חב' צמנטכל תבקש שוב מבעלי האג"ח דחיית הפירעון; החוב השוטף: 15 מיליון ש'

רוה"ח: ספק להמשך פעילותה * הפסידה אשתקד 17 מיליון שקל וסובלת מקשיי נזילות

חברת התשתית צמנטכל תכנס השבוע (ד') אסיפה של בעלי איגרות החוב, ותבקש מהם להסכים לדחייה נוספת, של חודשיים, בפירעון האג"ח של החברה. צמנטכל חייבת לבעלי האג"ח שלה כ-15 מיליון שקל על חשבון פירעון שוטף. הוא היה אמור לחול ב-20 במארס.

לפני מספר שבועות ביקשה כבר החברה דחייה ראשונה למספר שבועות. בד בבד הזהירו רואי החשבון של צמנטכל, כי קיימים ספקות משמעותיים בנוגע להמשך פעילותה העיסקית. צמנטכל הפסידה ב-2001, 17.1 מיליון שקל, גידול של יותר מפי ארבעה לעומת ההפסד בשנת 2000, 4.1 מיליון שקל.

לחברה יש קשיי נזילות המתבטאים, בין היתר, בגירעון של 67 מיליון שקל בהון חוזר (כולל חברות מאוחדות). נוסף לכך, היה לחברה אשתקד תזרים מזומנים שלילי של 22.4 מיליון שקל.

רוה"ח של החברה, ברייטמן-אלמגור וחגי מוזס, כותבים בדו"ח השנתי שפורסם בסוף השבוע:

"אנו מפנים את תשומת הלב לגירעון בהון החוזר, לפיגור בפירעון חילוט של אג"ח ולתוכנית ההנהלה, שלא הביאה את החברה לרווחיות. קיימים ספקות משמעותיים לגבי המשך פעילותה העיסקית של החברה. המשך הפעילות מותנה בהצלחת תוכניות ההנהלה והסדר פירעון אג"ח.

"בדו"חות הכספיים לא נכללו התאמות בערכי הנכסים וההתחייבויות, שייתכן שיהיו דרושות, אם יתברר שהחברה אינה יכולה להמשיך את פעילותה העיסקית".

כפי שפורסם ב"גלובס", רכשה קבוצת משקיעים, בראשות משה שמש ומשה פריז'ינסקי את השליטה בחברה, לאחר שקנתה מבנימין ומרות קוטיק 35% מהמניות ב-600 אלף דולר. אולם אף שהעיסקה נחתמה לפני חמישה שבועות, היא עדיין לא נסגרה סופית. הקונים מתנים את הוצאתה לפועל בגיבוש תוכנית הבראה והסדרי מימון נאותים.

מנהלי החברה, בראשות המנכ"ל יוסי כהן, מנהלים מו"מ עם הבנקים לגיוס כספים נוספים לצרכיה. עם זאת, הבנקים נוקטים כיום זהירות רבה עם הלוואת כספים נוספים לחברות נדל"ן, אחרי שאשתקד נאלצו להפריש סכומי עתק עקב חובות מסופקים בענף זה.

לצמנטכל צצה בעיה נוספת בימים אלה, בעקבות הודעת האקדמיה למינהל ציבורי במוסקבה על ביטול עיסקה, שבה עמדה צמנטכל לבנות לאקדמיה בניינים ב-40 מיליון דולר. צמנטכל היתה אמורה לקבל בתמורה זכויות בנייה במוסקבה. צמנטכל זכתה בחודש אוקטובר אשתקד במכרז של האקדמיה, אך זו ביטלה עתה את הזכייה. נימוקי הביטול לא נמסרו.

פריז'ינסקי הוא בעלי 27% ממניות החברה, ושמש בעלי 20% מהמניות. עו"ד מיכאל טלמור הוא בעל 15% מהמניות וקבוצת קמור בעלת כ-10%. יתר המניות הן בידי בעלים קטנים ובידי הציבור בבורסה.

אחת הבעיות שמהן סובלת צמנטכל היא חובות של לקוחות. שני לקוחות גדולים, חברות מרכז דן והאחים קחטן, חייבים לה 25 מיליון שקל, והיא נקטה צעדים משפטיים בעניין זה.

הכנסות צמנטכל עמדו אשתקד על 500 מיליון שקל, גידול של 18% לעומת 2000. אולם עלות המכירות והעבודות עמדה אשתקד על 488 מיליון שקל, גידול של 25%. כתוצאה מכך, ולאחר ניכוי הוצאות הנהלה וכלליות, נוצר לה כאן הפסד של 9 מיליון שקל לעומת רווח של 15 מיליון שקל בשנה קודמת. הוצאות המימון נשארו ללא שינוי: 16 מיליון שקל.

צמנטכל היא חברת התשתית השנייה בגודלה בארץ אחרי סולל בונה. לפני חודשים מספר מיזגו צמנטכל וסולל בונה את פעילותן בחלק מפעולות התשתית. בנוסף, צמנטכל בונה - בדרך כלל בשותפות עם אחרים - 960 דירות בשמונה ערים בארץ. בסוף 2001 היה לה מלאי של 380 דירות לא מכורות, מלאי שאינו חורג מהמקובל בענף.

צמנטכל נוקטת בחודשים האחרונים פעולות רבות להשגת מזומנים. בין היתר, היא מכרה לאיש העסקים ראובן גרוס את חניון האודיטוריום בחיפה ב-6.5 מיליון דולר. בנוסף, היא ביטלה עיסקה, שבה רכשה צמנטכל מחברת רותם-שני, 10% מקרקע לבניית 150 דירות ברעננה, ב-1.6 מיליון דולר וקיבלה חזרה את מה ששילמה.

צמנטכל נוקטת פעולות נוספות לגיוס מזומנים, ביניהן פנייה לבעלי המניות שלה, להשקיע בה סכומים נוספים. לחברה יש מלאי עבודות לביצוע בהיקף של 620 מיליון שקל.