הממשלה הטילה היום (א') על מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, לנסח בתוך שבועיים מסמך שיגשר על חילוקי הדעות בין שרי הממשלה בכל הקשור לדו"ח ועדת מילגרום, בעניין הפשרת קרקעות חקלאיות. לאחר שהמסמך יוגש לממשלה, היא תנסח בעזרתו את תשובתה לבג"ץ, בעקבות עתירת עמותת הקשת הדמוקרטית המזרחית בנושא הקרקעות החקלאיות.
יצוין, שבדיון שנערך בשבוע שעבר, הציע שרון כי שר החקלאות, שלום שמחון, ושר המשפטים, מאיר שיטרית (התומך במסקנות הוועדה), יקיימו דיון שבסופו יביאו הצעת החלטה שתוגש לממשלה. הדיון טרם התקיים.
בתום סבב שני של דיונים בממשלה בנושא דו"ח מילגרום, מתברר, שקיימים חילוקי דעות קשים בין הצדדים. בשבוע שעבר (א') הודיעו ראש הממשלה, אריאל שרון, ושרי מפלגת העבודה, ביניהם שמחון, שר הביטחון בנימין בן-אליעזר, ושר החוץ שמעון פרס, שהם מתנגדים למסקנות הוועדה, ודרשו להגדיל את אחוז הפיצוי המגיע לחקלאים.
שמחון אמר בישיבה, שהוא מעדיף את מסקנות ועדת רונן, שנתנה לחקלאים פיצוי של 20% בעבור שינוי יעוד הקרקע, לעומת מסקנות מילגרום, שקבעו 10% פיצוי בעת שינוי הייעוד במרכז הארץ.
שמחון הודיע, כי גיבש הצעת החלטה משלו, שעקרונותיה הוצגו בפני יצחקי, והן יוצגו מחר (ב') בפני שיטרית. שמחון מנסה לגבש פשרה שתהיה מקובלת על הצדדים, והציג את תוכניתו כניסיון לפשרה בין הממשלה לחקלאים בסוגיית הצעת החוק לעיגון זכויות החקלאים בקרקע, והיא כוללת אלמנטים מדו"ח מילגרום ומדו"ח רונן. עיקרי התוכנית של שמחון:
* לאפשר לחקלאים להתפרנס מהקרקע גם אם אינה משמשת לחקלאות.
* ביטול הסעיף בחוק הקובע, כי המינהל רשאי להפקיע את הקרקע שהוחכרה לחקלאים בתוך 90 יום, במידה ולא תעובד.
* מתן פיצויים בשיעור של 20% בגין הפשרת קרקע.
* זכות החקלאים ליזמות בקרקע שבחזקתם תועלה מ-20% ל-50%, ועל ההפרש בין השעורים הנ"ל ישלמו החקלאים למינהל תשלום מלא של 91% מערך הקרקע.
בדיון שנערך היום הודיע יו"ר תנועת ש"ס ושר הפנים, אלי ישי, שגם הוא מתנגד למסקנות הוועדה, אך מסיבות הפוכות. לדעתו, ועדת מילגרום היטיבה מדי עם החקלאים. לדברי ישי, קרקעות המדינה הן משאב לאומי של כלל אזרחי המדינה, ולכן אין לאפשר לקבוצות שוליים לזכות בהן, ובכך להגדיל את הפערים החברתיים.
ישי כינה את דרישות החקלאים כ"שוד הקרקעות הגדול", ודרש להפנות את הכספים שיתקבלו מהפשרת הקרקעות ליעדים חברתיים, כגון דיור ציבורי, סבסוד משכנתאות, פנסיה ממלכתית, שיקום שכונות, שירותי רווחה ועוד. ישי איים, שאם הממשלה תקבל את המלצות מילגרום - ש"ס תציע הצעת חוק פרטית, שתחייב את חלוקת הכספים ליעדים חברתיים.
ח"כ רענן כהן (עבודה) הציע להקים ועדת שרים מצומצמת, שבה יהיו חברים שמחון, ישי ושר התקשורת, ראובן ריבלין, שתנסח את תשובת המדינה לבג"ץ.
כהן אמר עוד, שהפתרון המיטבי לדעתו הוא שילוב בין מסקנות ועדת רונן ומסקנות מילגרום, תוך הגדלת אחוז הפיצוי לפריפריה. עוד אמר כהן, שהטענות על התעשרות מהירה של החקלאים הן פוליטיות בלבד. עוד הציע, להשוות בין התנאים שמקבלים עולים חדשים לבין התנאים שמבקשים המושבים והקיבוצים.
לדברי כהן, קיבוצים ומושבים רבים בארץ שרויים מתחת לקו העוני, ולכן צריך לתת להם הצעה הוגנת.
יצוין, כי שר האוצר, סילבן שלום, ושיטרית, התומכים במסקנות
ועדת מילגרום, לא השתתפו בישיבה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.