בעיה בנקאית של 13.5 מיליארד שקל

הבנקים מגדילים את הפרשותיהם בגין חובות הנדל"ן ב-2001 ללמעלה ממיליארד שקל, ולמרות שתחזיותיהם פסימיות, הם ימשיכו להחזיק את ראשי הקבלנים מעל המים הסוערים

את מקומו של הנדל"ן כמרכיב הסורר בתיק האשראי של הבנקים הגדולים תפס השנה ענף התקשורת. אך למרות איבוד הבכורה המפוקפקת, ממשיך ענף הנדל"ן להקיז הפרשות ענק על דוחות הבנקים הגדולים.

בשנת 2001 הפרישו חמשת הבנקים הגדולים סכום שיא של למעלה ממיליארד שקל בגין אשראי לענף הנדל"ן, רבע מסך ההפרשה הכוללת שביצעו בנקים אלה. היקף האשראי הבעייתי לענף הנדל"ן של חמשת הבנקים הגדולים, פועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי והבינלאומי, הסתכם בשנת 2001 ב-13.5 מיליארד שקל, למעלה מרבע מהיקף האשראי הבעייתי הכולל של בנקים אלה.

כל חמשת הבנקים, ללא יוצא מן הכלל, דיווחו על גידול בהיקף החובות הבעייתים לענף הנדל"ן והבנייה, ובהתאם על גידול ניכר בהפרשות בגין אשראי זה.

כך רבע מסך ההפרשות שביצע בנק הפועלים בשנת 2001 היו הפרשות בגין ענף הנדל"ן. מדובר בהפרשה של 300 מיליון שקל, גידול של 38% יחסית להפרשה בסעיף זה בשנת 2000. החוב הבעייתי של הענף לבנק הגדול במערכת הכפיל עצמו בשנת 2001 והגיע ל-4 מיליארד שקל.

בבנק לאומי המספרים קצת יותר עדינים: גידול של 21% בהפרשה, שהגיע ל-232 מיליון שקל וגידול של 13% בהיקף החוב הבעייתי של חברות הנדל"ן, שהגיע ל-3.2 מיליארד שקל.

בדיסקונט הגידול מזערי ולאחריו הגיעו ההפרשות ל-383 מיליון שקל והיקף החוב הבעייתי ל-3.6 מיליארד שקל. בבינלאומי ניכר זינוק של פי 8 בהפרשה, שהגיעה ל-100 מיליון שקל, והחוב הבעייתי זינק ב-116% והסתכם ב-836 מיליון שקל. במזרחי היקף החובות הבעייתים גדל ב-30% ל-1.8 מיליארד וההפרשה זינקה ב-180% ל-45 מיליארד שקל.

יש לזכור, כי בניגוד לענף התקשורת, שהיקף האשראי שקיבל מהבנקים בשנת 2000, שנת בסיס ההשוואה, היה אפסי, פה מדובר על ענף שהיה שקוע כבר אז בחובות בעייתים כבדים לבנקים. ענף הנדל"ן מונח כמשקולת על צווארם של הבנקים כבר שנים רבות. גידול נוסף של חבות זו, שמאפשרת במידה רבה את המשך קיומו של הענף, הוא משמעותי ביותר.

מאז ומתמיד היווה ענף הנדל"ן בעיה חמורה של בנק דיסקונט, שמימן בנדיבות יתר את הענף עוד בימיו העליזים של ראשית שנות ה-90'. מאז, כל ירידה נוספת במחירי הנדל"ן וכל הידרדרות נוספת במצב השחקנים בענף, מגדילה את היקף החובות הבעייתים בבנק, שמהווים מחצית מהיקף החובות הבעייתים הכולל של בנק דיסקונט.

המנכ"ל הטרי של הבנק, גיורא עפר, לא אופטימי ביחס למצב הענף: "אני לא רואה אינדיקטורים שמרמזים על שיפור שהולך ומגיע בענף. המצב ישתפר רק אם וכאשר ייראה שיפור במצב הביטחוני והפוליטי".

למרות תחזית זו, ממשיכים בדיסקונט לספק את החמצן הדרוש כל-כך לענף החבוט: "אין לנו מגבלת מימון, ואנו ממנים עסקאות חדשות בענף. ניתן לבצע עסקאות אשראי טובות לבנק גם בענף הנדל"ן", מסכם עופר.

הבנקים, אם כן, ממשיכים להחזיק ראשי היזמים והקבלנים מעל גלי המצב הסוער. אך כל החמרה נוספת במצב תביא להגברת השמרנות הבנקאית, ובכך לקושי של חברות בענף לקבל אשראי מספק האשראי הכמעט יחידי במשק - הבנקים.