"ועידת האדמה תהיה בלון אוויר נפוח"

פעילים ומדענים מגלים ספקנות באשר לערכה של הוועידה, שתתקיים בחודש אוגוסט ביוהנסבורג

גופים ירוקים שונים ברחבי העולם טוענים, כי טיוטת תוכנית העבודה של הוועד המכין את "ועידת האדמה", האמורה להיפתח ב-26 באוגוסט בדרום-אפריקה, מכילה בעיקר פטפטת ללא כיסוי מעשי.

"הטיוטה הזו חלשה באופן קיצוני", אמר לעיתונאים מייק צ'יילדס, דובר הארגון הבינלאומי "חברי האדמה". "ללא מטרות מוצקות, ללא מנגנוני אכיפה ותוכניות פיננסיות, נראה שהוועידה תהיה לא יותר מאשר בלון אוויר נפוח".

הוועד המכין אמור היה לגבש את סדר היום והעקרונות המנחים של הוועידה, שתעסוק בנושאי תכנון בר-קיימא, אך סיים את פגישותיו באי באלי ללא הסכמות חשובות.

לטענת קלי ריג מארגון גרינפיס, נציגי ארה"ב ומדינות נוספות פעלו באופן שיטתי, כדי להוריד מסדר היום של הטיוטה כל נושא, שניחוח מעשי עולה ממנו."הממשלות מתחמקות מאחריות", האשימה ריג, בראיון שהעניק לסוכנות רויטרס באמסטרדם. "דווקא היום, יותר מתמיד, יש צורך לעבוד במשותף. זה הזמן להציל את כדור הארץ, וזה פשוט לא קורה".

קלאוס טופר, ראש תוכנית איכות הסביבה של האו"ם, אמר: "אנחנו נמצאים בצומת דרכים. נחוצה לנו תוכנית פעולה מעשית ומעל לכל - הצהרה פוליטית ברורה". אך הוועד המכין הוכיח, כי אפילו השגת הצהרה כזו רחוקה עדיין מהמציאות.

חברי הוועד לא הצליחו להחליט, האם לכלול בטקסט הרשמי התייחסות כלשהי לפרוטוקול קיוטו - אותה אמנה, שארה"ב מתעקשת שלא לאשרר.

ראש ממשלת אוסטרליה, ג'ון הווארד, הודיע בשבוע שעבר, כי ארצו חוזרת בה מתמיכתה בפרוטוקול קיוטו. בפני חברי ממשלתו הדגיש הווארד, כי התמיכה בפרוטוקול אינה משרתת את האינטרסים של אוסטרליה, בהתחשב בעובדה שארה"ב ומדינות מפותחות אחרות אינן מאמצות אותו אף הן.

גם המדענים, שאמורים היו להוות ציר מרכזי בוועידת האדמה, מגלים סקפטיות רבה. "זה מאוד מדכא", אומרת ג'ורג'ינה מייס, המנהלת המדעית בחברה הזואולוגית של לונדון. "הכל תקוע בפוליטיקה. זו בעצם הסיבה לכך, שכל כך מעט מדענים מתכוונים להגיע ליוהנסבורג. הם יודעים, שלא ייצא מזה שום דבר. יש צורך בתנופה, ואנחנו לא נקבל אותה מיוהנסבורג".

חלק מהמדענים אף מצביע בדאגה על סילוקו של רוברט ווטסון מראשות הפאנל הבין-ממשלתי בנושא שינויי האקלים. את הסילוק יזמה ארה"ב, ולדעת כריס רפלי, העומד בראש הסקר הארקטי של בריטניה, "לובי האנרגיה האמריקני, שיש לו הרבה מאוד עוצמה ואוזן קשבת אצל הנשיא בוש, דאג להיפטר ממנו. לדעתי, הדבר מצביע בבירור על עמדת ארה"ב בנושא שינוי האקלים".