מתוך תקציב מע"ץ, 100 מיליון שקל מוקצים לפיצויים בגין הפקעות. הרבה כסף? אפשר היה לשלם פחות? תלוי את מי שואלים.
בבתי המשפט הפסיקה נוטה יותר ויותר לטובת בעלי הנכסים, וזכות הקניין של בעלי הקרקע הולכת ומתחזקת בעיני השופטים, מול האינטרסים שמייצגים גופים ציבוריים. החלטות בתי המשפט פוגעות למע"ץ בבטן הרכה. אף אחד מאנשי מע"ץ לא שולף פנקס שיקים אישי, אבל בזבוז הזמן היקר על דיונים משפטיים ארוכים, וניסיונות של בעלי הנכסים להתמקח על עוד מאה אלף שקל מייגעים, מעכבים פרויקטים וכמובן נוגסים בתקציב.
בשבוע שעבר, בדיון על כבישי הרוחב באיזור השרון, אמר מנכ"ל מע"ץ, עמי לקס: "בתי משפט שומרים מאוד על זכויות הפרט. כל שופט יוצר עוד תקדים ומוסיף עוד זכויות - רק בכיוון אחד, לטובת האזרח ולא לטובת המדינה. פעם העסק היה יותר פשוט. קודם היינו תופסים את הנכס ורק אחר כך מנהלים משא ומתן. הרבה פעמים מכריחים אותנו לנהל מו"מ לפני פינוי הנכס בפועל. ההפקעות הן הצרה של מע"ץ". סמנכ"ל מע"ץ ומתכנן מחוז תל-אביב, ראובן יום טוב, אמר באותו דיון: "אזרחים מקבלים לגיטימציה מבית המשפט לסחוט אותי. זה לא כסף פרטי, אבל עדין כואב לי שאנחנו נאלצים לשלם הרבה מעבר למה שמגיע לבעל הנכס." פיצויים בגין הפקעות הוא נושא רגיש. הצורך בהפקעות הוא צורך ציבורי ברור, שפוגע בקרקעות של אזרחיים פרטיים. בשיחה ל"גלובס" מנסה לקס למצוא את האיזון בין זכות הקניין הפרטי לאינטרס הציבורי.
לקס: "היום, מתוקף חוקי יסוד שונים, בתי המשפט מגבים את האזרחים והפסיקות הן חד משמעיות לטובת בעלי הנכסים, לעיתים בצורה מוגזמת, ומע"ץ לעיתים מערער. בתי המשפט מאפשרים לאזרחים להתמקח כשווה בין שווים. האדם הפרטי הוא כבר לא איש מסכן ובודד מול רשויות השלטון. בתי המשפט נותנים לאזרחים את כל הכבוד, ואנשים מנצלים את רוח החוק והפסיקה - וזה לגיטימי. אם היו פוגעים ברכוש שלי גם אני הייתי ממורמר. אני לא בא בטענות לאזרחים."
גלובס: למי אתה כן אתה בטענות?
"אני לא בא בטענות כלפי אף אחד. אני מכבד את החלטות בית המשפט. מע"ץ הוא גוף שפועל מתוקף חוק. הנזק העיקרי מכל תביעות הפיצויים הוא לא כסף אלא זמן. ההפסד של המשק מהקפאת תוכניות בשל דיונים משפטים הוא גבוה בהרבה מגובה הפיצוי, גדול ככל שיהיה. אלמנט הזמן הוא הרבה יותר חשוב ומשמעותי להתפתחות הכלכלית של המשק".
- 100 מיליון שקל שמע"ץ משלמת עבור פיצויי הפקעה הולכים ברגל?
"סכום הפיצוי הולך וגדל מדי שנה. אנחנו מקבלים את ההוצאה הזו כתכתיב. לא משנה מה אני חושב ומה אני רוצה. אני צריך לסלול כבישים ולנטרל מכשולים שמעכבים תוכניות, ולכן לעיתים מע"ץ נאלצת לשלם הרבה מעבר לאומדן. המקרה הקלאסי הוא בית האבות ורה סולומון בצומת רעננה דרום. ניהלנו דיונים משפטיים במשך חמש שנים. בסוף, בפשרה, שילמו להם 800 אלף שקל מעבר לסכום שחשבנו, ועוד פיצינו אותם בשטח לגינה".
- אז מהו הפתרון האופטימלי למציאת האיזון בין האינטרסים של הצדדים?
לקס: "להגדיל את תקציב מע"ץ פי עשרה. המדינה רק תרוויח מסלילת כבישים והשלמת פרויקטים. זה ייתן דחיפה עצומה לכלכלה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.