מהפכה ברוסיה: מכירה חופשית של קרקע חקלאית מאז 1917

במשך עשור בלמו הקומוניסטים את הניסיונות להפריט את הקולחוזים, בטענה שאילי הון זרים ומקומיים יהפכו מיליוני חקלאים לשכירים ללא קרקע

בברכת הקרמלין אישר בית הנבחרים הרוסי בחודש שעבר הצעת חוק, המתירה מכירה חופשית של אדמה חקלאית, בראשונה מאז המהפכה הבולשביקית בשנת 1917. ההצעה שאושרה בקריאה ראשונה מונעת, עם זאת, מגורמים זרים להיכנס לשוק החדש של קרקעות חקלאיות.

בכך נמחק אחד הכבלים האחרונים שנותרו מן העידן הקומוניסטי על הכלכלה הרוסית, מציין ה"וול סטריט ג'ורנל", המעיר כי המגבלות על השתתפות זרים בשוק החדש יזיקו לאווירת ההשקעות הרוסית החלשה ממילא.

אך מומחים חקלאיים, כמו ראש המכון לבעיות אגרריות במוסקבה, אומרים כי "הגיוני להקים ולהריץ את שוק הקרקעות, לפני שמתירים לזרים להיכנס אליו".

הצעת החוק קובעת מגבלות המבטיחות, כי אדמה חקלאית תוכל לשמש רק למטרות חקלאיות. היא קובעת תיקרה של 10% מסך האדמה החקלאית שיכול רוכש לקנות במחוז אחד, כדי למנוע היווצרות אחוזות ענק בנוסח אמריקה הלטינית.

ההצבעה ב'דומא', שהוכרעה ברוב של 245 נגד 150, טעונה אמנם הצבעה נוספת בדומה ואישור בבית העליון של הפרלמנט, אבל עתידה מובטח והיא מהווה מרכיב מרכזי בתוכניות המודרניזציה של הנשיא פוטין. היא שמה קץ לאחד מן הוויכוחים הקשים והממושכים ביותר בתקופה הפוסט-סובייטית.

משך עשר שנים בלמו הקומוניסטים את הניסיונות להחדיר את הקפיטליזם לאיזורים הכפריים, והגנו על המשקים החקלאיים שבשליטת הממשלה שנוצרו בתקופת הקולקטיביזציה של שנות ה-20, הקולחוזים והסובחוזים. הגורמים השמאליים בוויכוח חששו, כי זרים ואילי הון מקומיים ירכשו אדמות חקלאיות במחירי מציאה, ויהפכו מיליוני חקלאים לשכירים נטולי קרקע.

הליברלים טענו, לעומתם, כי רק שוק משגשג של רכוש חקלאי, ואשראי המבוסס על קרקע הניתנת למכירה, יכולים להניע צמיחה במגזר שצנח בתלילות עם תום העידן הקומוניסטי.

בשלוש השנים האחרונות עלו אמנם התשואות החקלאיות, כשתאגידים אגרו-תעשייתיים גדולים עיבדו אדמות שחכרו מכפרים קולקטיביים, והשקיעו מיליוני דולר בדשנים, זרעים וציוד חדיש. אבל רבים בענף טוענים כי ההשקעות בחקלאות היו יכולות להיות גדולות בהרבה, אילו החברות החדשות יכלו לרכוש את האדמות.

נקודת המפנה בוויכוח התאפשרה בשנה שעברה, כשתומכי הנשיא פוטין שברו את השליטה הקומוניסטית בבית התחתון, והשיגו רוב רפורמיסטי בדומא.

מאות מפגיני שמאל נאספו מול הדומא בזמן ההצבעה, כשהם נושאים כרזות כמו "הצילו את האדמות - הצילו את רוסיה!".

המנהיג הקומוניסטי, גנאדי זיוגנוב, הכריז כי קבלת החוק היא בגדר "פשע נגד האומה, המגרה מלחמת אזרחים עם קורבנות בכל מחוז של רוסיה".