המשבר בענף הבנייה נותן הרבעון אותותיו בחברת נכסים ובניין, מקבוצת אי.די.בי, אם כי באופן לא דרמטי. החברה, העוסקת בייזום של מבנים לתעשייה, כמו גם בבנייה למגורים ועיבוד הדרים, לא הצליחה ברבעון לחזור על הישגי הרבעון הקודם, אז רשמה רווח נאה של 31.7 מיליון שקל, על הכנסות של 202 מיליון שקל.
ברבעון השני של השנה הסתכמו ההכנסות של נכסים ובניין ב-164 מיליון שקל, לעומת 202 מיליון שקל ברבעון הקודם והמקביל. הירידה החדה ביותר נרשמה בהכנסות ממכירת דירות ומקרקעין, שהסתכמו ברבעון השני בכ-82 מיליון שקל, לעומת 105.5 מיליון שקל ברבעון המקביל. קיטון גם נרשם במימוש השקעות ורכוש קבוע, ברבעון כמעט ולא רשמה נכסים ובניין הכנסות בגין סעיף זה, לעומת הכנסות של 1.7 מיליון שקל ברבעון המקביל.
בשורה התחתונה מציגה נכסים ובניין אמנם ירידה לעומת הרבעון הקודם, אך לעומת הרבעון המקביל דווקא מדובר בעלייה. הרווח הנקי ברבעון השני הסתכם ב-25.1 מיליון שקל, לעומת כ-21 מיליון שקל ברבעון המקביל. את מרבית הרווח זוקפת החברה לקיטון שחל בגין תכניות האופציות למנהלי החברה, המדווחים תחת סעיף חלק מיעוט ברווח, בדו"חות החברה. ההוצאה בסעיף זה הסתכמה ברבעון השני ב-1.8 מיליון שקל בלבד, לעומת 8.5 מיליון שקל ברבעון המקביל.
נכסים ובניין מדווחת, כי ההאטה בענף הנדל"ן החריפה בחודשים האחרונים. בתחום הנכסים המניבים מרגישה החברה את ההאטה בכל הנוגע לצמצום ביקושים עקב המיתון במשק, בעודפי היצע מקומיים המשפיעים על שיעורי התפוסה בבנייני החברה וכן על דמי השכירות. נכון לסוף הרבעון הסתכם השטח של מבני החברה המיועד להשכרה ב-676 אלף מ"ר, המושכרים בחוזים ארוכי טווח. שיעור התפוסה הממוצע במבני החברה עומד על 91%, ומרבית הפעילות מתבצעת באמצעות החברותהבנות: גב-ים, ישפרו ונכסי הדרים.
גם בתחום הבנייה למגורים, מתבטאת ההאטה בענף הבנייה בצמצום הביקושים, אך גם בקצב מכירות הדירות שירד באופן משמעותי וירידה בהתחלות הבנייה, שהביאו לירידה במחירי הדירות הנמכרות. לחברה יתרת זכויות בנייה להקמת כ-3,700 יח"ד, מתוכן החלה בבנייתן של רק כ-900 יח"ד, מהן נמכרו רק כמחצית עד היום. פעילות נכסים ובניין מתבצעת בתחום זה באמצעות חברת נוה בניין ופיתוח, גד חברה לבנייה, וכמובן באמצעות גב-ים.
התחום השלישי בו עוסקת, כאמור, נכסים ובניין הוא תחום ההדרים, כאשר החברה מחזיקה באמצעות חברת מהדרין ב-37% מחברת נכסי הדרים, העוסקת בעיבוד ושיווק של פרי הדר. מסוף שנת 2001 מתבצעת פעילות החברה-הבת באמצעות קבוצת תנופורט, יצואן הדרים הגדול בארץ. במקרה של הדרים, נזכיר, מושפעת החברה מעונתיות בפעילות החקלאית, המתאפיינת בהכנסות גבוהות והוצאות ייצור נמוכות ברבעון הראשון, לעומת פעילות שיווק מצומצמת והוצאות ייצור גבוהות בשאר הרבעונים.
פרויקט נוסף בו עתידה לעסוק נכסים ובניין קשור בהקמת מנהרות הכרמל בחיפה. החברה מחזיקה כ-20% ממניות חברת כרמלטון, בעלת הזיכיון להקמה והפעלת פרויקט מנהרות הכרמל בחיפה. אבל, נראה כי מחנק האשראי של הבנקים כובל גם את הפרויקט הגדול הזה.
נכסים ובניין מדווחת בדו"חות, כי "לקראת סיום שלב התכנון של הפרוייקט והיערכות לשלב הביצוע, הודיע בנק דיסקונט, כי אינו רואה עצמו כבול בהסכם המימון הקיים בין הצדדים. הבנק הביע נכונות לדון עם כרמלטון על תנאי מימון אחרים לפרוייקט במסגרת הסכם חדש. עמדת כרמלטון, על דעת יועציה המשפטיים, כי הסכם המימון הקיים בין הצדדים הינו הסכם תקף המחייב את הבנק וכרמלטון שוקלת את המשך צעדיה בנדון".
- אבי אטיאס, מנכ"ל נכסים ובניין. מה קורה בעניין כרמלתון?
"אנחנו פרויקט ה-BOT הראשון שהליווי הפיננסי לו נחתם עוד לפני שנחתם ההסכם עם המדינה. עד שהשלמנו את תהליך קבלת האישורים מהתב"ע, עד שהלכנו לוועדה המחוזית והארצית קיבלנו הודעה מהבנק המממן, דיסקונט, כי אינו רואה עצמו כבול בהסכם הקיים, וכי ברצונו לדון בתנאי מימון אחרים. אנחנו חושבים שההסכם שנחתם בין הצדדים מחייב אותנו, אבל טרם החלטנו מה לעשות. אנחנו מקווים כמובן למצות את העניין עם הבנק, שעדיין פתוח לדיבורים. מדובר באירוע שלא לקחנו אותו בחשבון. עם זאת, השינוי בעמדה אינו מהותי ביותר עבורנו, מכיוון שחלקנו בפרויקט עומד רק על 20%".
- מה הייתה האמתלא לשינוי ההסכם מצד הבנק?
"בבנק אמרו שעבר זמן מאז שנחתם החוזה. היקף המימון עומד על כ-120 מיליון דולר, זה הרבה כסף ולכן העסק עדיין פתוח למו"מ, כאשר הצדדים מחפשים לו מוצא. מנהרת הכרמל הוא פרויקט ה-BOT הראשון שהצליח לסגור את האספקטים הפיננסיים בו, עוד לפני החוזה עם המדינה, ודווקא כשהגענו אל השוקת נוצר הקושי מצד בנק דיסקונט".
- ממה נובעת הירידה היחסית בפעילות לעומת הרבעון הקודם?
"רשמנו אמנם ירידה קטנה בהיקף השכירות לעומת הרבעון הקודם, בעיקר בגב-ים, אך חשוב לזכור, כי אנחנו פועלים על רקע של שש שנות שפל בענף הנדל"ן, ועדיין מפרסמים מידי רבעון תוצאות טובות יותר מהתקופה המקבילה אשתקד. לסיים עם 57 מיליון שקל רווח נקי את המחצית הראשונה של השנה, לעומת 56 מיליון בשנה הקודמת זה הישג. יחסית לשוק הנדל"ן מצבנו טוב, זאת משום שהתפתחות העסקים שלנו בריאה ומשום שאנחנו סולידיים".
- ממה נובעת הירידה בהכנסות ממכירת דירות?
"רשמנו הפרשה של 5 מיליון שקל בגין מכירת דירות שמא לא
נצליח לעמוד בפרויקט מסוים, ואנחנו מחשיבים אותה כהפרשה לירידת ערך. מאחר ואנחנו
מקפידים להיות סולידיים החלטנו ללכת על הפחתה בגין אחד הפרויקטים, כאשר מנגד במהלך
המחצית הראשונה של השנה מכרנו 202 יח"ד לעומת 185 יח"ד בתקופה המקבילה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.