בכל מקרה, כבישי הרוחב לא יהיו מוכנים בזמן

הקטע הראשון של כביש חוצה ישראל אמור להיפתח לתנועה בחודש יוני, ולהעמיד במבחן את הקונספציה של כביש אגרה בישראל, כשתנאי הרקע רחוקים מלהבטיח הצלחה

הקטע הראשון של כביש חוצה ישראל (כביש 6) ייפתח לתנועה בחודש יוני הקרוב, ולקראת שלביו המתקדמים באמת של הכביש היותר מתוקשר בתולדות המדינה, מתגברים חששות לגבי הצלחת הפרויקט, ולא בכדי.

במע"ץ מורגשת התעוררות גדולה לאור ה"דד ליין" הקרב ובא, ובכיריו מקדמים לאחרונה באופן אינטנסיבי את כבישי הרוחב המתחברים לכביש 6. כבישי הרוחב, בשלב הראשון, לא ייסללו לכל אורכם בהתאם לתכנון, אלא בעיקר במפגשי דרכים, בהתאם להתחייבות כלפי הזכיינית, חברת דרך ארץ.

כבישי הרוחב חשובים בפני עצמם, אבל אין שספק שהלחץ היום במע"ץ נובע אך ורק מפתיחתו של כביש 6. המאמץ הקולקטיבי ופינוי השולחן ממטלות אחרות נובע בעיקר מהחשש הגדול לתשלום פיצויים ליזמים על חשבון תקציבי מע"ץ, במידה שמספר הנוסעים יהיה קטן מהצפי. במשרד התחבורה נרקם רעיון לשעת מצוקה: ביטול הכביש ככביש אגרה, ותשלום ליזמים בהתאם לתחזיות, או מה שמכונה בעגה המקצועית: אגרת צל.

כביש חוצה ישראל הוא כביש אורך, מצומת ראם (מסמיה) בכביש 3 ועד צומת ברקאי בכביש 65, באורך 87 ק"מ. הכביש נסלל בשיטת B.O.T על-ידי הזכיין, חברת דרך ארץ, שגם תתפעל אותו ככביש אגרה למשך 30 שנה. החברה - שותפות בין אפריקה-ישראל, שיכון ובינוי והתאגיד הקנדי CHIC - השקיעה עד כה 2.5 מיליארד שקל מתוך תקציב של 5.5 מיליארד שקל.

בקיץ יגיע הכביש למבחן האמיתי, כאשר ייפתחו לתנועה שני קטעים באורך של 30 ק"מ: קטע נחשונים-אייל, 18 ק"מ, ייפתח כאמור ביוני, וקטע בן-שמן-נחשונים, 12 ק"מ, ייפתח באוגוסט (אך המחלף יושלם בדצמבר). מחיר נסיעה בכביש לרכב פרטי ינוע בין 7 שקלים לקטע ועד 13 שקל לכל אורכו; משאית תשלם פי 3 ואופנוע ישלם חצי. לדברי מנכ"ל חברת דרך ארץ, אהוד סביון, תחזית הנוסעים לשנת 2005 היא 70 אלף מכוניות ביממה בממוצע משוקלל של כל סוגי הרכבים.

החששות להצלחת הכביש בכלל וככביש אגרה בפרט, אינם מבוטלים: 1. כוחו של הרגל - האם יסכים הנהג הישראלי הממוצע לשלם עבור שירות שעד היום קיבל בחינם? 2. ביטחון - חלק מתוואי הכביש עובר בסמוך ליישובים ערביים, למשל קלקיליה וטול כרם, ואירוע ירי אחד והכביש עלול להינטש (עיין ערך כביש 443); 3. מיקום הכביש - מזרחית ל-444, לא כל כך אטרקטיבי לתנועת הרוחב אלא לאורך; 4. במע"ץ חוששים, כי גם אם כבישי הרוחב יושלמו, לא יסעו בכביש מספיק נהגים, ותהיה רק הפחתת תנועה מזערית בכבישי האורך (גהה, החוף, נתיבי איילון).

למע"ץ, דרך ארץ, חוצה ישראל ומשרד התחבורה, יש מספר תוכניות לקידום הפרויקט. ניווט יזום לכביש 6, פרסום והסברה כדי להגדיל את המודעות בציבור, תמיכה הולמת של כבישי רוחב. האפשרות הרביעית נחשבת לתוכנית מגירה, ובשלב הזה היא רק בגדר רעיון: לבטל את האגרה לנהגים, ולהעביר אותה למימון המדינה, שתשלם אגרת צל. כלומר, הממשלה תשלם את האגרה בהתאם לתחזיות. רעיון זה עשוי לקבל ביטוי ממשי, רק אם לאחר לפחות שנה מיום הפעלת הכביש מספר הנהגים יהיה קטן באופן משמעותי מהצפי.

בכיר במשרד התחבורה: "גביית האגרה פוגעת בסיכויי הכביש, ביטולה ומעבר לשיטת אגרת צל תעלה באופן משמעותי את האטרקטיביות של הכביש". מנכ"ל דרך ארץ, אהוד סביון, ער לחששות אך לא מודאג: "דרך ארץ ביצעה סקרים לבדיקת נכונות הציבור הישראלי לגבי השימוש בכבישי אגרה. התוצאות גילו, כי הציבור מוכן לשלם יותר מ-32 שקל תמורת חיסכון של שעה. מעבר לכך, ישנן חברות ישראליות המגלות עניין רב בכביש. השימוש בכביש יחסוך זמן, דלק, תחזוקת רכב ובעיקר שעות עבודה. התועלת שתצמח היא הרבה יותר גבוהה מההשקעה. אין ספק שיש תמורה בעד האגרה".

על-פי שיטת הפיצוי, פעמיים בשנה תיערך בדיקה לבחון את מספר המכוניות בפועל ביחס לתחזית. במידה שמספר המכוניות בפועל נמוך מהתחזית - תפצה המדינה את דרך ארץ ב-80% מגובה ההפרש. במקרה ההפוך, בו מספר המכוניות בפועל יהיה גבוה מהתחזית - תשלם דרך ארץ למדינה 57% מההכנסה העודפת. מערכת ההתחשבנות ההדדית של הממשלה עם דרך ארץ תתחיל בתחילת 2005, עם השלמת כל הכביש, לאורך 90 הק"מ.

הפיצויים שישולמו במידת הצורך יהיו על חשבון תקציב מע"ץ. המשנה למנכ"ל מע"ץ, יוסי קופ: "סביר להניח שהתשלום יהיה מתקציב מע"ץ. כביש 6 הוא אחד מהכבישים במערכת הכבישים הבינעירונית, המסגרת היא אותה מסגרת, אבל מע"ץ מאוד מתאמצת לא להגיע למצב כזה". בכיר במשרד התחבורה: "יש להניח שאם לא יסעו מספיק בכביש, המקור היחידי לתשלום יהיה מתקציב מע"ץ".

משרד התחבורה לא ימהר לעבור לשיטת אגרת צל, כי צעד כזה עלול להעמיד בספק את כל שיטת ה-B.O.T בפרויקטים תחבורתיים בישראל. בכיר במשרד התחבורה: "הכביש היום, בשל מכלול סיבות, נראה לא כל כך אטרקטיבי, ונראה כי ב-2004 נשלם הבטחת הכנסה".

במע"ץ התקבלה לאחרונה החלטה אסטרטגית: למקד את כל המשאבים בפיתוח כבישי הרוחב על פני כל תוכנית אחרת. הסיבה הפורמלית היא חשיבותם של כבישי הרוחב, עם או בלי כביש חוצה ישראל. הסיבה האמיתית: "הכריחו אותנו לקדם כבישי רוחב כדי לעמוד בלוח הזמנים של חוצה ישראל". מע"ץ התחייבה בפני דרך ארץ על מספר כבישי רוחב, שאמורים לאפשר התחברות לכביש.

רוב כבישי הרוחב התומכים בכביש 6 נמצאים תחת פיקוחו של מע"ץ מחוז תל-אביב והמרכז. מהנדס המחוז, ראובן יום טוב, מעריך שיוכל לסיים את סלילת הכבישים שתחת אחריותו, אבל: "אני הכי מודאג אם יהיה מספיק כסף לביצוע".

על אף עלותם של כבישי הרוחב, הנאמדת בכמה מיליארדי שקלים, אפשר להתרשם בקלות, שכסף בלבד לא יפתור את הבעיות העומדות בהליך קידום כמה מכבישי הרוחב. יום טוב ממע"ץ וסביון מדרך ארץ, מדרגים את הקשיים בכבישי הרוחב המשמעותיים המפריעים בביצוע.

471 כביש מכבית - המתחיל במחלף בר אילן, ומקשר בין כבישי האורך 4 ו-40, ומסתיים בכביש 6, הוא כביש הרוחב החשוב ביותר מבחינת התמיכה בכביש 6. החלק המרכזי-מערבי של הפרויקט תקוע, ויום טוב ממתין להחלטת ביהמ"ש, שיקבע אם הצעתה של שפיר הנדסה, שזכתה במכרז, צלחה את מבחן הערעור על תוצאות המכרז.

במע"ץ חוששים, כי גם המכרז לבחירת משרד מפקח לפרויקט יגיע לביהמ"ש. החשש מבוסס על העובדה, כי מע"ץ ניקדה את המכרז לבחירת המשרד המפקח כך, ש-70% מהניקוד הכולל יתייחס לאיכות ההצעה ומקצועיות המשרד הנבחר, ורק 30% מהניקוד יתייחס למרכיב המחיר. החשש במע"ץ הוא שהמפסידים יטענו, כי שיקול הדעת במכרז מהווה למעשה תפירת מכרז.

מעבר לכך, ישנם עדין פינויים שלא הושלמו. במכרז לסלילת הכביש הכניסה מע"ץ לראשונה אלמנט חדש, לפיו היא תעניק בונוס לקבלן שיסיים את העבודה לפני לוח הזמנים המתוכנן. בנוסף, תנאי המכרז לא מאפשרים הארכת חוזה. לדברי יום טוב, עמידה בלוח הזמנים במקרה זה היא אקוטית. עלות הכביש היא 420 מיליון שקל. הקטע המזרחי, המחבר בין כביש 6 לכביש 40, נמצא בשלבי ביצוע מתקדמים.

כביש 5 "חוצה שומרון" - מע"ץ נמצאת בביצוע שדרוג הכביש להוספת נתיב לכל כיוון, כך שבסופו של דבר יכיל הכביש שלושה נתיבים לכל כיוון. כביש חוצה שומרון מחבר את אריאל לכביש החוף בצומת מורשה. עלות העבודה 68 מיליון שקל. הקושי בביצוע העבודות נעוץ במקרה זה בעובדה, כי קטע העבודות שבין מחלף ירקון למחלף מורשה עובר בשמורת הטבע ירקון. יום טוב: "יש קושי מאוד גדול לעבוד באיזור זה, כל חריגה עוצרת את העבודות, אני מאוד מודאג. הקטע בעייתי".

כביש 431 - כביש חשוב המהווה ניסיון ליצור "עוקף גוש דן". הכביש יחבר את העיר מודיעין דרך מחלף נשרים לראשון לציון. רק החלק המערבי בתוכנית קיבל תוקף סטטוטורי. המכרז לכביש, שאורכו 18 ק"מ, ייצא בשיטת P.F.I, ועלות הכביש מוערכת ב-1.145 מיליארד שקל.

כביש 531 - לדברי סביון, הכביש, על-פי התוכנית המקורית שלו, יאפשר חיבור בין כביש 6 לנתיבי איילון (כביש 20). תוואי הכביש מתחיל מצפון להרצליה, מדרום לרעננה ועל קו התפר שבין כפר סבא והוד השרון. הכביש אמור לקשר בין כביש החוף במערב דרך כבישי האורך נתיבי איילון (20), גהה (4) כביש 40 וכביש 444 ועד לחוצה ישראל. שלב א' של הפרויקט נמצא בתהליך סלילה בקטע המזרחי של הכביש. שלב זה יאפשר מעבר תנועה בין חוצה ישראל לכפר סבא והוד השרון. שני קטעים נוספים ייצאו למכרז רק לקראת שנת 2003. הקטע המערבי של הכביש ייסלל בשיטת P.F.I, ועלות הכביש 1.23 מיליארד שקל.

יום טוב מעריך, כי החיבור בין כביש 6 לכביש גהה בכביש 531 יושלם לקראת סוף 2004, בסמוך לפתיחת כביש חוצה ישראל. יחד עם זאת, הוא מציין, כי עדיין לא הושלמו כל הפינויים בתוואי, ולאורך התוואי יש צורך לטפל בתשתיות מים, ביוב, חשמל ותקשורת. ההתחייבות של מע"ץ כלפי חוצה ישראל בשלב הראשון היא לפתוח את הכביש עד לחיבור עם כביש 40. קטע זה ייפתח לתנועה לקראת סוף שנת 2003.

כביש 7 - הכביש שיחבר את נמל אשדוד עם חוצה ישראל ויאפשר קשר בין הדרום לצפון. הכביש מתחיל בצומת כנות ומסתיים בנחל שורק, ויאפשר חיבור ישיר בין אשדוד וגדרה לחוצה ישראל ולירושלים. הכביש נמצא בביצוע, ולהערכתו של יום טוב, הוא יושלם וייפתח לתנועה עד אמצע 2003. עלות הכביש 70.5 מיליון שקל (לא כולל הפקעות).

המשנה למנכ"ל מע"ץ, יוסי קופ, מציין, כי לגבי כביש 551 מע"ץ לא תעמוד בלוחות הזמנים, אבל מחירי האגרה והתחזיות שנקבעו לא כללו את קיומו של כביש זה. כביש 551 הוא כביש רוחב במרכז השרון, בשכנות ליישובים משמרת ורמת הכובש. על-פי התוכנית, אמור הכביש לחבר את כבישי האורך - החוף, נתיבי איילון, גהה וחוצה ישראל. כל קידום החלק המערבי הוקפא לאור מאבק ממושך של הגופים הירוקים שטענו, כי סלילת הכביש תפגע בשמורת פולג. יום טוב מעריך, כי קטע הכביש המזרחי, בין מחלף אייל להדרים, יושלם לקראת סוף 2004.

כבישי רוחב נוספים שמקודמים: כביש 57, המחבר את צומת השרון בכביש גהה לצומת חנה בכביש חוצה ישראל; כביש 9, המתחיל במכמורת על כביש החוף, עובר דרך דרום חדרה עד למחלף חביבה על כביש 6: הרחבת כביש מספר 1 ירושלים-תל-אביב בקטע שבין נתב"ג לכיוון תל אביב.

סביון: "תוכנית כבישי הרוחב של מע"ץ חשובה מאוד, העדיפות העליונה מבחינת חשיבות הכבישים היא החיבור בין חוצה ישראל לגהה".

מנכ"ל חברת חוצה ישראל, יהודה כהן: "החששות המועלים לא חדשים וטיפלנו בהן עוד בראשית הדרך. העובדה, כי מדובר בכביש אגרה לא תנחת על הנהגים בהפתעה. כביש חוצה ישראל, בכל הקשר שהועלה, פורסם ככביש אגרה. האזרחים ידעו מהרגע הראשון שיצטרכו לשלם עבור השימוש בכביש, ואנשים, על-פי סקרים שערכנו, מוכנים לשלם תמורת חיסכון בזמן, בעצבים ונסיעה רגועה. לגבי המצב הביטחוני, אנו לא צופים שהתקופה הקשה תארך זמן רב, וגם אם כן, הפגיעה בכביש 6 תשפיע כמו בכל כביש אחר ולא באופן ייחודי. על-פי כל התחזיות נראה, כי הכביש ינוצל היטב ובשלב מוקדם מהמתוכנן יורחב לארבעה נתיבים. החשש היחיד שלי הוא איחור בלוח הזמנים בשל פינויים שלא הושלמו בג'ת ובקעה אל גרבייה".

כביש חוצה ישראל הוא פרויקט בתולי מבחינות רבות: היקף הפרויקט, עלותו, דרך מימונו ושיטת האגרה. משרד התחבורה האוצר ושאר הנוגעים בדבר יוכלו לסמן לעצמם "וי" ברשימת המטלות, רק במידה שהממשלה לא תאלץ לשלם ליזמים. שקל אחד שתעביר הממשלה לדרך ארץ אולי לא ייראה ככישלון, אבל שקל אחד בכיוון ההפוך יסמן הצלחה. אפילו גדולה.