"הוועדות מטרטרות אותנו הלוך ושוב ומעדיפות לדחות את ההכרעה"

סמנכ"ל מע"ץ, יוסי קופ: "ועדת התשתיות הלאומיות היא כורח המציאות"

"ועדת התשתיות הלאומיות היא כורח המציאות. היום אנחנו במצב שתוכניות שהגשנו לפני 15 שנה עוד שוכבות במועצה הארצית, ואנחנו כבר בכלל לא זוכרים למה התחלנו בתכנון. המצב התכנוני הוא בלתי נסבל ומחייב שינוי מהותי". יוסי קופ, סמנכ"ל מע"ץ לתכנון וחבר בוועדת התשתיות הלאומיות, מסביר בשיחה ל"גלובס" למה ועדת התשתיות היא צורך קריטי, ולמה הירוקים לא יכולים לקחת בעלות על עץ וואדי: "זוהי שגיאה גדולה יותר לא לקדם פרויקט שמציע אלטרנטיבה פחות טובה, מאשר לא לעשות בכלל".

קופ וקולגות במע"ץ ובתכנון תשתיתי בכלל, רואים את האור בקצה המנהרה. ועדת התשתיות הלאומיות, שקיימה בשבוע שעבר דיון ראשון, ואשר מחויבת לקבל החלטות תחת לוח זמנים קצר היא התקווה. כיום עומד ממוצע לאישור כביש כ-15 שנה. מצב זה, לדברי קופ, הוא בלתי נסבל בלשון המעטה: "הדרישות מיוזמי תוכניות רק הולכות וגדלות ואינן סבירות לגמרי. הוועדות מטרטרות אותנו הלוך ושוב ומעדיפות לדחות את ההכרעה".

לקופ דוגמאות רבות להמחשת דבריו. כך למשל תוכנית הכביש 461 (ממחלף הטייסים בכביש 40 עד לחיבור עם חוצה ישאל באזור צומת רנטיס), שהוגשה לפני 12 שנה, עדיין במועצה הארצית. זו אומנם אישרה את התוואי, אך כעת מחכים לאישור של הוולקחש"פ, מאחר שחלק מהתוואי עובר בשטחים חקלאים. "הוולקחש"פ צריכה להכריע אם היא מסכימה לוותר על קרקע חקלאית לטובת הפרויקט או לא. שאלה פשוטה. לא ייתכן שסוגיה כזו הופכת אותה לוועדת תכנון ובנייה נוספת, שבפניה צריך להתחיל את כל ההליך מחדש.

"אין כמעט פרויקט של מע"ץ שלא נמצא במועצה הארצית. כביש 57, עוקף כפר יונה מטול כרם לנתניה, הוא דוגמא מצוינת לכל ההתנהלות של מוסדות התכנון. נדרשנו להביא כל פעם אלטרנטיבה אחרת. הצגנו שלוש אלטרנטיבות ולבסוף התבקשנו להציג חלופה ממונהרת, למרות שהבהרנו שבכביש זו אין אפשרות לעשות מנהרה".

החוק קובע, כי כל תוכנית שטרם הופקדה ועומדת בקריטריונים של פרויקט תשתית לאומית תוכל לעבור, על-פי בקשת היזמים, לוועדת התשתיות. קופ, שמכהן הן כאחראי על התכנון במע"ץ והן כחבר הוועדה, אומר: "אני לא מאמין שהתהליכים מבחינת היזם ישתנו, אלא רק לוחות הזמנים. אנחנו נעשה את אותן הבדיקות. אנחנו לא רוצים לוותר על תהליכים. גם היום אנחנו מכינים תסקירי השפעה על הסביבה עוד לפני שקיבלנו הנחיות. אי אפשר להפתיע אותנו. התסקיר הוא כלי עבודה חשוב לתכנון גם למע"ץ ולא רק למשרד לאיכות הסביבה. היועצים של מע"ץ לענייני איכות הסביבה הם יותר מומחים בתחומם מאנשי איכות הסביבה".

במע"ץ אין עדיין תוכניות מגובשות של רשימת תוכניות שתוגש לוועדה, אך ככל הנראה, כביש 39, חיבור העיר ירושלים לדרום הארץ והרחבת נתיב נוסף בכביש 1 יהיו בין התוכניות הראשונות.

קופ: "ועדת התשתיות צריכה להתכנס ולו רק לפרויקט לתוספת נתיב שלישי משער הגיא לשורש בכביש מספר 1 (ירושלים-תל-אביב). זהו הפרויקט הכי חשוב במדינה שלא מתקדם. המלחמה של הירוקים, שטוענים לפגיעה בדרך נופית והיסטורית, היא מגוחכת. הוואדי בקטע הכביש נוצר על-ידי מע"ץ וקק"ל. זהו ואדי מלאכותי שאנחנו יצרנו אותו. ההתנגדות היא התנגדות עקרונית כדי לשמור על קו קבוע ולא בהכרח עניינית. ההתנגדות תוקעת פרויקט שיכול היה לפתור, לפחות בשלב הקצר, המון בעיות".

החשש הגדול של קופ הוא, כי כל הזמן שייחסך בוועדה יעבור לבתי המשפט, לבחינת סבירות ההחלטות. החשש הוא לא משולל יסוד: ארגוני הסביבה מרגישים, כי הכלי היחידי שעומד לרשותם כדי לצאת נגד החלטות הוועדה, שעשויות להיות הרות אסון בכל הנוגע לאיכות סביבה, הוא פנייה לבתי המשפט באופן קבוע.