חברת מעלות: עלייה ניכרת בהיקף החובות הבעייתיים ובהפרשות של לאומי למשכנתאות

מעריכה: צמיחת הבנק תואט בשל קרבתו ליחס הלימות ההון המינימלי

"הגידול המשמעותי של תיק האשראי של בנק לאומי למשכנתאות בשנים האחרונות, במקביל לתנאים המקרו-כלכליים, הביא לעלייה משמעותית בהפרשה לחובות מסופקים ובחובות הבעייתיים בבנק. הבנק, שהורגל בשנים האחרונות לשיעורי הפרשה נמוכים ולהיקף חובות בעייתיים נמוך יחסית, חווה היום גידול משמעותי בהיקף הפיגורים, בעיקר בפיגורים בעלי עומק נמוך (פיגורים במשך תקופה קצרה - ד.צ)". כך מעריכות אנליסטיות חברת הדירוג מעלות, רותי דהן והדס רוזן.

מעלות הותירה את דירוג AA לפקדונות שהנפיק לאומי למשכנתאות בנובמבר אשתקד, שבאמצעותם גייס 250 מיליון שקל. הדירוג נותר על כנו למרות העלייה בסיכון, הנובעת מהגידול בהפרשות ובהיקף החובות הבעייתיים. הסיבה להותרת הדירוג על כנו היא מעמדו המוביל של הבנק במערכת (לאומי למשכנתאות הוא בעל תיק האשראי השני בגודלו במערכת, עם נתח שוק של 24%), הישענות פעילותו על משקי הבית והידוק הקשר עם החברה האם, בנק לאומי.

ההרעה באיכות תיק האשראי של בנק לאומי למשכנתאות נובעת, להערכת דהן ורוזן, "הן מהרעה מסוימת באיכות החיתום בשנים האחרונות והן מטיפול לא מספק של מערך הגבייה בהלוואות בפיגור. הנתונים מצביעים על פיגורים גבוהים כבר בשלבים ההתחלתיים לחיי ההלוואה".

האנליסטיות מתייחסות גם ליחס הלימות ההון הנמוך של לאומי למשכנתאות, שהגיע ל-9.9% בסוף שנת 2001 (המגבלה של בנק ישראל היא יחס מינימלי של 9%). להערכתן, "הבנק לא יוכל להמשיך לצמוח בשיעורים שבהם הוא פעל בעבר בשל מגבלות הלימות ההון".

להערכת מעלות, מדיניות ניצול ההון של הבנק - שמירה על יחס הון קרוב למגבלה וניצול מקסימלי של מגבלת ההון המשני - לא עולה בקנה אחד עם מדיניות צמיחה של תיק האשראי ופעילות במרווחים נמוכים.

לאומי למשכנתאות הוא הבנק היחיד מבין הבנקים הגדולים למשכנתאות שאינו פועל בשיתוף פעולה עם חברת ביטוח המשכנתאות EMI לצורך מימון בשיעורים גבוהים. לחלופין, מעניק הבנק הלוואות בשיעורים כאלה ללא ביטוח וגובה ריבית נוספת של 0.4% כדי לפצותו על הסיכון.

מדובר בהלוואות בהיקף כולל של 100 מיליון שקל מתוך מסגרת של 250 מיליון שקל שהעמיד הבנק להלוואות אלה. "להערכת מעלות, ביטוח עצמי, בו פועל הבנק, מגדיל את הסיכון הכרוך בהפסדים שייווצרו עם ירידת מחיר הבטוחות במקרה של חדלות פרעון של לווים".