"טכנולוגיות מתקדמות הן מפלטו של הפוליטיקאי המצוי, הבור, השרלטן"

אורי בן-אפרים, לשעבר סמנכ"ל תכנון וכלכלה במשרד התחבורה, מאבחן: מה שחסר בישראל זו לא טכנולוגיה, אלא חדשנות, דרך הפעלת האוטובוסים היא מטופשת ואידיוטית, ומשרד התחבורה מבזבז כספי ציבור

"טכנולוגיות מתקדמות הן מפלטו של הפוליטיקאי המצוי, הבור שמתיימר לדעת, אטום המוחין, השרלטן וחדל האישים". כך אמר אורי בן-אפרים, סמנכ"ל תכנון וכלכלה לשעבר במשרד התחבורה, בפורום ארכיטקטורה ועתיד שיזמה עמותת האדריכלים המאוחדת בנושא התחבורה במרחב העירוני. לדבריו, מה שחסר בישראל מבחינה תחבורתית זו לא טכנולוגיה, אלא חדשנות.

בן-אפרים טוען, כי משרד התחבורה מבזבז כספי ציבור במקום לנצל בצורה נאותה מתקנים קיימים. את טענתו הוא מדגים בדרך בה מופעל כיום מערך האוטובוסים. לדבריו, ההפעלה היא "מטופשת ואידיוטית", והפעלה חכמה ויעילה יותר תייתר לגמרי את הצורך ברכבות הקלות. לדבריו, השימוש באוטובוסים במקום ברכבות הקלות ימלא את אותן הפונקציות בפחות עבודה, בפחות עלויות ובפחות מפגעים סביבתיים. כך למשל הציע לתת זכות קדימה ברמזורים ולהגדיל את מספר הדלתות לפריקה ולהעמסת נוסעים: "אין שום סיבה שלאוטובוסים בעיר לא יהיו שש דלתות להעמסה ולפריקה של נוסעים. גם אם יהיו 5% שיתגנבו, האינטרס הציבורי שווה את הסיכון הזה.

"מערכת תחבורה ציבורית במטרופולין צריכה למנוע מעבר נוסעים מקו לקו או מטכנולוגיה אחת לשנייה, תוך התחשבות באילוצים כלכליים ותפעוליים. תנאי הכרחי למערכת תחבורה ציבורית במטרופולין הוא אינטגרציה מלאה בין הגורמים המוסמכים בתחבורה הציבורית: רכבת ישראל, הרשויות המקומיות וחברות האוטובוסים. כל הגופים חייבים לפעול תוך התעלמות מתחומי מושב ובלעדיות. זכויות הדרך הם הנכס הכי יקר בישראל. אין שום הצדקה - לא בטיחותית ולא תפעולית - לא לנצל באופן משולב בין כל הגורמים את זכויות הדרך".

בן-אפרים לא חוסך ביקורת על התכנון. לדבריו, כאשר מתכננים היום פרויקטים, מתכננים רק את מערכת ההולכה, בלי לתת משקל לנושא האיסוף והפיזור.

לתפיסתו, במערכת תחבורה ציבורית הדבר הראשון שיש לפתור הוא את דרך האיסוף והחלוקה. זאת, כיוון שיש יותר אלטרנטיבות להולכה. "כדי לגרום לאנשים לנטוש את רכבם הפרטי לטובת שימוש בתחבורה ציבורית, צריך לספק להם אלטרנטיבה לא פחות טובה מהרכב הפרטי. כל פרויקט שלא יתן תשובה הולמת למערכת איסוף ופיזור, הוא בזבוז כסף".

לדברי בן-אפרים, הדרך להוביל מהלך נבון בתחום הוא רק באמצעות מנהיגות בעלת חזון לטווח ארוך, צוותי תכנון קבועים, לימוד מניסיונם של אחרים, ביקורת מתמדת מצד בעלי ניסיון וחשיפה ושקיפות מלווים בחשבונאות, שימנעו שימוש בדמגוגיה זולה ויאפשרו בקרה.

בכיר במשרד התחבורה אמר בתגובה: "מה שקורה במטרופולין הוא איום ונורא מבחינת ריבוי הרשויות המקומיות. משרד התחבורה פועל במסגרת האילוצים של המשטר הדמוקרטי, לטוב ולרע. להגיד שכולם מטומטמים לא מקדם לשום מסקנה אופרטיבית. מערכות הרכבות הקלות גם בירושלים וגם בתל-אביב עברו סדרה של בדיקות ארוכות ומעמיקות. כל העולם המערבי חוזר לשדרג רכבות, וגם אנחנו. לדעתי, אורי בן-אפרים מעולם לא קרא את עבודות התכנון, והוא מנותק לגמרי מהמערכת. אם יש לו הצעות אמיתיות מעבר לססמאות, שיראה לנו אותם".

דובר אגד, רון רטנר: " הביקורת של בן-אפרים אינה ביקורת קונקרטית על אגד אלא על החזון. מכל מקום, אני דוחה את האימרה שחברות האוטובוסים אינן מעוניינות לשפר את השירות. ההיפך הוא הנכון. אנו מעוניינים לשפר את השירות, אך מנגד עומדים גורמים שחלום הרכבת הקלה לעיניהם, ואינם מוכנים להשקיע בתשתיות כבישים, להקצות נת"צים (נתיבי תחבורה ציבוריים) ולתת עדיפות לתחבורה הציבורית באוטובוסים - דבר שהוא זול יותר, זמין יותר וניתן לביצוע מיידי שיחסוך למדינה כסף רב".