נדחה ל-30 ביולי מועד הגשת ההצעות למיון המוקדם לרכבת הקלה בת"א

בין הסיבות: המצב הבטחוני וקיומו של מכרז מקביל להקמת רכבת קלה בירושלים

ועדת המכרזים הבינמשרדית מסרה היום (א'), כי נענתה לבקשת החברות המתמודדות במכרז להקמת הקו הראשון בפרויקט הרכבת העירונית בגוש דן, לדחות את מועד הגשת מסמכי ה-PQ - ההצעות למכרז המיון המוקדם ל"קו האדום". קו זה הוא הראשון במערכת הרכבות העירוניות להסעת המונים בגוש דן.

מועד הגשת ההצעות נדחה מסוף חודש מאי ל-30 ביולי השנה, ובהתאם גם עודכנו המועדים לרכישת המסמכים ולהעברת בקשות להבהרה. חלק מהקבוצות מתמודדות במכרז הן בתל-אביב והן בירושלים, וסמיכות המועדים להגשת הצעות לשני הפרויקטים בד בבד, הכבידה על המתמודדות.

עם החברות המתעניינות בפרויקט נמנות חברות רב-לאומיות, כבומברדייה הקנדית שמעורבת גם בפרויקט הרכבת הקלה בירושלים; אלסטום הצרפתית וסימנס הגרמנית. חברות נוספות מתחומי התשתיות והבנייה הביעו גם הן התעניינות במיזם, בהן חברות מאירופה, ארה"ב, וגם חברות יפאניות, שעד כה לא גילו עניין בפרויקטים רכבתיים בארץ. על פי הערכות, החברות ביקשו את הדחייה בשל המצב הבטחוני בארץ. מקורות מקורבים לפרויקט טוענים, כי החברות בוחרות "לשבת על הגדר" עד אשר תתבהר התמונה בזירה המזרח-תיכונית.

"הקו האדום" נחשב לפרויקט האזרחי הגדול במדינה והיקפו נאמד ביותר מ-4 מיליארד שקל. המדינה תשקול אבטחת הכנסה לזכיין שייבחר, בין השאר עלידי קביעת היקף הנוסעים החזוי בקו. את הפרויקט יממנו הסקטורים הפרטי והציבורי. על-פי הערכות, תרומתו לכלכלת המדינה תגיע ליותר מ-7 מיליארד שקל, והוא יגייס יותר מ-8,000 עובדים.

פרויקט הרכבת יוקם בשיטת ה-BOT, שבה היזם יידרש להקים, לתפעל ולתחזק את הרכבות והתחנות בזיכיון למשך 32 שנה. בתום התקופה, תועבר הבעלות על הפרויקט (רכבות, ציוד ותשתית) למדינה.

לשלב המכרז הסופי צפויות לעלות ארבע-שש קבוצות, שיתחייבו לשתף גורמים מובילים בארץ במימון ובהקמת הפרויקט.

מסלול הקו האדום, שאורכו 22 ק"מ, יתחיל מהתחנה המרכזית בפתח-תקוה, ויעבור דרך בי"ח בילינסון, רחוב ז'בוטינסקי בבני-ברק-רמת-גן, ימשיך לתחנת הרכבת ארלוזורוב בת"א, ומשם לדרך פ"ת ליד מרכז עזריאלי, דרום הקריה עד שכונת מנשיה בת"א. משם תמשיך לכיוון יפו, ותעבור דרך שדרות ירושלים ועד לדרום בת-ים.