ביקורת של הרגע האחרון על שידרוג הרכבת לירושלים

אנשי תיכנון: "400 מיליון שקל מכספי המדינה ילכו לזבל"

בעוד משרד התחבורה מקדם את פרויקט שידרוג מסילת הרכבת הקיימת ירושלים-ת"א, ובשבועות הבאים עומדים להיחתם החוזים עם הזוכים במכרזי שידרוג קטעי המסילה, גוברת הביקורת של הרגע האחרון על עצם ביצוע הפרויקט. הביקורת העיקרית היא, כי מדובר בבזבוז כספי מדינה ובשיקולים לא מקצועיים, משום שמדובר בחלופה שלא תשנה משמעותית את התנועה בכניסות לירושלים ולתל אביב.

לתוכנית שידרוג המסילה הקיימת (חלופה S) נעשו בדיקות כלכליות על-ידי נציגי האוצר והתחבורה, שקבעו, כי התוכנית אינה כדאית. מעבר לחיסרון הכלכלי ישנם חסרונות נוספים: תוואי המסילה הוא דרך מפותלת שאינו מאפשר תנועה מהירה. הזמן המוערך לנסיעה ברכבת נע בין התחזית האופטימית של 55 דקות לתחזית ריאלית של 75 דקות. חיסרון נוסף מתייחס לפגיעה סביבתית: תוואי המסילה מקטע מבית שמש ועד מלחה מוגדר כגן לאומי ושמורת טבע, והפרויקט יהווה פגיעה נופית קשה. עלות הפרויקט הראשונית הוערכה לפני שלוש שנים ב-80 מיליון שקל וכיום מוערכת ב-400 מיליון שקל.

מעטים הם האנשים באגפי התיכנון במחוז ירושלים התומכים בפרוגרמה המוצעת. התגובות הרווחות לפרויקט נעות מ"שערורייה", "קטסטרופה" ועד ל"שחיתות". כמעט כולם נגד, חוץ מראש הממשלה, אריק שרון, שר התחבורה, אפרים סנה, ואגף ההנדסה ברשות הנמלים והרכבות, שהם היחידים שתמכו בפרויקט והחליטו לצאת לביצועו.

מתכנן מחוז ירושלים במשרד לאיכות הסביבה, שוני גולדברג, אמר ל"גלובס": "אסור שהאוצר ייתן כסף לפרויקט. השקעה בתוכנית היא פשוט בזבוז כספי ציבורי. קידום התוכנית אינו אלא עלה תאנה לאי ביצוע פתרון מסילתי חכם ויעיל לעיר. קידום תוכנית זו הוא קטסטרופה ולא רק מהבחינה הסביבתית. הקו הוא איטי לא נותן שירות תחבורתי, לא יגרום למעבר מהרכב הפרטי לרכבת ולא יפתור את עומסי התנועה בכביש מספר 1".

יו"ר הרשות לפיתוח ירושלים, עוזי וכסלר, מחזיק בעמדה זהה. מחליפת מכתבים בינו לבין הנהלת הרכבת, האוצר והתחבורה עולה, כי גם נציגי האוצר והתחבורה הגיעו להסכמה, ששיקום המסילה הקיימת הוא בבחינת זריקת כסף.

וכסלר גם מתייחס ללוח הזמנים ולעלות הפרויקט. במכתב שכתב לאחרונה לסגן הממונה על התקציבים, רונן וולפמן, טוען וכסלר, כי משרד התחבורה הודיע כי שידרוג הקו יושלם יסתיים תוך 24-18 חודשים. וכסלר: "הסיכוי להשלמת שידרוג הקו בעוד שנתיים מהיום קלוש ביותר, גם איני משוכנע שהעלות שדווחה למקבלי החלטה תהא זהה לחשבונות שיגיעו לחשבים. זה בהחלט לא מטריד אותי אבל כדאי שיטריד אותך."

בין כל הגורמים אין מחלוקת לגבי הצורך האמיתי של רכבת מהירה לירושלים. התוכנית שמקודמת היום (חלופה A1) עתידה לחבר את ירושלים לתל-אביב דרך מודיעין ונתב"ג, והחלופה השנייה G1, שאינה עומדת כיום על הפרק, מציעה לחבר את ירושלים לתל-אביב דרך בית שמש.

משרד התחבורה מסר בתגובה: "שר התחבורה החליט על החלופה הכדאית ביותר לרכבת מהירה בין ירושלים לתל-אביב דרך העיר מודיעין ונתב"ג. הקטע המזרחי בין מודיעין לירושלים מורכב מבחינה הנדסית ויושלם ככל הנראה רק לקראת סוף העשור. לכן הוחלט לשדרג את קו המסילה הקיים ולאפשר שימוש גם ברכבת בעוד מספר שנים בין עיר הבירה לכל רחבי הארץ. כיום משרד התחבורה מקדם פיתוח של רשת מסילות שתיתן מענה רכבתי לא רק בקו בודד אלא גם מכל איזור ואיזור. יעד מרכזי במדיניות משרד התחבורה הוא לשפר רמת הנגישות לערים ובמיוחד בשעות העומס על-ידי הקמת מערכות משלימות. כמו כן, גם בעידן של הרכבת המהירה בין ירושלים לתל-אביב הקו הקיים ימשיך לשרת חיבור בין בית שמש למרכז הארץ, חיבור לדרום הארץ ולהובלת מטענים".