננים. לדבריו, הוא אינו סובל משום ניגוד עניינים. "אני לא בעל נחלה ולא בעל מכסת מים, ולכן התלונה מיותרת ומגוחכת", מצהיר שמחון.
"זוהי הפעם הראשונה שבה שר חקלאות לא מחזיק בשום אמצעי
ייצור חקלאי ואינו מגדל דבר. הגשתי את חוק עיגון הזכויות כאמצעי להגיע להסכם עם
הממשלה, וגם בכך אני מרגיש נקי לחלוטין. העובדה שהייתי מזכ"ל תנועת המושבים, גם היא
לא צריכה להפריע לאף אחד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.