ליצמן: להחיל את ההסדר לפירעון משכנתאות גם על לווים לפני 2000

ביקש מהבנקים למשכנתאות להגיע להסדר עם בנק ישראל

ועדת הכספים נתנה אתמול (ד') ארכה של שבועיים לבנקים למשכנתאות להגיע להסדר עם בנק ישראל, שיאפשר שינוי מועד הפירעון החודשי ללווים שקיבלו את הלוואותיהם לפני שנת 2000.

הוועדה החלה להכין לקריאה ראשונה הצעת חוק פרטית של ח"כ חיים כץ (עם אחד), לפיה יוכלו גם לווים אלה לבחור את מועד הפירעון בין ה-1 ל-10 בחודש. זאת, בדומה ללווים החדשים שברירה זו ניתנה להם משנת 2000 לפי דרישת בנק ישראל.

הוועדה דחתה את ההצבעה על החוק, בהנחה שהסדר מרצון יהפוך אותו למיותר. היו"ר, ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), ישקול בעוד שבועיים אם לקיים את ההצבעה לאור סיכויי ההסדר.

בינתיים מתנגדים נציגי הבנקים לכל שינוי בהסדר הפירעון הקיים מחשש להפסדים. הם ציינו אתמול, כי התשלום שלהם למקורות המימון של המשכנתאות נקבע ל-1 בחודש, וכל שינוי במועד הפירעון החודשי של ההלוואות עלול לשבש את תזרים המזומנים שלהם ולגרום להפסדים.

כץ טען, כי בינתיים המפסידים הם הלווים השכירים, שרובם מקבלים את המשכורת לקראת ה-10 בחודש, ונדרשים לשלם ריבית על האוברדרפט בגלל פער המועדים. היועצת הכלכלית של הוועדה, סמדר אלחנני, דחתה נימוק זה וטענה שהחוק כולו מיותר, נוכח המציאות שבה רוב השכירים מנהלים את חשבונותיהם באוברדרפט. לדבריה, הסידור המוצע יקל על בעלי משכנתאות כאלה בחודש אחד, כי האוברדרפט ימשיך להצטבר ואיתו הריבית הגבוהה.

סגן המפקח על הבנקים, מוטי פיין, גילה, כי בדק בעבר אצל הבנקים את האפשרות להרחיב את הסדר הבחירה של יום הפירעון גם על הלווים מלפני שנת 2000, אפילו תמורת תשלום חד פעמי, אולם נענה בשלילה.