שתי סוגיות הקשורות לשטחים יקבעו בשנים הקרובות את עתיד המדינה: גורל השטחים המוחזקים ועתיד הקרקע החקלאית.
המהלכים שמתבצעים כיום על-ידי הסקטור החקלאי, או הנקרא חקלאי, משמעותם העברת חלק גדול מעתודות קרקע השייכות לכל אזרחי המדינה, לקבוצה קטנה של אזרחים, באמצעות מהלך שעלול להיות בלתי הפיך. מדובר בקבוצה קטנה של אינטרסנטים, שבראשם שר החקלאות, שלום שמחון, שדואג אך ורק לסקטור שלו.
באופן עצוב מאוד, הקול של האינטרס הציבורי לא מצליח להישמע בצורה ברורה. כל מי שנגע בנושא הזה - היועץ המשפטי לממשלה וועדת מילגרום - מקבלים את העמדה שהקרקע שייכת לאזרחי המדינה, אך עמדה זו אינה מוצאת ביטוי מעשי. בנושא הקרקעי צריך לטפל מבחינת ההיבט הרחב שלו, ולא להניח לסקטור אחד בלבד להשמיע את קולו.
יש לנו ביקורת על ועדת מילגרום, אך זו נובעת מהעובדה שהוועדה עסקה רק בקרקעות הקיבוצים והמושבים, ולא ניהלה דיון על כלל קרקעות המדינה. צריך לדבר על הבעיה הקרקעית בכללותה, על ערי פיתוח, שכונות המצוקה, משלמי המשכנתאות, על אנשים שיושבים על הקרקע במשך עשרות שנים, אך עדיין מוחזקים כפולשים. על הנושא הזה צריך להסתכל באופן מערכתי, ולא לקיים דיון על סקטור אחד.
ועדת מילגרום עשתה עבודה רצינית. היא שמעה במשך שעות ארוכות נציגים של כל משרדי הממשלה הרלוונטיים ושמעה את המומחים הטובים בתחום, אך למרות זאת המסקנות לא התקבלו על-ידי הממשלה. אנחנו יודעים שאריאל שרון, בנימין בן-אליעזר ושמעון פרס דוחים את המלצות הוועדה. היחיד שעומד בפרץ הוא אליקים רובינשטיין.
מה שצריך לעשות הוא ללכת לכיוון של רפורמה קרקעית כוללת, שתיטיב גם עם עיירות הפיתוח שתושביהן מתקשים לשלם את המשכנתא. הרפורמה, שתבוסס על קריטריונים אוניברסליים, תביא בחשבון את זכות האדם לבית. הרפורמה תדאג לזכויות האנשים במושבים, בקיבוצים ובערי הפיתוח על סמך קריטריונים שווים, מבלי להעדיף סקטור אחד.
כדי לעשות זאת צריך להמשיך את הדיון במסקנות מילגרום כחלק מתוך דיאלוג דמוקרטי, ולא בשיטה של מחטפים שבהם מובאים בחשבון רק אינטרסים של סקטור אחד. די להקשיב לדברי ראשי העיריות של ערי הפיתוח, כדי להבין שאנחנו יושבים על חבית של חומר נפץ חברתי, שיובער בשל חוסר השוויון בנושא המגורים. המהלך אליו הולכת הממשלה כיום הוא מהפכה קרקעית רגרסיבית, שלוקחת מהרבים, ונותנת למעטים, בברית בלתי קדושה בין הימין לשמאל, על גב האינטרס הציבורי.
אנחנו קוראים לממשלה להתעלות מעבר לאינטרסים הסקטוריאליים הזמניים, ולפעול לכיוון של רפורמה קרקעית כוללת, שתעשה צדק עם כל אזרחי המדינה, ולא רק תיטיב את מצבה של קבוצה קטנה בלבד.
הכותב הוא מראשי הקשת הדמוקרטית המזרחית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.