מע"ץ חנכה לפני כשבועיים את מחלף אשדוד. סליחה, את שלב ב' במחלף אשדוד. ראש הממשלה אריק שרון, שר האוצר סילבן שלום, ושר התחבורה, אפרים סנה, פינו להם זמן מהלו"ז הצפוף והגיעו לגזור את הסרט ולברך את אנשי מע"ץ על עבודתם ותרומתם לפתרון עומסי התנועה. אומנם מדובר במחלף שיאפשר נסיעה רצופה מצפון לדרום - אך מה יעלה בגורל הנוסעים ממזרח ומערב? אין סיבה לדאגה: למע"ץ יש תוכניות ארוכות טווח להשלמת כל המחלפים ברחבי הארץ. זה רק עניין של זמן ושל כסף.
מחלף אשדוד מצטרף לשורה ארוכה של מחלפים, שנחנכו בשנים האחרונות - אך לא הושלמו. כבישים רבים ממוחלפים ב"כאילו". בפועל, מחלפים רבים לא מושלמים, הנסיעה דרכם עדיין מחייבת שימוש ברמזורים היוצרים עומסים ופקקים ההולכים ומתארכים. כך, למשל, מחלף מורשה, גהה, גלילות, פולג, רעננה צפון ודרום ומחלף הסירה.
נראה שלמע"ץ יש אסטרטגיה: הרבה ולאט. להתחיל הרבה פרויקטים במקביל ולבצע אותם על פני שנים. יש מי שמצדיק זאת בטיעון, שמע"ץ פועלת במגבלה תקציבית והיא צריכה לחלק את התקציב בהתאם לצרכים התחבורתיים בכל רחבי הארץ, ויש כאלה שכועסים.
לצד תסכול הנהגים יש גם מצוקה של יזמים הבונים בצדי הדרכים, בהסתמך על תוכניות מאושרות של מע"ץ, אך מתקשים לשווק בשל קשיי הנגישות.
פרויקטים מסחריים ותעסוקתיים ליד מחלפים תמיד אטרקטיביים, אבל האטרקטיביות נעלמת ברגע שמתגלה לרוכשים ושוכרים הפוטנציאלים, שהגישה בעייתית ועמוסה. היזם, גם בפרויקט יפה, ייתקע עם שטחים וייאלץ להוריד מחירים, מה שלא בהכרח יגדיל את הביקושים של פרויקט לא נגיש.
הקמת מחלפים בשלבים היא אסטרטגיה, כאשר המטרה היא לבצע כמה שיותר פרויקטים מאשר להתחיל ולסיים פרויקט בשלמותו. מומחה לתחבורה: "הסיבה המרכזית היא בטח לא מקצועית. מע"ץ רוצה להגדיל תקציבים מדי שנה באמצעות פרויקטים חדשים. יחד עם זאת, מע"ץ פועלת בפיגור תמידי והיא צריכה להתאים את עצמה למציאות. דרכי גישה לפרויקטים מסחריים בצדק אינם נמצאים בראש סדר העדיפות של מע"ץ.
אחת הדוגמאות הקלאסיות היא מחלף מורשה (ההצטלבות בין כביש 4 גהה לכביש 5 חוצה שומרון). טקס חנוכת המחלף נערך בשנת 1994, ועד היום הושלמו רק שני שלבים מתוך ארבעה. שני השלבים הנוספים יסתיימו במקרה הטוב בשנת 2005.
היזם אריה פרידמן, המתמחה בעיקר בפרויקטים מסחריים ותעסוקתיים ובונה את פרויקט "מרכז עסקים צומת מורשה", החל בקידום הפרויקט רק לאחר שווידא, כי יש למע"ץ תוכניות מאושרות.
פרידמן: "אין משא ומתן שנושא הנגישות לרכב לא עולה בו כבר בשלבים המוקדמים. מע"ץ הבטיחו לסיים את העבודות במחלף עד 2001, ועל סמך הבטחה זו רכשתי את הקרקע והתחלתי בקידום הפרויקט. היום הושכרו בסך הכל 650 מ"ר משטחי המשרדים, מתוך 14 אלף מ"ר".
פרידמן מעדיף להיות מעשי מאשר לקטר: "אני מוכן לעשות כביש גישה על חשבוני. אני מעדיף לעשות בעצמי מאשר לחכות למע"ץ או לרשויות המקומיות. אני אעשה את זה יותר מהר." אחת מההצעות של פרידמן למע"ץ היא להוציא מכרזים לבניית מחלפים בשיטת b.o.t בתמורה לזכויות בנייה בשטחים הכלואים בסמוך למחלפים.
הביקורת הנשמעת על מע"ץ בקרב אנשי עסקים היא בעיקר על דרך הקצאת המשאבים. לדבריהם: "הממשלה לא יכולה לצפות מיזמים להשקיע בפרויקטים מבלי שהיא נותנת מענה על צורך אלמנטרי - נגישות לפרויקטים. הממשלה לא יכולה להתעלם מקבוצת היזמות העסקית, שהיא נשמת אפה של החברה הישראלית".
המשנה למנכ"ל מע"ץ, יוסי קופ: "מערכת הכבישים לא יכולה
להתפתח בהתאם לצרכים של בעלי עסקים. מחלפים, כמו כבישים, מקודמים בהתאם לצורך
תנועתי ובמגבלה תקציבית. מע"ץ תאפשר באופן עקרוני לאנשי עסקים לקדם כבישי גישה
לפרויקטים, אך בפיקוח ובתכנון של מע"ץ".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.