חברת השיווק ויצור התרופות רקח הבורסאית, שנסחרת בשווי של כ-24 מיליון שקל, רכשה בכ-56 מיליון שקל את יצרנית התרופות ויטאמד, שנקלעה בשנים האחרונות לקשיים חמורים. כך קבעה השופטת בלהה גלאור מבית המשפט המחוזי בחיפה.
"נשלם כ-35 מיליון שקל במזומן לשני בנקים, שהם הנושים המרכזיים של ויטאמד", מסביר מרדכי אלגרבלי, מנכ"ל החברה. "ואת יתר הסכום נשלם על פני שנים. לעובדים נשלם את הכסף בשנתיים הקרובות, לרשויות תוך כ-3 שנים ולנושים בעלי ערבויות תוך כ-5-6".
רקח (בה מחזיקה חברת התרופות האמריקנית IVAX כ-11%) תממן את העסקה בעזרת הלוואות מהבנקים, ולמרות שלכאורה העסקה הנוכחית נראית גדולה עליה, אלגרבלי נשמע בטוח ביחס לעתיד החברה. "כל העסקה ממומנת ע"י הבנקים שלנו שמראש, כבר באוגוסט בירכו על הצעד הזה. יש לנו תוכנית עבודה מסודרת ביחס לשילובה של ויטאמד בקבוצה, ואני חושב שכמו שבעבר הצלחנו לרכוש פעילויות ולשלבם בעסקים השוטפים שלנו, כך נעשה גם הפעם. תמיד עמדתי בתחזית שנתתי, ואני מאמין שגם הפעם התוכנית תצליח".
- תוך כמה שנים תחזירו את ההשקעה בויטאמד?
"אני מניח שתזרים המזומנים של הקבוצה בעקבות הרכישה ישתפר. נציג תזרים חיובי ורווחיות יפה אם העסקים יהיו כרגיל. הנחת העבודה שלנו היא לצמיחה ריאלית של 5%-3%, למרות שצמחנו בשנים האחרונות בשיעור ממוצע של כ-15% לשנה. מכל מקום, אפילו אם נצמח בשיעורים נמוכים משמעותית, עסקת הרכישה כדאית מבחינתנו, כי תזרים המזומנים כתוצאה מהעסקה יעלה על תשלומי הריבית לבנקים".
- מתי תחזירו את ההלוואות?
"ההלוואות נלקחו ל-15 שנים".
- זה נחמד להחזיר את הריבית מהתזרים השוטף, אבל תוך כמה שנים להערכתך תחזירו את כל ההשקעה?
"אני מניח שתוך 8-7 שנים נחזיר את ההשקעה, אבל אנחנו מתכוונים כמובן למנף את ויטאמד וליהנות מהסינרגיה בין רקח לויטאמד כדי לשפר את הרווחיות שלנו".
עיקר ההכנסות של רקח, שמסתכמות בכ-200 מיליון שקל לשנה, מגיעות מתחום השיווק והיבוא של תרופות, ויטמינים קוסמטיקה ועוד, כאשר רק כ-35 מיליון שקל מיוחסים לפעילות ייצור התרופות, שנחשבת רווחית יותר.
"ויטאמד היא חברת יצור. הם מוכרים תרופות בכ-40 מיליון שקל לשנה ויש להם פעילות בה הם שותפים בכ-50% עם פרומדיקו לייצור ויטמינים ותוספי מזון שמוכרת בכ-30 מיליון שקל בשנה", מוסיף אלגרבלי. "אנחנו מאמינים בסינרגיה בין הפעילויות משלבי הייצור דרך ההפצה והשיווק. מעבר לסינרגיה זאת יש לנו השלמה מבחינת לקוחות. אנחנו מוכרים בעיקר לשוק הפרטי דרך בתי המרקחת, בעוד שויטאמד חזקה מאוד בשוק המוסדי. קופת חולים הכללית היא לקוח מאוד גדול שלהם.
"בכל מקרה, בשנתיים האחרונות היתה עבודה מאוד רבה כדי להציל את ויטאמד, ואנחנו מקבלים עכשיו בעצם חברה נקייה, שאפילו היתה רווחית בשנה האחרונה. בשלב הראשון אנחנו רוצים לייצב את החברה ולשלב בין הייצור והשיווק, ובשלב הבא ברצוננו לנצל את יכולות הייצור הגדולות של ויטאמד כדי לייצא תרופות, בעיקר למוסדות בינלאומיים. היום ויטאמד מייצרת, בין היתר, טיפות לעיניים וגם אנטיביוטיקה, ויש לה את היכולת לייצר תרופות נוספות גם לייצוא. אבל זה יהיה בשלב הבא, שדורש השקעה מאוד גדולה".
- רקח לא קפצה קצת מעל הפופיק?
"לא. אני רוכש מערכת עובדת. אני רוכש קרקע, מבנה וציוד. השווי הנכסי בלבד והמלאי כמעט מגיע לכ-45 מיליון שקל".
- בעקבות הרכישה תצמצמו את המטות ויפוטרו עובדים?
"יש סינרגיה ביצור ברכש, בהפצה ובשיווק, אבל אין לנו תוכנית לפיטורים. אני מעריך, שיהיה קצת חסכון בכוח אדם. אבל, כאמור, אני מייעד את ויטאמד להפוך לזרוע היצוא שלנו, ומדובר על כמויות ייצור גדולות, כך שהחברה תתרחב".
הרכישה עשויה, כאמור, להקפיץ את הכנסות רקח מ-200 מיליון שקל לכ-260 מיליון שקל (ויטאמד מוכרת בעצמה בכ-40 מיליון שקל, וכן יש לה חברה-בת שמוכרת בכ-30 מיליון שקל), אבל אלגרבלי מאמין, שהגידול יהיה מעבר לחיבור אריתמטי של שתי הפעילויות. אחרי הכל, שתי החברות פונות לקהל שונה, כך שברקח יוכלו לשווק לקהל שלהם את מוצרי ויטאמד, וההיפך.
- הכנסות של 300 מיליון שקל תוך כשנתיים הם אפשרות ריאלית?
"מה שאתה אומר נראה לי סביר".
כך או כך, העסקה עדיין לא סגורה הרמטית. אמנם בית המשפט אישר אותה, אבל יש צורך לקבל את אישור הממונה על ההגבלים העסקיים, וכן יש עדיין מחלוקת ביחס לחוב של בעל המניות בויטאמד. "יש לבעל המניות לשעבר בויטאמד חובות לחברה והשאלה אם למחוק או לא למחוק אותם. קיבלנו החלטה שלא למחוק את החובות וזה עלול להשפיע על קיום העסקה". עם זאת, נראה שיחסית להיקף העסקה לא מדובר על חוב משמעותי מדי, אלא על מספר מיליוני שקלים בודדים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.