מדיונים שמתנהלים בין נציגי החקלאים לבין סיעת ש"ס, מסתמן הסכם לפיו ש"ס תתמוך בהצעת מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, בעניין בג"ץ הקרקעות החקלאיות.
על פי הפשרה, יינתן לחקלאים פיצוי של 20% בעת שינוי הייעוד, כפי שקבעה ועדת רונן (יצחקי הציע 22%, ועדת מילגרום הציעה 10% בלבד). באיזורי הפריפריה יינתן לחקלאים פיצוי גבוה יותר, גם הוא על פי מסקנות ועדת רונן.
באיזור עדיפות לאומית ב' הפיצוי עשוי להיקבע על 40% מערך הקרקע לאחר שינוי הייעוד, באיזור עדיפות לאומית א' יינתן פיצוי של 60% מערך הקרקע לאחר שינוי הייעוד. בעבר התנגדו החקלאים למסקנות רונן, וביקשו אחוז פיצוי גבוה יותר. עתה הודיעו שיהיו מוכנים להתפשר.
עוד הוסכם, ש-20% מסך התמורה שתקבל המדינה בעבור שינוי הייעוד יופנה לקרן שתפקידה לסייע לשכבות החלשות ולעיירות הפיתוח. לקרן זו יוכנסו כספים שלא ניתן יהיה להעבירם לסעיפים תקציביים אחרים. כיום מגיעים כל תקבולי ההכנסות לאוצר המדינה.
הדיון עם סיעת ש"ס עורר סערה עצומה בקרב ראשי התנועות הקיבוציות. ל"גלובס" נודע, כי אנשי הקיבוץ הדתי התנגדו מלכתחילה לפגישה עם השר אלי ישי ול"דיל" המוצע עם ש"ס. גם נציגי הקיבוץ הארצי לא השתתפו בפגישה.
גורמים בתנועה הקיבוצית אמרו היום (ג'), כי הפגישה מהווה קרע בתנועה הקיבוצית שהתאחדה לאחרונה והקימה גופים משותפים, מתוך כוונה להופיע בחזית אחת בנושאים השונים העומדים על הפרק.
דוברת מטה הקרקעות של תנועות ההתיישבות אישרה את דבר קיום הפגישה עם ישי, וזאת להגדרתה, "כדי לגבש הבנה כי מהתמורה שהמדינה תקבל מהסכומים בגין שינוי ייעוד הקרקע יופנה חלק משמעותי לטובת פרויקטים חברתיים".
מזכיר תנועת הקיבוצים, איש הקיבוץ הארצי גברי ברגיל, ומזכיר תנועת המושבים, נפתלי בן-סירא, עשו מאמצים להציג חזית משותפת לאחר גילוי הפגישה עם ישי. השניים הוציאו הודעה משותפת, באומרם: "אין לחקלאים כל הסכם עם ש"ס. אנו מבקשים את תמיכת ש"ס כפי שביקשנו את תמיכת כל שרי הממשלה". השניים טוענים, כי החקלאים רוצים להגיע לפשרה, וכי הצעתו של שר החקלאות מקובלת עליהם.
עוד מוסכם, שלחקלאים תישמר הזכות ליהנות מהקרקע כמשאב כלכלי השומר על פרנסתם, כאשר שינוי ייעוד הקרקע יתבצע אך ורק בהתאם לצורכי התכנון.
סעיף נוסף בהסכם נוגע לדיירי הדיור הציבורי, ולפיו במקרה של תוכנית פינוי-בינוי יקבלו דיירי הדיור הציבורי דירה חלופית, ובנוסף יוכלו ליהנות מתוספת אחוזי הבנייה לפרויקט, בדיוק כמו המושבים והקיבוצים.
בקשת המזרחית הדמוקרטית, שהגישה את בג"ץ הקרקעות החקלאיות, לא מתנגדים להסכם המסתמן, אך דורשים שהממשלה תקים קרן אחת שבה ירוכזו כספי ההפשרות. מקרן זו יוקצו הכספים המגיעים לקיבוצים ולמושבים, אך גם לעיירות הפיתוח ולפרויקטים חברתיים.
תנאי נוסף של הקשת הוא שקרן זו לא תהיה כפופה לאוצר, כך שלא ניתן יהיה לשנות את ייעודה במסגרת חוקי התקציב. עוד נמסר מהקשת, שהיא תעמוד על זכותה להיות חלק מכל הסכם שייחתם בין המפלגות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.