כביש 1: הרחבה לפני מחשבה

הקטע משורש לשער הגיא מוכרז כגן לאומי * מע"ץ: הכל מתואם

הרחבת כביש מספר 1 ירושלים-תל אביב, תוספת נתיב לכל כיוון בקטע משורש לשער הגיא, מוגדרת במע"ץ "מטרה לאומית". אנשי מקצוע לא בהכרח יסכימו עם ההגדרה בכלל ונחיצות ההרחבה בפרט כפיתרון לעומסים בכביש. הכביש הפך להיות הסיוט היומי של הנהגים בכניסה לבירה מידי בוקר וביציאה ממנה לקראת ערב. הסיוט הזה רק הולך ומחריף, והפך, ולא במפתיע, להיות גם הסיוט הפרטי של מהנדס מחוז ירושלים במע"ץ, אלכס שגיא, שנאלץ לעכב את ביצוע העבודות ממש לפני תחילתן. הקבלן המבצע כבר נבחר, קטע הכביש בין שורש לשער הגיא מסומן - אך העבודות מעוכבות. קבלן הביצוע הוא אחים רויכמן, בהיקף עבודות של 100 מיליון שקל, ומשך העבודה נקבע לשנתיים.

למע"ץ יש רצון טוב. היא רוצה לפתור את בעיות העומסים להרחיב את הכביש, להקים מחלפים להתמודד עם הביקושים הגדולים והולכים בכביש האמור. אבל בין הרצון הטוב לעשייה חכמה יש פער גדול, שמתורגם בעיקר למחיר שישלמו הנהגים בזמן יקר על הכביש, עד שמע"ץ תשכיל להבין, שהיא חייבת על פי חוק להכין תוכנית מפורטת להרחבת הכביש.

מי שנוסע היום בכביש בקטע שבין שורש לשער הגיא יכול לכאורה להיות אופטימי. הכבישים מסומנים, יש קבלן מבצע להרחבה המתוכננת, ונראה כאילו או-טו-טו יתחילו בחציבות, הוקוס פוקוס והכביש יורחב.

זה אולי היה התסריט של מע"ץ. אבל בשבועות האחרונים נראה התסריט יותר כמו סרט בדיוני מאשר תוכניות עבודה ברות יישום.

אדם טבע ודין והחברה להגנת הטבע "יושבים" למע"ץ על הראש, באיום לפנות לערכאות להוציא צו מניעה נגד ביצוע העבודות, במידה והרחבת הכביש לא תעשה על פי החוק. הפירוש שהן נותנות למינוח על פי חוק: תוכנית מפורטת להרחבה.

נראה כי מע"ץ בחרה להתעלם תקופה ארוכה מהעובדות, שהוצגו בפניה לאחרונה, או ששכחה לעשות שיעורי בית טרם התיכנון ופירסום המכרז לביצוע עבודות.

באיחור לא קריטי מבחינה נופית אך באיחור מרגיז מבחינת נוסעי כביש 1, יוצגו כאן העובדות שלטענת הגופים הירוקים לא יכולים לאפשר את עבדות בכביש, עובדות שלו היו נלקחות בחשבון בעוד מועד, ייתכן שמע"ץ הייתה היום בשלבים מתקדמים של תוכנית מפורטת, והעיקר - מסירה חומה של מתנגדים עיקשים והפעם כנראה צודקים.

1. קטע הכביש מוגדר משנת 1965 כגן לאומי מוכרז. כל עבודה בקטע זה מחייבת היתר כתוב של הרשות הגנים הלאומיים, וכל גריעה ופגיעה בגן לאומי מוכרז מחייבת אישור של מועצת גנים לאומיים ואישור של ועדת הפנים של הכנסת. למע"ץ אין אישור כזה.

2. תוכנית מתאר ארצית לדרכים (תמ"א 3) מגדירה מפורשות את כביש מספר 1 כדרך נופית. דרך נופית אינה ניתנת להרחבה ללא תוכנית מפורטת ותסקיר השפעה על הסביבה.

3. מע"ץ תיכננה את ההרחבה על סמך פקודות דרכים ומסילות ברזל, חוק מנדטורי שמתיר הרחבת הכביש ברוחב עבודה של עד 50 מטר. בנוסף מתבססת ההרחבה על תוכנית מתאר מקומית מאושרת של מטה יהודה (מ.י 200), שמגדירה את הכביש ברוחב של 75 מטר. טענת הירוקים היא, שבקטע הכביש המסומן יש נקודות הקובעות בוודאות, כי רוחב העבודות עולה על 75 מטר.

4. לפני כשנה וחצי הוצע למע"ץ להכין תוכנית מפורטת תוך שיתוף פעולה עם המשרד לאיכות הסביבה והרשות לטבע והגנים.

5. הירוקים דורשים פיתרון סביבתי הולם למרחב ההררי הרגיש. בין האלטנטיבות מינהור המסלול היורד משורש לשער הגיא והסבת הנתיבים המשמשמים לירידה כיום לנתיבי עליה. חלופה זו לא נבדקה באופן רציני ומע"ץ ערכה בדיקה מאוד חלקית ושטחית.

לאור הנתונים האמורים, טוענים מבקרי הפרויקט, קשה להבין את ההיגיון ביציאה למכרז כאשר שאלות תכנוניות ומשפטיות סבוכות טרם נפתרו, ומע"ץ היתה חייבת לקחת בחשבון, שהגופים הירוקים יקפידו בביקורת על ביצוע הרחבה באזור שנחשב לרגיש ומיוחד מבחינה נופית וטופוגרפית.

דוברת מע"ץ, אורלי אסיה: "כל עבודה באזור תבוצע על פי תיכנון וכדין בליווי נופי כנדרש, על מנת להקל על התנועה הרבה מאוד בקטע זה שמהווה פקק תנועתי בגישה לירושלים מהשפלה. יש אישור של רשות הטבע והגנים והכל מתואם איתם. העבודות אינן חורגות מ-75 מטר והן בידיעה ובאישור של מתכננת מחוז ירושלים. מע"ץ החליטה על בדיקת חלופה למינהרה במסלול היורד".