הזוכה במכרז הביצוע לכביש מכבית, שפיר הנדסה, מסבירה כך את ההצעה הכספית הנמוכה יחסית שהביאה לזכייתה: "לשפיר יש את האפשרות להציע הצעות נמוכות יחסית, בשל יעילותה ובשל היתרון של יצור עצמאי של גורמי ייצור כמו אספלט ובטון".
עד סוף השבוע שעבר, כאשר נודע על נצחונה של חברת שפיר הנדסה במכרז מע"ץ על ביצוע כביש 471 מכבית, כססו ציפורניים בשמונה הקבוצות הגדולות של ענף התשתית. מדובר במכרז גדול ומורכב, שנאמד על ידי מע"ץ ב-260 מיליון שקל.
ההצעות התפלגו כך, ששלוש קבוצות הציעו מתחת לאומדן מע"ץ והשאר מעליו.
הזוכה, שפיר הנדסה, הציעה 243 מיליון שקל; האחים רויכמן עם דניה סיבוס - 246 מיליון שקל; סולל בונה - 248 מיליון שקל. מנגד, מעל אומדן מע"ץ: ת.ארמה וצמנטכל - 266 מיליון שקל; אשטרום- דרכים - 270 מיליון שקל; קל בניין - 280 מיליון; א.ארנסון ודן רולידר - 295 מיליון שקל; רמט עם ההצעה היקרה ביותר - 315 מיליון שקל.
התפלגות ההצעות במכרז מגלה פער של 72 מיליון שקל בין ההצעה הנמוכה לגבוהה. תוצאות המכרז מעלות מסםר שאלות: כיצד להסביר את הפער בהצעות? האם מצב המשק מביא את חברות התשתית להציע הצעות עם שוליי רווח נמוכים רק כדי "לגלגל" את המערכת?
התשובה הרווחת, אולי קצת המתחקמת, בין משתתפי המכרז: "השוני במחירי ההצעות נובע משוני במודל הפיננסי, בטכנולויית העבודה, בתיכנון העבודה ובתפיסה של הקבלן".
אחד המששתפים אמר ל"גלובס": "האלמנט המרכזי שעושה את ההבדל במכרזים כאלה הוא מהו שיעור הרווח שמצפה הקבלן להפיק מהעבודה. בתקופות קשות, זכותו של קבלן לעבוד גם ללא רווח, רק כדי לעבוד".
משתתף אחר: "אין ספק שלשפיר יש יתרון בטוח בשל העובדה, כי יש להם מפעלים לאספלט ולבטון. ייצור עצמאי של החומרים מוזיל משמעותית את עלות הפרויקט. המצב בענף הוא לא נורמלי, התחרות היא קשה, ויש קבוצות שיקטינו את שיעורי הרווח רק כדי לקבל את העבודה. שפיר נחשבת לחברה שנותנת הצעות נמוכות, אבל, מצד שני, גם ההצעה הגבוהה של רמט היא לא סבירה".
משתתף אחר: "היות וזו עבודה כל כך גדולה ומורכבת, ייתכנו תוספות עבודה לא צפויות ושינויים במחירים, שישנו את כדאיות הפרוייקט לכל כיוון".
דוברת מע"ץ, אורלי אסיה, מסרה: "ועדת המכרזים בדקה את כל ההצעות ובחרה בחברת שפיר, שהצעתה הייתה נמוכה בכ-7% מאומדן מע"ץ. רק במקרה שמתגלה הצעה הזולה ב-40 אחוז מאומדן נערכות בדיקות נוספות. במקרה הזה, החברה שזכתה מוכרת למע"ץ מעבודות קודמות ועמדה בכל תנאי הסף ועל כן נבחרה".
כביש מכבית נחשב לכביש אזורי מהיר, העתיד לחבר את דרך 444
מאזור אלעד דרך נחשונים, ראש העין, כביש 6 (חוצה ישראל), כביש 4 (גהה), ויסתיים
באוניברסיטת בר אילן. העבודות מתוכננות להתחיל בשבועות הקרובים ומתייחסות לקטע
המערבי-מרכזי מגת שמנים לבר אילן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.