מסמך הגישור בנושא הפשרת הקרקעות החקלאיות, שהוטל על מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, להכין בתוך שבועיים - יכלול גם התייחסות למימוש התחייבות הקיבוצים להעביר למדינה ולבנקים 25% מזכויותיהם בתנובה. כך לבקשת גורמים שונים בממשלה.
ההתחייבות נחתמה ב-1996, בהסדר הקיבוצים המשלים, כחלק מהסדרי מחיקה ופריסת חובות הקיבוצים. במסגרת ההסדר בין המדינה, הבנקים והתנועות הקיבוציות, נחתם סעיף, שקבע תוכנית להפיכת האגודה השיתופית תנובה לחברה, והתחייבות הקיבוצים להמחות למדינה ולבנקים 25% מזכויותיהם בחברה.
מאחר שהקיבוצים מהווים היום כמחצית מבעלי המניות של תנובה, כשהמחצית השנייה הם המושבים, הרי מדובר ב-12.5% מהבעלות על קונצרן המזון הגדול במדינה, ששוויו מוערך ב-1.4 מיליארד דולר.
כמה שנים אחרי כן, נחתם הסכם בין הממשלה לבנקים, הקובע ש-60% מסך המניות או הכספים שיועברו בגין תנובה - יימסרו לממשלה, והיתרה לבנקים.
נכון להיום, תנובה עדיין לא הפכה לחברה, אך היא מצויה בהליכים מתקדמים ביותר לקראת סיום הגדרת הזכויות היחסיות של כל בעלי המניות שלה - האגודות במושבים ובקיבוצים. במקביל החלה תנובה, בהנהלת המנכ"ל אריק רייכמן מקיבוץ גליל-ים, להתנהג כחברה, וגם מחלקת דיבידנדים לבעליה.
בהליך זה התנהל ויכוח עם ראש מטה הסדר הקיבוצים, ד"ר דני צידון, שדרש, בהיותו נאמן הצדדים לביצוע ההסדר, להקצות דיבידנדים גם לבנקים ולמדינה, על-פי חלקם היחסי בהסכם. מאחר שהדיבידנד היה קטן יחסית, לא הועברו הדיבידנדים אלא למושבים ולקיבוצים, אולם סוכמה דרך העבודה העתידית בעניין.
לפני מספר חודשים נדונה הצעה, לפיה המדינה תקבל מזומנים
בתמורה להתחייבות למניות תנובה - סכום של 60 מיליון דולר במזומן. הדיונים לא הגיעו
לכלל מימוש, כנראה בהשפעת גורמים שונים בתנועות הקיבוציות, שטוענים כי החתימה על
"סעיף תנובה" בהסדר איננה מחייבת אותם, גם לאחר הפיכתה לחברה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.