"אם החוק בפולין לא ישתנה נסגור את החנויות הפועלות שם בתוך חודש", כך אמר אמש (ג') מנכ"ל סופר פארם, ליאור רייטבלט, בפגישה עם שר הבריאות הפולני מאוריציוס לפינסקי. השר הגיע לישראל לביקור בן כמה ימים בהזמנת מכון הייצוא הישראלי, ונפגש עם נציגי סופר פארם, שפעלו כדי לנסות ולשכנע את השר לבטל חוק שעבר בספטמבר האחרון בפרלמנט הפולני. החוק אמור להיכנס לתוקף ב-1 באפריל, והוא אוסר הפעלת רשתות פארם, וקובע כי רק בעלי רשיון רוקחות יוכלו להפעיל בתי מרקחת (אחד כל אחד).
סופרפארם מפעילה בפולין מאז 2001 שני סניפים: בוורשה ובדרום המדינה, המגלגלים כ-5 מיליון דולר מדווחים בשנה. על פי תוכניתה העסקית, היתה החברה אמורה להפעיל בפולין 50 סניפים עד סוף 2004 ו-400 סניפים עד 2008. ואולם אם לא ישונה החוק, תסגור הרשת גם את שני סניפיה הקיימים.
לדברי רייטבלט, "שר הבריאות הפולני יודע שסופר פארם לא תישאר בפולין במידה שהוא לא יצליח לשנות את החוק, ואני מקווה שהצלחנו לשכנע אותו לשנות את החוק. הממשלה הנוכחית בפולין היא ממשלת שמאל שהתחלפה לא מזמן, כמה שבועות אחרי שעבר החוק. החוק שעלול לפגוע בפעילות שלנו הוא למעשה חוק זהה לחוק שעבר ב-1992 שנקבע שהוא מנוגד לחוקה. אנחנו בונים על זה שבחודשים הקרובים יוכרז שוב שהנסיון לשנות את החוק מנוגד לחוקה".
השר לפינסקי אמר בתגובה: "לא ידוע לי על כל בעיית רישוי של סופר פארם בפולין". לדבריו, הגיע לכאן בהזמנת משרד הבריאות ומשרד התמ"ס, רק על מנת לבחון אפשרויות שונות למחשב את מערכת הבריאות והתרופות בפולין, וללמוד מן הנעשה בקופות החולים מכבי וקופת חולים כללית, לקראת מכרז מיחשוב שיערוך באפריל.
לדברי רייטבלט, "השר נבהל מנוכחותה של תקשורת פולנית במקום, ולכן סירב לגלות אהדה לסופר פארם. צריך להבין שמופעל עליו לחץ גדול מאד מצד ארגון הרוקחים בפולין שמסרב שנפעל שם. מי שעוזר לנו במאבק הן שלוש רשתות פולניות שפועלות שם כרגע, ולא יוכלו לקבל רשיון אם החוק החדש ייכנס לתוקף. השר לא הבטיח לשנות את החוק, אבל הוא מכיר את היתרונות הענקיים שיכולים לצמוח לממשלת פולין ואת האפשרויות לחיסכון בתרופות".
בעניין היתרונות אומר רייטבלט: "היום הלקוח הפולני עומד בשעה שמונה בערב בשלג ומחכה למרשם, מאחורי סורגים ממתכת שזה החלון שמפריד בין הרוקח לחוץ. אנחנו מפעילים סניפים שנראים בדיוק כמו הרשת בישראל, שפתוחים 24 שעות ביממה. שיטת ביטוח הבריאות שם פשטה את הרגל. בתי המרקחת שעובדים שם עם הביטוח לא מקבלים אפילו הנחה של אחוז אחד וכמות הגניבות והרמאויות מרקיעה שחקים.
"השר יודע שאם יאפשר לנו להמשיך לפעול, יוכל להפסיק תהליך של החלפת מרשמי תרופות בשמפו ומשחות שיניים, יוכל להוריד את הרווח הגולמי על תרופות מרשם ולהגדיל את הרווח הגולמי על תרופות OTC, וקופות החולים ומשרד הבריאות יוכלו לקבל ישירות בונוסים מיצרני וספקי התרופות".
לדברי רייטבלט, גם בסין אמור להשתנות חוק שיאפשר כניסה של רשתות בבעלות זרה ב-2003. "צ'כיה, רומניה והונגריה יירדו לעדיפות שנייה אם ישתנה החוק בפולין".
עוד לדבריו החברה מתכוונת להשקיע כ-30 מיליון דולר בפעילות בחו"ל בעתיד הקרוב: "זהו סכום הבטל בששים לעומת שווי החברה בישראל, העומד על כ-200 מיליון דולר, ולעומת גודל האוכלוסיה בארצות המדוברות. יש לנו סבלנות. גם בפולין הקמנו משרד ב-1999 ורק ב-2001 נפתח הסניף הראשון. בארץ עברנו תהליכים מ-1978 ועד 1986. ניהלנו רשת שהפסידה והבעלים ראו את ההשקעה רק ב-1991, 13 שנים אחרי שהוקמה. קמעונאות בתחום הפארם זה לא עסק קל. אין כמעט רשתות בינלאומיות שפועלות בתחום שלנו. BOOTS האנגלית יוצאת עכשיו מיפאן ומהולנד, ווטסון ההונג-קונגית מנסה להיכנס למזרח אירופה ולא מצליחה, והרשתות האמריקניות עסוקות בארה"ב בלבד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.