האגודה השיתופית גרנות בבג"ץ: עתירת הקשת המזרחית היא מעשה הטעייה גדול

לדברי היישובים, העתירה היא שיאו של מסע שיסוי והטעייה פוליטי, שמטרתו לשלול זכויות קנייניות מבעלי הקרקעות החקלאיות, אשר נרכשו כחוק

האגודה השיתופית גרנות, המשותפת לעשרות קיבוצים ומושבים המצפים להרחבה, טוענת בבג"ץ, כי עתירת הקשת המזרחית היא מעשה הטעייה גדול, תוך הצגת מצגים שמקצתם נגועים בסילוף מדעת ומקצתם עיוות עובדות, תוך שימוש בדוגמאות חסרות שחר, והעלמת עובדות ונתונים מבג"ץ.

לדברי היישובים, העתירה היא שיאו של מסע שיסוי והטעייה פוליטי, שמטרתו לשלול זכויות קנייניות מבעלי הקרקעות החקלאיות, אשר נרכשו כחוק. עוד נטען, כי את הקרקעות האלה מבקשת הקשת המזרחית לייעד ליישובם של הפליטים הפלשתינים, הטוענים לזכות השיבה.

דברים אלה נאמרים בסיכומים שהגישה גרנות, באמצעות עו"ד שרגא בירן, ל-3 עתירות התוקפות את מדיניות ושיעור הפיצוי של מינהל מקרקעי ישראל ביחס לקרקע חקלאית שייעודה שונה.

גרנות, המיוצגת בנוסף על ידי עו"ד מאיר פורגס ואפרת כראזי, אומרת, כי את הנושא יש להעביר לכנסת, על מנת לקבוע את העקרונות המנחים בקווי היסוד של המדיניות הקרקעית של ישראל.

בתגובת החקלאים נאמר, כי המדינה קיבלה 2.4 מיליארד שקל, ששילמו החקלאים כמס רכישה בשנת 1977, במסגרת הסדרת זכות הקניין שלהם על הקרקעות שבבעלותם. לדברי גרנות, החקלאים מימנו מההון העצמי שלהם 41% מסך עלות רכישת הקרקעות על ידי קרן הקיימת לישראל, עוד לפני הקמת המינהל.

לטענת גרנות, קק"ל קיבלה 4 מיליארד שקל בתוך 6 שנים כחלקה ממכירת קרקעות מינהל מקרקעי ישראל, והיא צפויה לקבל עוד מיליארדים בשנים הבאות. לקק"ל 3.3 מיליון דונם בבעלותה.

החקלאים מוסיפים בהודעתם לבג"ץ, כי חוכר חקלאי משלם 83% יותר מחוכר עירוני עבור שינוי ייעוד קרקע, וסך ההטבות הניתנות לחוכרים עירוניים מגיע ל-82 מיליארד שקל, במסגרת ההנחות לרכישת עשרות אלפי יחידות דיור מהרשויות.

"אין לקשור את העוני שבמגזרים שונים ותיקון מצבם בגזילת קרקעותיו של המגזר החקלאי", אומרת גרנות. (בג"ץ 244/00).