אוגנדה: בניית הפרויקט הענק של סכר בוג'אגלי בסכנה

הבנק העולמי, המשתתף במימון הסכר, מותקף בטענה להערכות שגויות על כדאיות הפרויקט ונזקים סביבתיים שהוא עלול לגרום

הפרויקט ההידרו-אלקטרי הגדול, סכר בוג'אגלי באוגנדה, מעורר מחלוקת גדולה. הסכר, שבהקמתו תומך הבנק העולמי, עלול לפגוע בסיבה ולייצר בסופו של דבר חשמל במחירים יקרים מדי עבור המדינה המרכז אפריקנית. זאת, על פי תחזית הבנק העולמי עצמו.

סכר בוג'אגלי המוצע יעלה כ-550 מיליון דולר, ויהווה את פרויקט ההשקעה הזרה הישירה הגדולה ביותר באיזור מרכז ומזרח אפריקה מאז ומעולם. הסכר השנוי במחלוקת הביא להתנגדות רבה מצד ארגוני הירוקים המקומיים והבינלאומיים, ושילח חיצי ביקורת רבים גם לכיוון נשיא אוגנדה, יוורי מוסבני, וכלפי הבנק העולמי. דו"ח הבנק העולמי מביך את הבנק עצמו, ומטיל בספק את יכולתו לממן פרויקטים גדולים של תשתית בעולם השלישי.

הנהלת הבנק העולמי הציעה לממן כמחצית מעלות בניית הסכר, שייבנה על-ידי החברה האמריקנית AES - ‏250 מיליון דולר, מתוכם אושרו כבר 115 מיליון דולר. דירקטוריון הבנק יתכנס לדיון בנושא השבוע. גורמים המקורבים לפרויקט טוענים, כי הבנק נכשל בהערכת הפרויקט ובהשפעות הסביבתיות שלו, וכן בניתוח אלטרנטיבות.

הדו"ח משבח את הנתונים הטכניים של הפרויקט, אך מותח ביקורת על חסרונם של כמה אלמנטים: 1. לא נבחנו ברצינות מספקת אלטרנטיבות קיימות, כגון כוח גיאו-תרמי; 2. אי-התאמה בין יכולת ייצור החשמל בפרויקט לבין יכולת הפקת החשמל ברשת האוגנדית; 3. בעיות סביבתיות, בשל ריבוי הפרויקטים על הנילוס, שמקורותיו באוגנדה; 4. בעיות מאקרו-כלכליות, כגון פיחות במטבע המקומי, יכולות לפגוע בכדאיות הפרויקט, בכך שמחירי החשמל לאזרחים יוכפלו בתוך 7 שנים.

כיום משלמים באוגנדה 7.9 סנט לקווט"ש - עלייה לעומת 6.5 סנט בשנת 2000, וזאת למרות חנוכת תחנת כוח חדשה. לפי הערכות, חשמל שייוצר בסכר בוג'אגלי יעלה 10.5 סנט לקווט"ש - 33% יותר ממחירו כיום, למרות הכחשות AES והממשלה. שני האחרונים מסרבים לחשוף את הסכם רכישת החשמל שנחתם ביניהם - מחירי החשמל וכמויות הרכישה.

הסכר מתוכנן לספק 250 מגהוואט חשמל בשנה, אך גם על כך יש המערערים, באומרם שהסכר קרוב מדי גיאוגרפית למפלי אוון ולתחנת הכוח קירה, מה שיפחית את הכוח ההידרו-אלקטרי שניתן יהיה להפיק באמצעות הסכר.

לורי פוטינגר, מאינטרנשיונל ריברס נטוורק, מאשימה את הבנק העולמי: "הבנק מודה כי סכר בוג'אגלי הוא פרויקט בסיכון גבוה, אך הוא לא העריך את הסיכון הכלכלי שבו ואת כדאיותו. יש לתת תשובות לפני שיוצאים לדרך".

הבנק העולמי מסר בתגובה: "הבנק לוקח בחשבון את כל השיקולים בנוגע לפרויקט ברצינות רבה, אך זה עדיין מוקדם למסור את עמדת הבנק לפני ישיבת הדירקטוריון".

כתוצאה מ"ההסתבכות" של הבנק העולמי בפרויקט באוגנדה, הבנק יוצא בהדרגתיות ממעורבות בפרויקטים גדולים של תשתית, הן בשל המחשבה שעדיף שפרויקטים אלו ינוהלו על-ידי המגזר העסקי, וה בשל החשש מיצירת נזקים סביבתיים.