הופקדה תוכנית כיכר רבין, ובה חניון תת-קרקעי ל-2,000 מקומות חניה

בתוכנית עד 5 קומות בשטח של 137,500 מ"ר, על אדמת העירייה * תחילת העבודות ב-2004

הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ת"א החליטה אתמול (ב') על הפקדת תוכנית כיכר רבין. התוכנית כוללת חניון תת-קרקעי בשטח של 137,500 מ"ר, שיתפרס על פני עד חמישה מפלסים, עם 2,000 מקומות חנייה. מתוך שטח זה, כ-5,000 מ"ר יוקצו לשטחי תפעול, דוגמת מבני ומתקני שירות עירוניים, לשם תפעול ואחזקת הכיכר.

5,000 מ"ר נוספים יוקצו לשירותים ציבוריים, דוגמת מבנים וחללים ציבוריים, לשם שיפור והרחבת השירותים העירוניים, שירותי מידע, חללי תצוגה ושירות קבלת קהל. התוכנית כוללת גם שטחי בנייה מעל פני הקרקע, בשטח הכיכר עצמה, בהיקף של 7,200 מ"ר, לצורכי נגישות לחנייה, תשתיות ושירותים לציבור.

התוכנית תוכננה על ידי האדריכלים דורון צפריר ויעל מוריה, והיא משתרעת על פני שטח קרקע של 52 דונם, בבעלות העירייה. כיכר מלכי ישראל, בשמה הקודם, תוכננה על ידי האדריכלים אברהם יסקי ושמעון פובזנר. הכיכר עצמה פותחה ככיכר עירונית במהלך שנות ה-70, בסמוך להקמת בית העירייה.

על פי התוכנית, מוגדרים בתחומה שלושה מתחמים, ובכל מתחם נקבעת מהות הבנייה המותרת בה והיקפה: מתחם הדרכים המקיפות את הכיכר, מתחם הכיכר עצמה ומתחם חזית הכיכר, הכולל את בניין העירייה והמבנים סביב לה.

הקמת החניון תיעשה בשיטה של חשיפה בשלבים של קטעים, בשטח של כ-500 מ"ר, ויציקת התקרה העליונה לאותו קטע. בשיטה זו, רק כעשירית מהכיכר תהיה חסומה לקהל, וההפרעה לציבור ולפעילות העירונית תהיה מזערית במהלך הביצוע.

מהנדס העיר, דני קייזר, אמר ל"גלובס", כי מטרתה העיקרית של התוכנית היא לפתור בעיות אורבניות באיזור הסובב את הכיכר. לדבריו, בהיקף הכיכר קיימים בעיקר מגורים וכן שימושי מסחר ומשרדים, והאוכלוסייה המתגוררת בסמיכות מזדקנת.

באיזור קיימת מצוקת חנייה קשה ובעיית חניית כלי רכב על המדרכות, המקשות על מעבר הולכי רגל. להערכתו, תוך שנתיים ניתן להוציא לתוכנית היתרי בנייה, ולהתחיל בעבודות.

עוד הוחלט, כי הפיתוח העל-קרקעי בתחומי הכיכר ייעשה לאחר שיקול דעת נרחב, ובמהלך ציבורי נאות, שיכלול שיתוף הציבור. בכוונת עיריית ת"א-יפו להכין תוכנית עיצוב הכיכר באמצעות תחרות אדריכלית.

פיתוח הכיכר והקמת חניון תת-קרקעי הינם חלק מפעולות תכנון, שמטרתן התחדשות עירונית של איזור המגורים בסביבת כיכר רבין, מתן פתרונות חנייה, המהווה תנאי למשיכת אוכלוסייה צעירה למגורים באיזור, וכן אספקת מקומות חנייה לתושבי האיזור, הסובלים ממצוקת חנייה קשה.

בנוסף, תוכל העירייה לאכוף צמצום היקף החנייה על מדרכות, וכן תיתן מענה לבעיות החנייה בסמוך לעורקי התנועה העירוניים המרכזיים, תוך צמצום התנועה ברחובות צרים המשמשים למגורים.

תוכנית כיכר רבין כבר עוררה מספר מהומות בעבר. במלחמה סביב תכנון כיכר רבין, פנה לאחרונה יסקי לראש העירייה, רון חולדאי, בנוגע לשמירת זכויותיו בכיכר רבין, זאת, לאור זכייתו בתחרות תכנון בשנת 1951.

פנייתו של יסקי באה לאחר שלשכת האדריכלים, בראשותו של אדריכל ישראל גודוביץ', מי שכיהן כמהנדס העיר הקודם, קיימה תחרות בינלאומית רעיונית לעיצוב הכיכר, וזאת לפני שהעירייה הכריזה על תחרות אדריכלים לביצוע, לאור המלצת הוועדה המקומית.

קייזר יזם בעבר תב"ע מפורטת המסדירה שטחים בנויים קיימים שאין להם כיסוי בתב"ע, ולדעתו לשכת האדריכלים הכריזה באופן חד-צדדי על התחרות, מבלי שהוסמכה לכך על ידי איש, ומאחר שהנכס הוא נכס עירוני. לדבריו, רק עיריית ת"א רשאית לפעול בעניין תכנונו, לפי שיקול דעתה, והיא תעשה זאת מבלי לפגוע באף אדם.