קונים חצי עיר בטקסס

אפריקה-ישראל ורוזבאד רוכשות קומפלקס של 19 שכונות מגורים בטקסס ב-230 מיליון דולר. החברות משתפות פעולה בפרויקט שאפתני בדרום ארה"ב

לאחר ההצלחה לה זכו החברות אפריקה-ישראל ורוזבאד בהשקעתם בחברת הדלק אלון, ממשיכות השתיים לשתף פעולה, והפעם בתחום הנדל"ן. בשבוע שעבר הודיעו שתי החברות, כי חתמו על מסמך עקרונות לרכישת 19 שכונות מגורים בטקסס ב-230 מיליון דולר. במסגרת העיסקה מתכוונות שתי החברות לרכוש כ-5,100 יחידות מגורים בסן אנטוניו, ביוסטון ובדאלאס, כאשר שתי החברות צפויות להחזיק ב-50% מהשותפות בחלקים שווים, ושותפים אמריקנים מקומיים יחזיקו ב-50% הנותרים.

על פי תנאי ההסכם, תמומן העיסקה על ידי בנקים אמריקניים בשיעור של 85%, כאשר את שאר המימון יעמידו כל השותפים, על פי החלק היחסי שלהם. כלומר, אפריקה ורוזבאד יצטרכו להזרים עד כ-17.5 מיליון דולר, כל אחת. עיסקה זו מחזקת את מגמת אפריקה-ישראל להרחיב את הפעילות בחו"ל, בעיקר במזרח אירופה ובארה"ב, ועל כך בהמשך. עוד נודע, כי אפריקה-ישראל ורוזבאד שוקלות לצרף שותף שלישי לעיסקה.

פיני כהן, מנכ"ל אפריקה ישראל, אמר ל"גלובס", כי שתי החברות המחזיקות, כאמור, בחצי ממניות המיזם בטקסס, צפויות לצרף שותף שלישי, כך שאפריקה-ישראל ורוזבאד יחזיקו עד כ-45% מהמיזם כל אחת, והשותף השלישי יחזיק עד כ-10%. לדברי כהן, מדובר בשותף אמריקני, שכבר משתף פעולה כיום עם אפריקה-ישראל ופעיל בתחום הנדל"ן בארה"ב. "אני מעריך שזו תחילתה של ידידות נפלאה", אמר כהן.

במסגרת אותה ידידות מופלאה כבר מימשו אפריקה-ישראל ורוזבאד השקעה נאה ביותר, עת מכרו את מניותיהם בחברת אלון נכסים, לחברת אלון ארה"ב, וחילקו ביניהן רווח של 200 מיליון שקל. רוזבאד, נזכיר, נשלטת על ידי דודי וייסמן ועו"ד שרגא בירן, שהם גם בעלי השליטה באלון. אפריקה-ישראל, מצידה, החזיקה ב-26% ממניות חברת הדלק אלון, כאשר החברה הבת אפריקה אנרגיה, שהבעלות בה מתחלקת בחלקים שווים בין אפריקהישראל ולב לבייב, מחזיקה 16.4% ממניות אלון נכסים, בדילול מלא ורוזבאד 14.8%.

השקעה בנדל"ן בחו"ל בכלל, ובארה"ב בפרט, אינה טרנד חדש כלל וכלל. מרבית חברות האחזקה, כמו גם חברות ההשקעה המקומיות, מחפשות לגזור קופון מעבר לים. חלקן מקימות מרכזים מסחריים, ובמקרה של אפריקהישראל, היא פשוט קונה 19 שכונות, מתוך מטרה להשביח את הפרויקטים הללו, ועל ידי כך לרשום רווחים בדמי שכירות ואחזקה. בכוונת שתי החברות לבצע רה ארגון בכל 19 הפרויקטים ולנצל טוב יותר את שטח השכירות בשכונות, כמו גם את מגוון השירותים הניתנים למתגוררים במקום.

עבור אפריקה-ישראל, הנמצאת בשליטת איש העסקים לב לבייב, אמנם מדובר בהשקעה משמעותית ראשונה בשוק האמריקאי, אך החברה כבר פעילה היום בתחום הנדל"ן בחו"ל במספר מדינות. כך למשל, בצ'כיה החלה החברה בהקמת מרכז מסחרי בשטח כולל של 86 אלף מ"ר בעיר פראג. המימון ניתן לחברה על ידי בנק זר, בגובה של 50 מיליון יורו. ברוסיה לחברה השקעות באמצעות חברות בנות, כאשר בין השאר מקימה החברה פרויקט של קוטג'ים במוסקבה, כמו גם בהקמת בניין משרדים וקניון באותה העיר. וכמו בארה"ב, גם ברוסיה רכשה אפריקה-ישראל במהלך הרבעון השני מתחם של 16 דונם, בו תקים החברה שכונת מגורים. באנגליה מחזיקה אפריקהישראל שלושה בנייני משרדים, בשטח כולל של 17.1 אלף מ"ר, כאשר המשרדים מושכרים לתקופה של 20-14 שנה. בהולנד מחזיקה החברה גם כן בבניין משרדים, בשטח כולל של 2800 מ"ר.

רוזבאד לא רשמה הכנסות ברבעון הראשון של השנה, כאשר הרווח בחברה, המחזיקה בין השאר במניות החברה הרפואית אורידיון, הסתכם ב-1.6 מיליון שקל, לעומת רווח של 25.5 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנת 2001. רוזבאד, החברה הבורסאית ששמה לקוח מהסרט המיתולוגי "האזרח קיין", בהחלט שינתה את פניה בשנים האחרונות. בד בבד עם העברת השליטה בחברה לבעלי קבוצת האנרגיה דור-אלון, דודי וייסמן ועו"ד שרגא בירן, היא זנחה את השקעותיה בתחומי הרפואה והביוטכנולוגיה לטובת פעילות של "הכלכלה הישנה" - אנרגיה ובנייה.

וייסמן ובירן רכשו את השליטה ברוזבאד מידי דני קרופף תמורת 10.1 מיליון דולר (וכן התחייבות לתשלום סכומים נוספים בהתאם למימוש יתרת נכסי החברה). מאוחר יותר מימשה רוזבאד את רוב אחזקותיה ברווחי הון ניכרים, 76 מיליון שקל, שתורגמו ל-64.3 מיליון שקל בשורת הרווח הנקי (מתוכו 47 מיליון ברבעון השני). רוזבאד, שבשנים קודמות היתה חברה מפסידה, אף חילקה 16 מיליון שקל מיתרת הרווחים כדיבידנד, שהחזיר לרוכשי השליטה 20% מהשקעתם במניותיה.

עיקר רווחי רוזבאד, עד עיסקת אלון, כ-60 מיליון שקל, נבעו ממכירת מניות בחברת אורידיון, שהנפיקה את מניותיה בבורסת ציריך. אורידיון עוסקת בעיקר בפיתוח, ייצור ושיווק של מוניטורים רפואיים למדידה ולאנליזה של גזים בחולים הנמצאים בחדרי ניתוח, ביחידות לטיפול נמרץ ובשירותי החירום. רוזבאד מימשה גם את ההשקעה בחברת PLC Ultrasis , חברה בריטית הנסחרת בבורסה של לונדון, ברווח של 14.6 מיליון שקל. בזאת לא הסתיימו מימושי רוזבאד. החברה מכרה את יתרת השקעתה בחברת הפרמצבטיקה הלת'קייר לאיש העסקים רולנדו אייזן. רוזבאד קיבלה 5.1 מיליון שקל בתמורה, ורשמה רווח של כ1.5 מיליון שקל.

אולם, את מרבית הונה בשנים האחרונות עשתה רוזבאד כאמור כתוצאה מעיסקת אלון, עת השתתפה ברכישת עסקי טוטאל פינה בארה"ב. חלקה של רוזבאד בהשקעה עמד על 19%, של אלון 60% ושל אפריקה-ישראל 21%. היקף עיסקת טוטאל פינה עמד על 150 מיליון דולר, וכללה רכישת בית זיקוק לנפט ומוצריו, טרמינלים לאחסון וניפוק דלקים, חוזי שיווק עם כ-1,700 תחנות דלק בארה"ב של רשת פינה, וכן אחזקות פינה בחברה קשורה בעלת זיכיון לרשת "11-7" בחלק מארה"ב, אשר בבעלותה כ-170 תחנות דלק. הנכסים הנמכרים, אגב, נמצאים באותו איזור אליהם נכנסת רוזבאד כיום, במדינות טקסס, ניו מכסיקו, אריזונה, לואיזיאנה, אוקלהומה, וארקנסו.

ההתקשרות עם פינה בוצעה על ידי שתי חברות נפרדות שאוגדו בארה"ב לצורך העיסקה: האחת רכשה מפינה את הנכסים הקבועים (חברת הנכסים) במחיר של 85 מיליון דולר, והאחרת רכשה מפינה את נכסי התפעול (חברת התפעול) תמורת 65 מיליון דולר, והעמידה ערבויות לצדדים שלישיים (במקום פינה), בהיקף כספי שינוע בין 65 ל-105 מיליון דולר. לצורך זה הועמדו לרשות חברת התפעול קווי אשראי בהיקף שינוע בין 130 ל-170 מיליון דולר. צורת ההתקשרות, כך נראה, הקלה אף היא על המכירה מאוחר יותר חזרה לידי חברת הדלק אלון.