המונדיאל היקר ביותר

משחקי המונדיאל נערכים ב-20 איצטדיונים, עשרה בכל אחת משתי המדינות המארחות. שמונה מעשרת האיצטדיונים היפאניים, וכל עשרת האיצטדיונים הקוריאנים, נבנו במיוחד לקראת אליפות העולם בכדורגל, בעלות כוללת של 1.7 מיליארד אירו. השקעה משתלמת?

האיצטדיון החדש במייאגי שביפאן, כארבע שעות נסיעה מצפון לטוקיו, הוא פנינה ארכיטקטונית ממש. חסרונו העיקרי טמון בעלותו: 25 מיליארד יאן, שהם כ-216 מיליון אירו. את החשבון פרעה ממשלת המחוז.

רק ארבעה מ-64 משחקי המונדיאל ייערכו באיצטדיון זה - כמו, פחות או יותר, ברוב שאר האיצטדיונים. מובן שאחר-מכן הוא ישמש למשחקים מקומיים. למשל, בשנה הבאה ייערכו בו משחקי אליפות הספורט הארצית, וכן הוא יהיה, כמובן, מגרש הבית של קבוצת הכדורגל המקומית. אבל גם כך תהיה זו ניצולת קטנה מאוד, מה גם שהיפאנים אינם להוטים ביותר אחרי הכדורגל: יש בו כ-50,000 מקומות, אך התפוסה הממוצעת במשחקי כדורגל בארץ השמש העולה אינה על 10,000 צופים.

איצטדיון מייאגי איננו יוצא דופן. משחקי המונדיאל נערכים ב-20 איצטדיונים, עשרה בכל אחת משתי המדינות המארחות. שמונה מעשרת האיצטדיונים היפאניים, וכל עשרת האיצטדיונים הקוריאנים, נבנו במיוחד לקראת אליפות העולם בכדורגל, בעלות כוללת של 1.7 מיליארד אירו.

לשם השוואה: האליפות הקודמת, שנערכה בצרפת, הסתפקה בעשרה איצטדיונים, כולם קיימים, ורק היה צורך לשפץ ו/או להרחיב חלק מהם, בעלות כוללת של כ-600 מיליון אירו.

המונדיאל הנוכחי הוא לא רק הראשון הנערך באסיה, והראשון שמפוצל בין שתי מדינות. הוא גם היקר ביותר. בתחילה ביקשה כל אחת משתי המדינות לארח את האליפות לבדה, לפני שפיפ"א החליטה לחלקה בין שתי המדינות, ולכן כל אחת מהן ראתה צורך לבנות מספר רב של איצטדיונים חדשים.

יפאן אפילו תכננה בתחילה לפזר את המונדיאל בין 15 איצטדיונים, במקום 10. אם מצרפים לבניית האיצטדיונים את סלילת הכבישים ואת המחנות לאכסון השחקנים, מגיעים לסכום של כמעט חמישה מיליארד אירו - ביפאן לבדה.

בחוגים רשמיים אמנם אומרים, כי חלק מסכום זה היה מוצא ממילא במסגרת תוכניות הממשלה והמחוזות לעודד את ענף הבנייה הנתון בשפל.

בוועדה המארגנת היפאנית סבורים, כי ההשקעה תשתלם, אם להביא בחשבון גם את ההוצאות הנלוות בענפי המלונאות וההסעדה. קרוב ל-400,000 תיירים באו ליפאן כדי לחזות ב-16 המשחקים הראשונים בשיטת הליגה של הקבוצות בבתים ה' עד ח', ובחלק מ-32 משחקי השלב השני, בשיטת הגביע, שייערכו ביפאן, שאליהם יבואו גם חובבי כדורגל מן המדינה הסמוכה.

אין גם לשכוח את פריחת השוק המקומי של מקלטי טלוויזיה.

"ההשפעה של אליפות העולם באה בדיוק בזמן הנכון, כאשר שוב ניכרים ביפאן סימנים של קוניונקטורה", אומר קאיצ'י מטסומורה ממכון המחקר דאיצ'י.

עם זאת הוא מודה, שההתעניינות בכדורגל בארצו מתונה בהרבה מזו שבצרפת, למשל, מה גם שהנבחרת הצרפתית עשתה את כל הדרך הארוכה עד לזכייה באליפות: התוצאה היתה עליית הצריכה הפרטית ב-3.5%. כך יקרה גם ביפאן, אם תזכה באליפות, אומר הכלכלן נורייו קאמיו. מי יודע, אולי?

כלכלן יפאני אחר, נוריקו האמה, מזהיר מפני טיפוח תקוות שווא. התברר, למשל, שהתפוסה במלונות קטנה מן המצופה. "תהיה זו הונאת האזרחים, אם ננסה ליפות את התמונה. המונדיאל יעלה הרבה כסף.

חלק מן העלויות היו כפולות, משום שהמשחקים התחלקו בין שתי מדינות מארחות. יש המקווים ש"האליפות תקרב בין שתי האויבות לשעבר (קוריאה היתה כבושה על ידי יפאן בין השנים 1910-1945, במהלכן מצאו את מותם 3 מיליון קוריאנים - המערכת) ותמתן את זיכרונות העבר, אבל זה כבר סיפור אחר.